Délmagyar logó

2019. 06. 20. csütörtök - Rafael 19°C | 28°C Még több cikk.

Szesz-érték arány: Géza újra tesztelt

Szesz-érték arány: Géza újra tesztelt
- Ennyi ember nem tévedhet - gondolta olvasó-tudósítónk, Géza, aki úgy döntött, hogy a VII. Szegedi Toros és Pálinkafesztivál kellős közepén kisbolti feleseket tesztel. Szerintünk vakmerő, mi több ünneprontás, mégis közzétesszük - ezúttal is erősen szerkesztett változatban.
A teszt kisebb botránnyal kezdődött, amikor Géza családjának hölgytagjai ráakadtak a tucatnyi kis üveg alkoholra egy műanyag szatyorban. – Apa iszik – hangzott el a gyors ítélet, tudósítónk alig győzte kimagyarázni, hogy ez a teszthez kell, nem húsvétra, vagy a haveroknak vásárolt be jó előre.

Szóval, Géza rákapott a szeszre, bocsánat, a tesztre. A Torkos Csütörtök napjaiban zacskós leveseket kóstolgatott, két Bajnokok Ligája forduló között focilabdákat próbált, ezúttal a boltos kisasszonyoknak leginkább keze ügyében eső polc teljes kínálatát nézte meg közelebbről.
Teríték - egy tucat. Fotó: olvasó-tudósító


– Fiatal koromban a kőműves segédmunkások még Diána sósborszeszt ittak átlátszó kis féldecis üvegekből, amitől a malter hol sovány lett, hol kövér, mert közben azért kicsit vakultak is. Azután sok más töményt töltöttek féldecis üvegekbe, de amikor nagyon inni kezdett a nép, a helyett, hogy építette volna a rendszert, bevezették a 9 óra előtti szesztilalmat. Ez nem sokáig élt, mert este előre megvette a kétdecis kiszerelést a magyar, amiből másnap reggelre vagy maradt, vagy nem.

Miután Géza rávilágított a szocializmus kevés hibáinak egyikére, rátért a tesztre. – Mindenből kérek egyet, mutattam a boltos kisasszonynak csípőmagasságban található polcra, ahol a kis üveges alkoholok kínálták magukat. Persze ezek már se nem felesek, se nem üvegek, szinte csak hírmondó maradt az eredetiből – írta tudósítónk, aki érezte, ez a teszt nem úgy fog működni, hogy végigkóstolja a kínálatot, és melyik ízlik, melyik nem.
Felső ártraktus. Fotó: olvasó-tudósító


– Mindenekelőtt az ár/értékaránnyal, ez esetben a szesz/értékaránnyal kezdtem, ez meglehetősen gyakorlati megközelítés ebben a szegmensben – avatott be a rejtelmekbe Géza. Toronymagasan győztes lett a Martinyak Iccy fantázianevű ízesített vodkája, 38 százalék alkohollal és 5 centes kiszerelésével: a 190 „egység" csupán 159 forintba került. Finomszesz, aroma, színezék és egy kevéske E–150d, azaz ammónium-szulfitos karamell élelmiszer adalékanyag.

„A szeszkihozatalban holtversenyben lett ezüst és bronzérmes egy szegedi forgalmazó Pajzs-termékcsaládjának szilva ízű szeszes itala, valamint a vojte. Finomszesz és aroma összetevőkkel, 30 százalék alkohollal és négycentes adagban. Itt 120 egység került 129 forintba – a következő versenyzők meg sem közelítették ezt a szesz/értékarányt."
Szeszkihozatalban ez a dobogó. Fotó: olvasó-tudósító


Géza különdíjakat is osztogatott, a fődíj ebben a kategóriában az egyetlen klasszikus, üveges kiszerelésű és 5 centes űrtartalmú kevert lett. Pontosabban a Kunság Szesz Zrt. Pannónia kevertje, azaz Matróz-Császárkörte likőrje. Környezetbarát pozitívum a 10 forintos üvegbetét, s csak kicsit ront az összképen az E–110, az E–124 és az E–150d. Ennél több „E" egyik italban sem volt - vagy nem írták rá a címkére.)

Kis mértékben gyógyszer megközelítésből különdíjat kapott még a Mátyás Keserű likőr a gyógynövény kivonatokért, valamint az ugyancsak gyógynövénnyel ízesített vodka, ami akár tényleg vodka is lehet, a kiindulás legalábbis gabonaszesz. Ez utóbbi kettő volt a legdrágább ital, 1 forint híján 200 forint.
Különdíjasok egy-kettő-három. Fotó: olvasó-tudósító


– Miután kiosztottam a különdíjakat, megkértem a boltos kisasszonyt, mondja el a népítéletet, azaz melyik három ital fogy a leginkább – hárította el a felelősséget Géza. „Nem fogja elhinni, szerkesztő úr, de a második és harmadik különdíjjal jól beletrafáltam. Egyébként a pontos sorrend, amelyet az időközben raktárból visszatérő mások boltos kisasszony is hajszálra megerősített: bronzérmes a gyógynövényes vodka, ezüstérmes a Mátyás Keserű likőr.

A népítélet győztese érdekes módon eddig semmilyen szempontból nem vetődött fel: ez a Pajzs Mézes Barack ízű likőrje a se hideg, se meleg 24,5 százalékos alkoholtartalommal, féldecis kiszerelésben, 169 forintért. Ez volt egyébként a harmadik legdrágább ital az egész terítékben.
A népítélet győztesei a bolt pultján. Fotó: olvasó-tudósító


Mondja valaki, hogy szegény a kertvárosi vásárlóréteg! A három legdrágább kis üveges szesz egyben a három leginkább népszerű a fogyasztók körében. Még hogy nincs hatása a rezsicsökkentésnek!
 
Zárjegyesek - csak hivatalos forrásból. Fotó: olvasó-tudósító
 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Villanykarónak csapódott egy Swiftes Tápén

Villanykarónak csapódott egy Swiftes Tápén
A jobb eleje teljesen összeroncsolódott és félig az árokban kötött ki az a Suzuki Swiftes, aki… Tovább olvasom