Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

A kendergyár emlékezete

Szeged – Egy darabka múlt épült a jövőbe: az Árkád Rigó utcai homlokzatán egy kicsit ott van az egykori kendergyár.
„Teljes pompájában a régi kender gyár régi homlokzata. Érdemes arra sétálni nagyon esztétikusra sikerült. A képek a Rigó utcai homlokzatról készültek." – írta olvasó tudósítónk, aki gyorsan csinált is két képet arról, amit látott.

Fotó: tudósító
Fotó: tudósító

Fotó: tudósító
Fotó: tudósítóOlvasóink írták

 • 13. anatole 2011. augusztus 22. 08:56
  „Talán aminek örülhetünk, egy picinyke emlék megmaradt a kender gyárból. Voltam egy pár alkalommal bent az épülő árkádban, a régi gépeket már behelyezték. Sokat írtam a szegedi elit rombolásáról. A példa a kender gyár. Igazat adok Kerekesnek, külföldön az említett országokban bizony a régi és szép épületeket megtartják és hasznosítják, nem úgy mint Magyarországon. Igaz a magyar politikát meg lehet venni pénzért mint azt mutatja az árkád megszületése is. Hiszen az egyik legnagyobb magán befektetésről szól a történet. Ha megkérnénk akik ezt létrehozták, a nevüket adják már meg, bizony hanyatt esnénk, csak politikusok lennének többségében ebben a névsorban, az árkád amit az adófizetők pénzén alkottak. A rosszabn a jó, a kndergyárra azért emlékezhetünk miközben vásárólnak akiknek van pénzük.”
 • 12. Kerekes 2011. július 11. 15:07
  „Kedves Teknőcernő!

  Sajnállak! (Ne haragudj!).

  Remélem, azért a fejlődés hevében nem dobtad ki szüleid és nagyszüleid értékeit (óra, könyv, fotel, fénykép, ezüst étkészlet stb.) amelyeket már úgy sem fogsz használni, és nem bontodtad le esetleg a régi családi fészket, hogy narancssárga álmediterrán trendi épületet húzzál fel a helyén. Remélem még előveszed ünnepi alkalmakkor valamelyik felmenőd által hímzett terítőt.

  El kell, hogy keserítselek. Nálunk gazdagabb, de sokkal butább vidékeken (Franciaország, Anglia, Németország, Svájc stb.) a régi patinás épületeket nem bontják el hanem előírják a hasznosításukat. Ezekből múzeumok, éttermek, üzletközpontok stb. lesznek. És senki nem hiányolja a városközpontokba az egységesen, semmitmondó, a fejlődést imitáló arctalan épületeket.

  Kár értünk!

  Nem baj, majd befizetek egy városnézésre ezekre a helyekre és élvezem a patinás környezetben működő új, modern szolgáltatásokat, funkciókat. Ezek után nehogy valaki azt higgye, hogy szegények vagyunk. Ilyen rombolást egy gazdagabb országban nem engednek meg a szakemberek, a politikusok és bizony a lakosság sem. De hát ......”
 • 11. teknőcernő 2011. június 07. 14:43
  „Ahogy olvasgatom a kommenteket, úgy érzem sokan még ma is szőrén ülné k
  meg a lovat és jurtában laknának. Emberek a világ így vagy úgy halad előre.”
 • 10. Fatboy35 2011. június 06. 15:11
  „Nem hiszem hogy olyan sokan fogunk ott vásárolni max. egy szűk réteg. A többség nem ilyen csillogó-villogó helyre megy ahol mindent 2-3 szoros áron adnak. Persze akinek van sok szórni való zsozsója menjen csak nyugodtan. Ezt a hodályt a város széli mezőn kellett volna felépíteni.”
 • 9. 6664 2011. június 06. 14:56
  „Legalább egy picinyke darab megmaradt belőle. A fiam már úgysem fogja tudni, hogy mi az a kendergyár... mire fölnő, minden kötél műanyagból lesz...”
 • 8. sling 2011. június 06. 14:51
  „Írjátok be a Google kép keresőjébe: lodz manufaktura
  Régi textilgyárból csináltak a lengyelek bevásárló és szórakoztató központot.
  Érdemes nézegetni, többször volt alkalmam személyesen is ott lenni.
  Fantasztikus!
  Ilyet kellett volna szegeden is csinálni.
  És most nem politizálni akarok, hogy ki, mikor mit engedett meg.
  Csak szomorú, hogy milyen lehetőséget engedtek el.”
 • 7. fody2005 2011. június 06. 14:49
  „A gyárépület üresen állt, feleslegesen foglalva helyet. Most hasznosították, és egy piciny részt megőriztek a múltból. Nem értem mi ebben a rossz? Akik kritizálják ugyanúgy ott fognak vásárolni. :)”
 • 6. MD2009 2011. június 06. 13:24
  „Szerintem sem szabad bedőlni a multi "gesztusának". Ezért cserébe milliárdokat kaszálnak. Költsék gyógyszerre.”
 • 5. Beroesz 2011. június 06. 12:17
  „Szégyen és gyalázat, ami történt. Buldózert az újabb dobozépületnek!”
 • 4. queenmargareth 2011. június 06. 10:42
  „Fájdalmas, hogy így, de legalább megemlékeztek több tízezer ember munkájáról a termékről és valljuk be szép épületéről.
  Nekem tetszett anno.”
 • 3. Kerekes 2011. június 06. 10:33
  „Én gondoltam, hogy ilyen jó volt, csak lebontották. Ezt a pusztítást nyugaton már évtizedek óta nem engedik a városok vezetői. Nagy a lemeradásunk e téren is. Remélem mire behozzuk, lesz még mit megőrizni gyermekeinknek.

  Idétlen színházi gesztus, ami nem tudja pótolni a régi épületek szépségét, hangulatát. Na, abba az Árkádba szívesen vásároltam, kávéztam volna. Nagyon sajnálom az egészet, tipikus Magyarország 2011.

  De legalább ne örüljünk neki annyira!”
 • 2. teknőcernő 2011. június 06. 10:30
  „Gratulálok az építőknek, valóban emlékeztet az eredeti épületre.”
 • 1. bagyö 2011. június 06. 10:03
  „Nem is gondoltam,hogy ennyire jó lesz. Tetszik”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Méhkas az oroszlán álla alatt - ki előzi meg a bajt?

Szegedi olvasó-tudósítónk vasárnap fotózta le ezt a hatalmas városi méhkast egy Roosevelt térre néző épület emeleti erkélye alatt. Tovább olvasom