Délmagyar logó

2019. 06. 24. hétfő - Iván 19°C | 27°C Még több cikk.

Vasasabb a szegedi víz, mint két éve? - A vízmű válasza

Szombat este olvasó-tudósítónk, Géza bekapcsolta a hálózati vízzel néhány napja feltöltött medence szivattyúját, s reggelre meglepően barna lett a szűrője.
- A Szegedi Vízmű Zrt. arra kéri a lakosságot, hogy ha valamilyen hibát, vízminőségi problémát tapasztalnak, akkor azt a 62 420-155, 06/80 82 88 82 hibabejelentő számokon jelezzék a pontos cím megadásával - hívja fel a figyelemet olvasónk észrevétele kapcsán Balaton Krisztina a
Szegedi Vízmű Zrt. kommunikációs vezetője. 

"Amennyiben hálózat tisztítási, vagy meghibásodás (pl. csőtörés) miatti javítási munkálatokat végeztünk a bejelentési hely körzetében, az okozhatja a sárgás elszíneződést, de ennél többet csak a pontos cím ismeretében tudunk mondani!"

- A tisztítás következtében a vezetékekben a víz áramlási iránya és sebessége megváltozik, ezért a víz átmenetileg zavarossá, barnás árnyalatúvá válhat. Ilyenkor többnyire a vízben fellelhető, és a vezetékek falán lerakódott vastartalom okozza az elszíneződést, azonban ez az egészségre nem ártalmas - hangsúlyozza Balaton Krisztina.

"Hálózattisztítás esetén felhívjuk az adott körzetek lakóinak a figyelmét szórólapokon, illetve a Társaság honlapján megjelenő, vagy a helyi médiának kiküldött tájékoztató anyagokban, rendkívüli eseteknél erre nincs időnk (pl. csőtörés javítása, utána hálózat fertőtlenítés, öblítés).
A szűrő elszíneződését a nem megfelelő karbantartás is okozhatja!"

Korábban írtuk:

Évekig kútvízzel töltötte fel puha falú medencéjét olvasó-tudósítónk, Géza, ám kéthetes folyamatos – és elektromos szivattyús – szűrés és temérdek vegyszer kellett ahhoz, hogy lássa nagylábujján a bütyköket, ha beleállt a medencébe.

– Tavaly és az előtt már a jó drága, csatornadíjas hálózati víz mellett döntöttem, rendben is volt minden, sokkal kevesebb vegyszerrel és szűréssel az egész nyarat kibírta a víz, kisebb utántöltésekkel – írta. Búcsút intett tehát a jó vasas petőfitelepi kútvíznek, ami kalocsai katonakorára emlékeztette.

Idén is feltöltötte a medencét, ám az első néhány órás szűrés után jóval barnábbnak látta a filtert, mint tavaly vagy 2011-ben. Szombat (tegnap) este azután bekapcsolta a szivattyút, s reggelre bizony kifejezetten mocskos lett a szűrője.

Szűrés után - vasasabb, mint 2 éve? Fotók: olvasó-tudósító
Szűrés után - vasasabb a víz, mint 2 éve?
Fotók: olvasó-tudósító

– Mindent úgy csináltam, mint az előző két évben, talán az algaölőből löttyintettem egy kicsit többet az előírtnál, de nem gondolnám, hogy az algák ilyen gyorsan és kávébarnán halnak. Vasárnap reggelre a filter úgy nézett ki, mint amikor az ingyen kútvizet szűrtem vele – írja, hozzátéve, úgy tűnik, vasasabb a víz, mint két éve. „Vagy én csinálok valamit nagyon rosszul, mert arra gondolni sem merek, hogy a hónap elejétől a vízdíjra is érvényes rezsicsökkentés miatt nagyobb lyukúra cserélte volna a szűrőt a vízügy."

Al elmosott filter.
Az elmosott filter.

Így vasárnap délidőben nem igazán tudunk segíteni Gézának – mégsem vagyunk vízügyi szakportál –, ám megígértük neki, hétfőn rákérdezünk az illetékeseknél. Addig is várjuk olvasóink véleményét, mit csinálhatott másképpen Géza, mint tavaly, vagy az előtt?

