Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Elhunyt Jánky Béla romániai magyar költő

Elhunyt Jánky Béla, romániai magyar költő, író, műfordító, szerkesztő; a Magyar és a Román írószövetség tagjától pénteken 14 órakor vesznek végső búcsút a kolozsvári házsongárdi temetőben - tájékoztatott a Magyar írószövetség csütörtökön.
Jánky Béla életének 79. évében, hosszú betegség után hunyt el október 26-án.

A Magyar írószövetség tudatta: Jánky Béla Székelyudvarhelyen született 1931. május. 1-jén, középiskolába Gyulafehérváron és Kolozsvárt járt. Magyar irodalom szakos diplomáját a kolozsvári Bolyai Tudományegyetemen szerezte meg 1954-ben.

Első írása 1950-ben az Utunk című romániai irodalmi hetilapban jelent meg. 1952-től az Igazság, majd 1957-től a Dolgozó Nő című lap művelődési rovatvezetője, 1974-től a Napsugár szerkesztője volt. írásai több más lapban és folyóiratban is megjelentek.

Román népdalok magyarra fordítása és Duiliu Zamfirescu román író két kisregényének fordítása is a nevéhez fűződik. Az ő fordításában jelentek meg Ion Barbu legszebb versei magyarul 1971-ben. A román költészet 1972-ben megjelent antológiájában, a Csillagok születésében műfordításaival szerepelt. Magyarra ültette át Lucian Blaga több versét 1975-ben. Szerkesztésében jelent meg a Tanulók Könyvtára Ady-verseskötete 1966-ban. Gyermekverseit Kiss Török Ildikó és Papp Éva hanglemezeken szólaltatta meg.

Önálló kötetei, a verseket tartalmazó Leánykérő 1956-ban, az Ezüst ember tánca 1969-ben jelent meg. Fecskelánc című gyermekvers-kötetét 1981-ben adták ki. A szintén verseket tartalmazó 1982-es Fiúban, földben után öt évvel újabb gyermekversekkel jelentkezett a Szerencsefű című kötetében, majd 1990-ben a Napkosár, 1995-ben pedig a Sárkánymosoly című könyvében. A japán típusú verseket, haikukat tartalmazó Pillanatok színe először 2002-ben jelent meg, bővített kiadása pedig 2005-ben. Legutolsó kötetét, a Szeretnék csergőóra lenni címűt - ugyancsak gyermekversekkel - az idén adták ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagyváradon is megjelent az A/H1N1

Nagyvárad - Egy harmincéves asszisztensnőről bizonyosodott be pénteken, hogy elkapta az új típusú… Tovább olvasom