Délmagyar logó

2019. 04. 18. csütörtök - Andrea, Ilma Még több cikk.

Melléknap Újszegeden

Szeged – Olvasó-tudósítónk ritka égi jelenséget fényképezett Újszegeden a Tárogató utcánál. A vihar után ugyanis melléknap volt az égen.
„A felvétel készítésének időpontja június 19-e este hét óra. A kép körülbelül 10 méter utcaszint feletti magasságban készült Újszegeden, a Tárogató utcánál. A Nap képe a felvétel jobb oldalán, egy fa lombjai takarásában kivehető. A jelenség néhányszor ismétlődve 5–10 percen belül, egyenként körülbelül 10–30 másodpercig volt kivehető – mindannyiszor lassan erősödött fel, majd elhalványodott. A jelenség érdekessége, hogy évente csak néhány napon, és akkor is csak rövid ideig látszik – legtöbbször észre sem vesszük. Mivel a Naphoz képest gyenge a fénye, én is – más is – szokásos optikával csak úgy tudja fotózni, hogy a Napot 'eldugja' valami árnyat adó objektum mögé" – írta levelében olvasó-tudósítónk.

Melléknap Újszegeden. Nagyítható felvétel! Fotó: tudósító
Melléknap Újszegeden. Nagyítható felvétel! Fotó: tudósító


Bizony elsőre mi is csak sejtettük, hogy mit is kell valójában nézni, majd megláttuk, és megerősítettük a kép készítőjével, aki hangsúlyozta, semmit nem szerkesztett, manipulált a fotóján.

Melléknap Újszegeden, segítséggel. Nagyítható felvétel! Fotó: tudósító
Melléknap Újszegeden, segítséggel. Nagyítható felvétel! Fotó: tudósító


Gyorsan utána is néztünk a jelenségnek. A wikipedia ezt írja róla: a melléknap (parhelia) egy légköri jelenség, amely a napkorongtól két oldalra elhelyezkedő fényes foltok formájában jelentkezik. A foltok lehetnek fehérek vagy színesek, gyakran csak az egyik oldalon lévő látható belőlük. A melléknapokat a levegőben levő jégkristályokon megtörő fény hozza létre. A melléknapok kialakulásához lapos hatszögletű jégkristályok jelenléte szükséges. Általában magasan lévő fátyolfelhőkön alakul ki, de nagyon hideg idő esetén létrejöhet alacsonyan elhelyezkedő, gyémántpornak nevezett jégkristályokon is. Ezek a kristályok prizmaként viselkedve a Nap fényét 22 fokkal eltérítik, így a melléknapok általában a napkorongtól 22 fokos távolságra helyezkednek el. Ha a kristályok elhelyezkedése teljesen véletlenszerű, akkor egy Halojelenségnek nevezett fénygyűrű látszik a Nap körül. Gyakran azonban a levegőben süllyedő kristályok függőleges elhelyezkedésűek lesznek, ekkor a napfényt vízszintesen törik meg és melléknap jön létre. A melléknapok mindig a napkoronggal azonos magasságban figyelhetőek meg.

Éjszaka hasonló módon alakulhat ki a mellékhold jelensége, azonban az jóval halványabb, így észrevétele is nehezebb, főleg telihold idején figyelhető meg halvány, fehéres fényfoltokként.

Olvasóink írták

 • 7. palika9 2011. július 12. 20:58
  „szép!”
 • 6. Lenry 2011. július 02. 01:42
  „#5

  köszönjük, mi is láttunk már EXIF infót...”
 • 5. Zsoltee0716 2011. június 26. 20:37
  „Ekkor 2011:06:19 18:40:23 és ezzel csinálta EASTMAN KODAK COMPANY KODAK DX6490 ZOOM DIGITAL CAMERA”
 • 4. wad 2011. június 26. 16:02
  „ááh, de most komolyan nem lehetett volna igényesebben bekarikázni? -.- még paint-ben is lehet kört/oválist rajzolni...”
 • 3. attilamet 2011. június 26. 15:54
  „Na igen, volt ma ennél fontosabb is ebben a témában ma, bizony hidegrekordot könyvelhetünk el és nem is egy helyen, íme cikkem: http://sites.google.com/site/attilamet/cikkek/hidegrekord-zabaron”
 • 2. Carlo 2011. június 26. 15:21
  „az, hogy csak akkor vehető észre, ha ilyen ordenáré módon be van karikázva, az azt jelenti, hogy a DM.nek sok üres helye van, amit ki kell tölteni

  és az, ha csak 1 hozzáértő van aki ezt lefotózta, ( akinek amúgy gratula) a többieket meg nem is érdekli igazán”
 • 1. Nórikám 2011. június 26. 13:15
  „Ez nagyon érdekes, még nem hallottam erről.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Villanyoszlop Kübekházán: van ennél rosszabb is?

Kübekháza, Dózsa György utca 482. számú ház előtt található ez a villanyoszlop. Ön szerint biztonságos? Tovább olvasom