Olvasóink írták

51 hozzászólás
 • 51. Légiós 2013. július 23. 18:40
  „ha szar a viz miért kell mégis sokat fizetni érte ????”
 • 50. tattaratta 2013. július 22. 16:10
  „Az biztos,hogy rosszabb.Tavaly kiengedtem 5 m? vizet a medencébe az szép is maradt.De az idei szezonban már 1 óra múlva bebarnult mintha fúrt kútból szivattyúztam volna fel.És igen csak vas ízű is... (Újszentiván)”
 • 49. tirpák 2013. július 18. 15:03
  „az a durva hogy ha lefürdök a szegedi csapvízben utána ragad a bőröm ha megfűrdök a mocskos tiszában utána selymes a bőröm lehet ráállok a tiszavízre”
 • 48. uborka 2013. július 15. 16:20
  „Még hogy, de milyen büdös. Ez bizony nem a műtrágyától van, hanem a feljövő víz, így olcsóbb és többért lehet eladni .”
 • 47. rezesfutrinka 2013. július 12. 11:46
  „Géza, az ott parlagfű az udvarodban?”
 • 46. SP 2013. július 10. 12:47
  „44
  OK.”
 • 45. szabójóska 2013. július 10. 11:32
  „35.történész
  A 90 évesek jó lenne ha arra gondolnának életük során mennyi műtrágya ,mosószer és növény-védőszer meg egyéb vegyi-anyag került a talaj felső rétegeibe.Én azt ajánlanám vizsgáltassák meg a vizeiket, aztán mondják csak ,hogy jó.”
 • 44. Emberségetavilágnak 2013. július 10. 05:45
  „Kösz SP.!”
 • 43. zorba5 2013. július 09. 17:41
  „szerintem a szegedi víz nagyon jó, nemcsak az íze hanem a beltartalmi értékei is. pl sok nagyvárosban ittam de agyonklórozzák, itt nem. Ha nem lenne a határérték fölött kicsit az NH4 tartalma akkor ásványvízként lehetne forgalmazni.
  Egyébként jót röhögök az ásványvizet zsugorkartonszámra a cipelőkön mert semmivel nem isznak egészségesebbet mintha csapvizet innának. Sőt a PET (poli-etilén-tereftalát) palackból (- jó a név mi?) hát vannak sejtéseim mi oldódik bele a palack vizébe, miközben álldogál az ABC polcán.
  Igyunk csapvizet, olcsó és jó. Az kis vas(III) nem gond.”
 • 42. SP 2013. július 09. 14:22
  „41.

  ""A legkorszerűbb vízórák ugyanis
  nagyjából ötven százalékkal pontosabbak a napjainkban általánosan használatos óráknál.""

  http://www.kisalfold.hu/soproni_hirek/pontosabb_vizorak_kisebb_szamlak_/2040676/”
 • 41. Emberségetavilágnak 2013. július 09. 12:38
  „SP
  Milyen a "C" kategóriás vízóra?
  Mihez és miért kell?”
 • 40. THK 2013. július 09. 07:57
  „37. sikan,
  nem arról van szó, hogy hatalmas (szemmel látható) vastartalom lenne a vezetéke svízben, és igen, részben a csövek is okozhatják, de a lényeg: NORMÁLIS JELENSÉG a feltöltés utáni pár napban a papír vízszűrő barnulása a klórral (házilag, nem a már benne lévő klórról van szó) fertőtlenített víztől. Ehhez itt nem kell szerencsétlen időpont, mindig megtörténik - de pár nap alatt elmúlik, frissen még könnyen tisztítható a szűrő.”
 • 39. SP 2013. július 09. 07:52
  „"".....meg is érdemli, amit kapott!""

  Szolgáltató,
  szolgáltatás nem működhet így. Azon a hálózatszakaszon tömegesen vannak még fogyasztók.

  A szolgáltatás ára
  sem jótékonykodásról szól. Tehát alaphelyzet a jó minőség elvárása. pl. szabvány

  Magyarázkodás
  a leválásról sem üzemszerű, jó részben mellébeszélés.Egyfajta karbantartási, hálózatfenntartási tevékenység kispórolásáról is szólhat.

  Mérőeszközöket osztálypontosság szerint is minősítik.

  Amikor a vízdíj és a hozzá számolt tételek
  együtt még nem a rabló extraprofit kategóriába tartoztak addig 10-20% nem sok vizet zavart.

  A fejlődés és a rabló árak
  miatt alaphelyzet lenne most már a lapos hibakarakterisztikájú mérők alkalmazása.

  OMH vizsgálat a gyári paraméterek ellenőrzése.
  Gyengébb pontossági jellemzős "A" óra attól még lehet OMH hiteles. Azaz megfelel a katalógusban leírtakkal.

