Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Hazaért a szegedi fagólya is, de tartunk tőle, hogy idén sem költ - fotók

Évről évre visszatér ugyanabba az alsóvárosi kertbe a hűséges fagólya. Gyanítjuk, hogy nem tesz meg akkora utat, mint rokonai, és párja sincs soha.
A gólya társas lény, ahogy korábbi cikkünkből megtudhatják, amely a Vadkerti téri és egyéb nevezetes megyei gólyákról szólt. A cikkben megkértük olvasóinkat: ha valaki esetleg tudja, mióta fészkelnek gólyák a Vadkerti téren, ne habozzon megosztani velünk. Sajnos azóta sem kaptunk információt, ezért most bosszúból bemutatjuk Önöknek a szegedi fagólyát.
 

A szögedi fagólyának párja nincs - ez nem egy helyi népdal, hanem a szomorú valóság. Évek óta figyeljük, ahogy minden tavasszal visszatér ebbe az alsóvárosi kertbe, de mindig egyedül. Vándormadár rokonaihoz hasonlóan ő is eltűnik minden ősszel, de több jel is arra mutat, hogy a közelben telel át: például az, hogy a fagólyák nem tudnak repülni, legalábbis maguktól. Ha kidobják a fagólyát a hetedikről, akkor sem repül, csak zuhan - nagyon nem ugyanaz.
 
Gólyamese a szegedi kertben. Fotók: Farkas Judit

Szóval a telet kiválóan átvészeli pincében, padláson, sufniban, vagy ha kedveskedni akarunk, akár a fűtött nappali közepén - neki mindegy, csak ne fagyjon szét a mínuszokban. A jég nem tesz jót a holt anyagnak, ezt már a szibériai jégféreg példáján is megtanulhattuk. Ha azonban jó helyet találunk neki - és táplálékának, a fabékának -, tavasszal újra elfoglalja helyét a kertben. Nem túl mozgékony, de cserébe egészen közelről megfigyelhetjük. Az arra járó óvodások is nagyon szeretik.
 

Ha már végigolvasták a szöveget, jutalomból mutatunk még egy érdekességet: tudták, hogy 1929-ben gólya fészkelt az új Fogadalmi templom tornyára, de a szegedi városi tanács kitiltotta? Többek között a neves író, Móra Ferenc is a gólyák védelmére kelt - az esetről itt olvashatnak bővebben. 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szelektív hulladékgyűjtés - rosszul csinálod! Nem kicsit, nagyon.

Szelektív hulladékgyűjtés - rosszul csinálod! Nem kicsit, nagyon.
Egyesek továbbra is félreértik a szelektív hulladékgyűjtés lényegét - legalábbis erre mutat olvasónk… Tovább olvasom