Délmagyar logó

2019. 06. 26. szerda - János, Pál 20°C | 32°C Még több cikk.

Újra előkerültek a szegedi hódok! Legalább 10 fát rágtak meg a Tisza árterében - fotók

Újra előkerültek a szegedi hódok! Legalább 10 fát rágtak meg a Tisza árterében - fotókFotó: Olvasónk
Szeged "főutcájára" költözött hódcsaládról rég nem hallottunk, olvasónk viszont most újra hód nyomára bukkant a Tisza alsó szakaszának árterében. Legalább 10 fát rágott meg, de lehet volt segítsége.
Egy hód, vagy egy egész család pusztította a fákat a Tisza alsó szakaszán - írta olvasónk fotói mellé. Pontos helyet nem jelölt, de a képeken jól látszik az "építkezés és étkezés" nyoma az ártéri fákon. 

Szegeden nem meglepő, ha hódra bukkanunk. Tavaly áprilisban írtunk egy hódcsaládról, akik az ökokikötő mellé költöztek. Ott teljesen hétköznapi volt, hogy limonádéiszogatás közben egy hód úszott el mellettünk.
Fotó: Olvasónk
Fotó: Olvasónk
Az eurázsiai hód őshonos volt a Kárpát-medencében, de a vadászata miatt 1865-re eltűnt.1996-ban kezdték visszatelepíteni, 2008-ig 234-et engedtek szabadon, a Duna, a Tisza és a Dráva mellett. A mi vidékünkre, a Mártélyi Tájvédelmi Körzetbe 2006-ban nyolcat hoztak. Onnan elköltöztek a Kenyereéri-csatornához, aztán 2011-ben felbukkantak a mártélyi üdülőterületen - írtuk tavaly.

Magyarországon a becslések szerint ezer hód él, a legtöbb a Kisalföldön. Az ottaniak szerint túl jól sikerült a visszatelepítés, mert a rágcsálók nemcsak az ártéri fákban, hanem telepített, értékes erdőben is kárt tesznek. Mivel védett állat, a kirágott fákért nem jár a gazdának kártérítés, úgyhogy a Földművelésügyi Minisztériumban most komolyan felvetődött, engedélyezik a vadászatát.

Legyen Ön is a tudósítónk!
A legjobb tudósításokért fizetünk!

A kiválasztott tudósításokat 3, 5 vagy 7 ezer forinttal jutalmazzuk. Nem minden megjelent tudósítói tartalom kap pénzdíjat, csak a szerkesztőség által kiválasztottak! A cikk mellett utólag jelezzük, hogy díjazott lett-e. A nyerteseket emailben értesítjük. További részletek itt.

Küldjön egy rövid hírt, fotót vagy videót az online@delmagyar.hu e-mail címre vagy használja a lentebb található beküldő modulunkat! Ha történik valami különös, valami rendkívüli a környezetében, ha szemtanúja egy balesetnek vagy egyszerűen csak nem tud elmenni valami mellett szó nélkül, akkor küldjön egy rövid hírt, fotót vagy videót.

A tudósítói tartalmakat a delmagyar.hu szerkesztői utólagosan ellenőrzik, szükség esetén pontosítják, az esetleges hiányos információkat kiegészítik, illetve a tartalmat egyéb közlésekkel egészítik ki. A tudósítói tartalmak beküldői ehhez hozzájárulnak.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tegnap mutattuk az első havat a megyéből, ma itt az első jég - fotók

Tegnap mutattuk az első havat a megyéből, ma itt az első jég - fotók
Tegnap a deszkieket lepte meg némi hó reggelire, ma Szegeden fotóztunk befagyott pocsolyát. A fák… Tovább olvasom