Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

ÚtON: Túlélték a közlekedők a tanévkezdési káoszt, az útlezárások mellett az eső is nehezítette a reggelt

Az eső betett a hétfő reggeli szegedi tanévkezdésnek, sokan váltottak kerékpárról autóra vagy tömegközlekedésre, ennek ellenére a város legkritikusabb pontja, az Aradi vértanúk tere csak 10 percre esett el, amikor teljesen bedugult a Zrínyi utca. A villamosok és a buszok menetideje azonban több vonalon is jelentősen megnőtt, és az autósok is sok helyen araszolni kényszerültek az útépítések miatt. Frissülő cikkünkben minden olyan infót megtalál a szegedi utakról, ami segíti a közlekedést.
Szőregen, a Hősök terén a körforgalom már hétfő reggel 7 óra után bedugult, a Makai és a Szőregi úton is csak lépésben lehetett haladni, ahogy a Székely sor és Vedres utca is beállt. A hídon azonban rövid idő alatt át lehetett jutni, bár az eső miatt rengetegen választották a kerékpár helyett az autót.

Az Algyőről Szegedre tartó, 7 órási busz öt perc késéssel indult – és utána egy órába telt, mire beért Szegeden a nagykörútig. Máskor ez fél óra. Ahogy a város szélén egy-egy sávra szűkül az Algyői út, onnan, majd a József Attila sugárúton is végig csak lépésben tudott haladni a jármű. A buszon utazó iskolások háromnegyed nyolc körül elkezdtek telefonálni, üzenetet küldeni: késni fognak az első napon.

Egy másik kollégánk is hétkor indult, ám a szegedi Vadaspark lakóparkból 10 perc alatt beért autóval a Centrum áruházhoz, olyan gyorsan, hogy maga is meglepődött.

Aki tudott, tömegközlekedésre váltott. A 2-es villamos az Európa ligeti végállomásról bár pontosan indult fél 8 körül, a rengeteg felszálló miatt hosszabb volt a menetidő. Akadtak, akik a rókusi templomnál már fel sem szálltak a tömeg miatt, inkább megvárták a következőt. Kollégánk szerint az Anna-kúthoz érkezve már 5-6 perc késésben volt a jármű.
 

Hétfő reggel fél 8 előtt 5 perccel egy rendőr irányította a forgalmat az Aradi vértanúk terén, a Hősök kapujánál. Felváltva állította meg az alsó rakpartról, vagyis a klinikák felől érkező autósokat és azokat, akik a Zrínyi utcából kikanyarodva kerülték meg a teret, s jutottak el a város talán legforgalmasabb gyalogátkelőjéig. Sokáig nem dugult be sem a körút, sem a Zrínyi utca, s ez elsősorban annak volt köszönhető, hogy a Dugonics tér felől autósok nem érkezhettek a térre, csak a tömegközlekedési járművek.

Fél 8 és 8 óra között 5 percenként mentünk oda a rendőr által megállított autósokhoz, hogy hány kocsi mögé kellett beállniuk a rakparton, mire fel tudtak kanyarodni az árvízi emlékműnél a Tisza Lajos körútra. Nem volt gond, még a 8 óra előtt 10 perccel „nyilatkozó" is úgy válaszolt erre a kérdésre, hogy mint kés a vajon, ám az 5 perccel később megszólítottnak már 7-8 autó mögé kellett beállnia a rakparton.

Háromnegyed 8 előtt valamivel újabb rendőrök érkeztek a Hősök kapujához, és beszálltak a forgalomirányításba. Ezzel együtt a Zrínyi utca 10 percre „elesett", két villamosnak is legalább 5 percbe került, mire a Hágitól eljutott az Aradi vértanúk téri villamosmegállóba. Az utánuk jövő viszont már egy perc alatt végigment, nem volt előtte autósor. Negyed 9 után a rendőrök is kiszálltak az irányításból, és az önszervező autósokra bízták a forgalmat. Nem mentek messzire, egy fa alá húzódva nézték, szükséges-e újra közbeavatkozniuk. Ez idő tájt már csak a Boldogasszony sugárúton, a Hősök kapuja felé volt hosszabb, összefüggő kocsisor.

Újszegedről autóval induló kollégánk a Bertalan híd lábánál, a toronyháznál kezdte a sort fél 9-kor, és 10 percbe telt neki, míg átjutott a Szilléri sugárúti kereszteződésig. Máskor ez csupán 2-3 perc. Utána a Csillag téri körforgalom és a külső körút viszont már szokatlanul üres volt, először csak a nagy Tescónál torpant meg egy kis időre a forgalom. Egy korábban ugyancsak a külső körúton közlekedő autós is arra panaszkodott, hogy a Tescónál lévő lámpánál a sor vége a Vértónál volt, és csak az ötödik zöldre tudott átgurulni – 40 perc alatt ért be a munkahelyére, a szokásos 20 helyett.

