Vajdaság, Erdély hírek

2008.08.24. 18:21

Mecsetet avattak Szabadkán

Szabadka - A koránnak, a mohamedánok szent könyvének átnyújtásával és a déli imával Szabadkán ünnepélyesen megnyitották az első iszlám vallási létesítményt Vajdaságban: a Muhádzsír dzsámit.

Hamdija Jusufspahic, az iszlám vallási közösség tiszteletbeli vezetője - aki egészségügyi okokból nem lehetett jelen a megnyitón - békeüzenetet küldött a résztvevőkhöz emlékeztetve arra, hogy a dzsámi valamennyi szabadkai, vajdasági és szerbiai hívő többéves erőfeszítésének a gyümölcse.

A megnyitón jelen volt a szerbiai muzulmán közösség mindkét, szembenálló táborának a vezetője, Muhamed Jusufspahic mufti és Muamer Zukorlic főmufti, a közösség elnöke. Mindketten a szolidaritásról, a toleranciáról és a különbözőségekben is megnyilvánuló egységéről beszéltek, amelyek Szabadkán otthonra találtak.

A koránt a török támogató nevében Mehmed Ilmaz nyújtotta át Fetis Kurdalinak, a szabadkai közösség elnökének. Átvéve a szent könyvet, Kurdali kiemelte, hogy a korán az együvé tartózásra és más vallások tiszteletére kötelezi a muzulmán híveket ebben a többnemzetiségű közösségben. Mint elhangzott, a Muhádzsír dzsámi az első ilyen jellegű iszlám vallási létesítmény, amely kétszáz éves szünet után épült a Szófia-Budapest főútvonalon.

A török támogatással emelt szabadkai mohamedán főtemplom ünnepélyes megnyitóján megjelentek a diplomáciai képviseletek tagjai, a helyi önkormányzat vezetői, köztük a jelenlegi és az előző szabadkai polgármester, Szasa Vucsinics és Kucsera Géza is.

Címkék#Szabadka

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!