Utánajártunk

2008.11.13. 21:41

Utánajártunk, 2008. november 14.

Kedves Olvasóink! Utánajártunk olvasóink panaszainak című rovatunkban közérdekű problémáikra keressük a megoldást. Panaszaikat lapunk ügyeletes újságírója várja hétfőtől péntekig 9 és 16 óra között a 06-30/218-1111-es mobiltelefonszámon. E-mailt a kapcsola[email protected] címre küldhetnek. SMS-számunk: 06-30/303-0921.

Hajléktalanok az állomáson

A november 13-i Csörög rovatban jelent meg egy olvasó hozzászólása, aki arra panaszkodott: a Szeged-Rókus pályaudvar pénztárosnője udvariasan kiküldött a váróteremből egy hajléktalant, mire a resti alkalmazottja veszekedni kezdett vele, hogy nem zavarja ki. Később a hajléktalan ott hevert lerészegedve, alatta tócsa. A resti vezetője, Roboli László és a bepanaszolt alkalmazott elmondta: nekik más a véleményük az esetről. Úgy tapasztalták, a pénztárosnő emelt hangon, minősíthetetlen hangnemben beszélt.

Pacz Béla, a MÁV-Start Zrt. helyi gazdasági és értékesítési koordinátora úgy nyilatkozott: az atrocitásról hivatalos panaszbejelentés alapján értesültek, a munkáltató a jogszerű vizsgálatot lefolytatja, az érintett MÁV-Start-dolgozót az ügyben meghallgatják. A vizsgálat jelenleg folyamatban van, ennek eredményeképpen ki fog derülni, felelősségre vonható-e a pénztárosnő.

Öt út találkozása

Szeged-Újpetőfitelepen a Diadal és a Délceg utca találkozásánál öt utca fut össze. Ezért nehéz eligazodni, hogy mikor kinek van elsőbbsége. A dolgot az is nehezíti, hogy nincsenek felfestve jelek, illetve nem egyértelműek a jelzések – mondta olvasónk a 20/554- 3970-es számról. Szerinte valahogy közérthetőbbé kellene tenni a kereszteződést.

Vaskeba György, a Szegedi Önkormányzat Városüzemeltetési Irodájának környezetgazdálkodási és közműfejlesztési osztályvezetője ígéretet tett arra, hogy kollégái ellenőrzik az említett kereszteződés tábláit, és amennyiben valóban nem egyértelmű, pótolják a hiányosságot.

Zárt ablakok a postán

Szegeden, a Csaba utcai postán november 10-én a hét ablakból csak kettő volt nyitva, az egyiknél csak a csomagfeladást-felvételt intézhették az ügyfelek – panaszolta olvasónk a 20/529-6647-es számról. Fél órákat kell várni, holott az ember siet. Olvasónk azt mondta: jó, hogy van a városrészben postahivatal, de nagy kár, hogy így működik.

Harnos Csaba postavezető köszöni az észrevételt. Az mondta lapunknak, hogy utánajárnak a panasznak, ha tudják, orvosolják, ugyanakkor felveszik a kapcsolatot a panaszos ügyféllel is.

Eltűnt a házikó és a kisvonat

Kiskundorozsmáról, a 30/566-9091-es számról telefonáló olvasónk arról panaszkodott, hogy a Maróti Gergely téri játszótérről nemrég elvitték a házikót és a kisvonatot. A környéken lakók aláírást gyűjtöttek, mert a téren randalírozó fiatalok hangosak. Az aláírásgyűjtők szerint a fent említett két játék miatt gyűltek oda éjszakánként a
fiatalok – valószínűleg ezért vitették el azokat. Olvasónk szerint ez nem megoldás. A játszótérre sok gyerek, óvodás jár, ők hiányolják a játékokat.

Fábián József dorozsmai képviselő sajnálja, hogy ehhez a lépéshez kellett folyamodniuk. Ő maga évekig dolgozott azon, hogy a fent említett játszóteret létrehozzák – nem kevés pénzért. Egy éven keresztül ellenállt a lakók ostromának, a béke kedvéért végül mégis úgy döntött: elvitetik a játszótérről azokat a játékokat, amik vonzzák a közelben lakó, hangoskodó fiatalokat, akik nem rendeltetésszerűen használták éjszakánként, például a házikót. Az elvitt játékokat az óvoda kapja meg, valamint más téren próbálnak meg kialakítani egy családbarát játszóteret.

Bírságolhatnak-e civilben?

Újszentiváni olvasónk a 70/331-1996-os telefonszámról mondta el, hogy a napokban kapott kézhez egy bírságról szóló levelet a rendőrségtől. A levélben az áll: megállásra, várakozásra vonatkozó szabálysértést követett el gépjárművel Szegeden, a Széchenyi téren, az Erste bank automatájánál. A papíron nincs rajta az időpont, olvasónk úgy emlékszik, körülbelül két hete a délelőtti órákban csakugyan megálltak ott, amíg a férje pénzt vett ki. A férjnek fel is tűnt egy kamerázó alak, civil autóval. Olvasónk szeretné tudni, bírságolhatnak-e a rendőrök civilben?

Általánosságban elmondható, hogy civil ruhás rendőr is bírságolhat, ha rendőri mivoltát megfelelően (rendőri igazolvánnyal) igazolja, tudtuk meg Tuczakov Szilvánától, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivőjétől. A leírt eset azonban nem helyszíni bírságolás, hanem az „objektív felelősség" körébe tartozó szabályszegés szankcionálása. Bizonyos – törvényben felsorolt – szabályszegések esetében ugyanis az erről készült felvételek alapján a gépjármű nyilvántartó szerinti üzembentartójával szemben közigazgatási bírság kiszabására kerül sor. Ezeket a felvételeket nagyon gyakran civil jellegű járművekből civil ruhás rendőrök készítik, jelen esetben is erről volt szó.

Páros 11-es

Szegeden, a Körtöltés utcában a páros oldalon is van egy 11-es szám, ez sok bosszúságot okoz a páratlan oldalon lakó 11-es szám alatti lakosnak. Minden postai küldeményt, szórólapot ők kapnak meg, nem a páros oldalon lévő 11-es. Szatmári Ilona nem érti, hogyan lehet ez, miért nincs jól számozva a páros oldal?

Varró László, a Szegedi Önkormányzat Építési Irodájának csoportvezetője személyesen ellenőrizte az olvasó által említett helyszínt, ám sem ott, sem az ingatlan-nyilvántartási térképen nem talált két 11-es házszámot. Arra kérik az olvasót, pontosítsa a helyszínt az építési irodánál (telefonszám: 62/564-233). Előfordul, hogy a lakók nem kérik, hogy állapítson meg a hatóság számukra házszámot, hanem önkényesen kijelölnek egyet. Arra is volt már példa, hogy nem várják meg, amíg házszámot állapítanak meg számukra. A hatóság ilyen esetekben hivatalból eljár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!