Reggeli helyzetjelentés:

08:36:

A Mars tér felé a Kossuth Lajos sgt előtt beállt a forgalom a terelő táblák miatt. A Dugonics tér és a Mérey utca között tömör kocsisor áll,  a Dugonics felé viszont a másik oldal jól járható.
 
Nagy a forgalom a Mars téren, és Tisza Lajos körúton is. Fotó: Török János (Galéria)

08.31:
A Moszkvai körút és a Petőfi Sándor sugárút kereszteződésében rendőri irányítás működik, a forgalom szépen halad.

8.26:
A Mars tér felé a Kossuth Lajos sugárút előtt beállt a forgalom a terelőtáblák miatt. A Dugonics tér és a Mérey utca között tömör kocsisor található a Dugonics tér felé, a másik oldal jól járható. A rendőrök abbahagyták a forgalomirányítást a Hősök kapujánál, az autósok önszerveződésére bízták a továbbiakat - de nem mentek el, hanem várják, működik-e.

8.15:
A Boldogasszony sugárúton a Hősök kapuja felé összefüggő a kocsisor.

8.00: 10 percre elesett a Zrínyi utca: két villamos csak lassan tudott végigmenni rajta, de a harmadik már a szokásos tempóban. Kollégánk fél 8 és 8 között 5 percenként odament a rakpartról érkező autósokhoz, és megkérdezte, mennyit kellett várni, mire fel tudtak kanyarodni a Tisza Lajos körútra: csak egy, a 7.55-kor kérdezett autós mondta azt, hogy 7-8 autót is várt, a többi előtte-utána átlagosan négyet.
 
Lépésben halad a forgalom Szőregtől a Belvárosi Hídig, a belvárosban sokan inkább gyalog indultak el. Fotó: Karnok Csaba (Galéria)

07:30:
Rendőr irányítja a forgalmat az Aradi Vértanúk terének zebrájánál, a Hősök Kapujánál. Váltva állítja meg az autósokat, hol a rakpart felől érkezőket, hol a Zrínyi utcából érkezőket, akik meg akarták kerülni az Aradi Vértanúk terét.

 
A Zrínyi utca a tanévkezdés miatt nem dugult be, mert a Dugonics tér felől az Aradi térre az autósok nem hajthatna be, csak a tömegközeledés járművei tehetik ezt meg.
07:10:
Szőregen a Hősök terén a körforgalom bedugult, a Makai úton és a Szőregi úton végig kocsisor van, lépésben lehet haladni. A Székely sor, Vedres utca már beállt, még mielőtt elkezdett volna indulni a diáksereg. A hídon viszonylag rövid idő alatt át lehetett jutni, de az eső miatt rengetegen ültek autóba. Sok embert látni esernyőkkel is, gyalog, a hídon - dugóban így tényleg hamarabb átérnek.A Tátra téren, a Somogyi utcában rendőrök segítik a közlekedést.

Tömegközlekedéssel járó kollégánk jelenti:

 
A Rókusi körúton a nyári forgalomhoz képest sokkal több az autó, de nagy dugó nem volt fél nyolckor, igaz csak lépésben haladtak a járművek, akárcsak a Kossuth Lajos sugárúton.

A 2-es villamos az Európa ligeti végállomásról bár pontosan indult, a rengeteg felszálló miatt hosszabb menetidőre számíthatnak az emberek. Az utasok egy része panaszkodik, hogy levegőtlen a jármű, és akadtak, akik fel sem szálltak a tömeg miatt, inkább megvárták a következő villamost.
 

A rókusi templomi megállónál már szerintem nem tudott senki felszállni, annyian vannak. Mire az Anna-kúthoz értem, 5-6 perces késésben volt a villamos a tömeg miatt.

- jelezte kollégánk.

Várjuk az ÖN észlelését is a szegedi utakról!

DE segíthet Ön is: ha bármi szokatlant tapasztal a szegedi utakon, akkor küldje el nekünk észlelését, fotóját az online@delmagyar.hu-ra és mi közzé tesszük azt az ÚtON hírfolyamában.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

ÚtON: Teljes a káosz a belvárosban, aki teheti kerülje el

Frissülő cikkünkben minden olyan infót megtalál a szegedi utakról, ami segíti a közlekedést. Tovább olvasom