  De a fogyasztónak, a pénztárcának már nem mindegy.”
 • 38. Emberségetavilágnak 2013. július 09. 07:09
  „C kategóriás vízóra?”
 • 37. sikan 2013. július 08. 23:08
  „26. THK 2013.07.08. 07:58 :
  Ha alaposan elolvasta, amit írtam, abban benne van, hogy van vas a szegedi vízben, de a megengedett határérték alatt! A csövek falán lerakódó vasoxid, s a klórozás miatt (ami kötelező a fertőzésveszély megelőzésére) létrejövő vasklorid - ahogy a Vízmű válaszában is szerepel - hálózati hibák, mosatás, hirtelen áramlási irányváltás miatt leszakadhatnak, de rövid idő után ez a folyamat megáll, s a szennyezés gyakorlatilag nem számottevő. Ha pont egy ilyen "szerencsétlen" időpontban töltötte a medencét az egyébként többszörösen szabályszegő Géza (éjszakai áram használata erre a célra tilos, saját kútnak bejelentési kötelezettsége van), előfordulhatott szennyeződés, de azt már kis vízmennyiségnél is illett volna észrevennie, mert kis "krokodilok", barnás uszadékok lebegnek a vízben olyankor. De aki ennyire nem szabálytartó, meg is érdemli, amit kapott!”
 • 36. SP 2013. július 08. 19:07
  „pl:
  "Névtelen.""
  ....... Easy PVC medence adatai:
  Ráadás 1 l algastop, Méret: 244x66 cm, 3 rétegű PVC medence test,Szűrő, Vízforgató, Takaró

  ára:12 600Ft. Bruttó.

  Napfényfürdő:
  Felnőtt jegy 4 300 Ft, Nyugdíjas és gyermek jegy (4-11, 99 év) 2 150 Ft

  1 napi fizetett családi
  pancsolás ára több mint a prolimedence ára, ami kihordási ideje 3-4 év.
  http://www.napfenyfurdoaquapolis.com/hu/arak/

  Tehát a luxus nem a házi medencénél van!”
 • 35. történész 2013. július 08. 18:21
  „Akinek medencére telik az vegyen új szűrőt és ne itt sírjon,azért,hogy bebolondítsa a népet a majdani csókosok által árult""egészséges"" ivóvíz megvételére.Ennek a buta tömegnek elég azt mondani nyílt fórumon,hogy nem jó az ivóvíz akkor már rohannak művizet venni.
  Kis településeken ahol próbálták az időseket rábírni a drága busásan hasznot hajtó palackos vízre elutasították, mondván 90 éves koráig jó volt jó lesz eztán is.”
 • 34. SP 2013. július 08. 16:50
  „Géza rossz hírem van.
  Van nagyobb probléma is.A vízórád is hamisan mér.
  Nem vagy egyedül,
  szinte mindenkié tuningolt. Általában 10-20% hibával számolhatunk a korszerűtlen mérő és a profitéhség miatt.

  Ha nem "C" kategóriás
  a vízórád és a vízmű üzemelteti, akkor szinte biztos a bukta.”
 • 33. szabójóska 2013. július 08. 16:07
  „A szegedi víz ártézikútakból jön De ezeknek is van vastartalma. Hogy milyen vas vegyület formájában van arról hülyeség beszélni,mert ionos vegyületekről van szó. Beszéljünk a víz vasion-tartalmáról, pontosabban a vas(III)-ion -tartalmáról. Ha valaki emlékszik még mindig az ion-tartalom volt az ásványvizes üvegeken feltüntetve. De ha valaki veszi a bátorságot és megnézi azt hányféle egyéb ion is van a vízben akkor amikor a rétegnyomás alatt kijön a kútfejnél és elgondolkodik azon ,hogy ezek mit csinálnak a változó körülmények közötti vezetékekben amelyek nem tíz-húsz évesek, akkor egyet biztos lehet állítani: Szegeden nagyon sokféle víz folyik ki a csapokból.”
 • 32. geza 2013. július 08. 15:38
  „#31 Ez igaz, de a cikkből ez nem derült ki hogy milyen kútja van
  "Évekig kútvízzel töltötte fel puha falú medencéjét.." (már pedig a fúrt kút is kút)”
51 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elvágva a külvilágtól

Szomszédaim bejáróját feltöltötték, minket azonban kihagytak. Folytatás hétfőn, addig ne kanyarodjon… Tovább olvasom