Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Tőkés: az egyesülő Európában kezdetét vette a nemzet közösségi újraegyesülés

Nagyvárad – Az egyesülő Európa schengeni rendszerében visszafordíthatatlan módon kezdetét vette Trianon közjogi korrekciója, a szétszakított nemzet közösségi újraegyesülése - mondta Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke, európai parlamenti alelnök a hétvégén Nagyváradon rendezett fogadáson.
Az EMNT – mint arról a szervezet közleménye hírt adott – közel húsz éves hagyományt ápolva az idén is megszervezte az eddig a Királyhágómelléki Református Egyházkerület által patronált újévi fogadást. Az „Új év – új kezdet" címét viselő esemény házigazdája Tőkés László volt.

A fogadáson elhangzott beszédében kifejtette: a nacionál-kommunizmus bukását követően két évtizednek kellett eltelnie ahhoz, hogy – a posztkommunizmus keserű időszakát átvészelve – a kárpát-medencei magyarság életében tavaly végre a nemzetpolitikai rendszerváltozás is bekövetkezzen.

Az anyaországi választások nemzetpolitikai fordulatot eredményeztek, és az új magyar kormányzat, az Országgyűlés – Trianon gyógyításaképpen – törvénybe iktatta az egyetemes nemzeti összetartozás eszmeiségén alapuló, határokat meghaladó magyar állampolgárságot – emlékeztetett Tőkés. „Az egyesülő Európa schengeni rendszerében íme visszafordíthatatlan módon kezdetét vette Trianon közjogi korrekciója, a szétszakított nemzet közösségi újraegyesülése" – hangsúlyozta az EP-alelnök.

Szerinte a tavalyi esztendő végre megteremtette a feltételeit annak, hogy a visszahúzó múlttal véglegesen szakítsunk, hogy a gyógyulás útjára lépjünk, és az egész nemzettel együtt az erdélyi magyar nemzetrész is emelkedő pályára álljon. Tőkés úgy véli: a magyarságnak szakítania kell eddigi beidegződéseivel, elhibázott politikájával és gyakorlatával, a meddő önsajnálat, valamint a történelmi, erkölcsi felelősség-áthárítás „trianoni legendavilágából a valóság talajára" kell lépnie.

Közel száz év után Európa integrációja páratlan esélyt és keretet kínál Trianon és a kommunizmus meghaladására, Európa egységében végre megvalósulhat a magyarság nemzeti egysége, ezen belül pedig Erdély, Partium és Székelyföld integrációja – mondta Tőkés László.

„Az egyesült Európában végre legyen mindenkinek jó: legyen egyaránt jó románnak, cigánynak, zsidónak – és magyarnak lenni!" – tette hozzá, megállapítva: Orbán Viktor miniszterelnök egy erős Európában egy erős Magyarországot remél és akar. Tőkés szerint a „nemzetek Európájában" az elszakított magyar nemzetrészek is benne foglaltatnak, a politikai és gazdasági önrendelkezését visszaszerző Magyarországgal együtt a határon túli magyar közösségek egész autonóm szövetségének, és benne egy erős Erdélynek is helye van.

Olvasóink írták

 • 7. deszkás 2011. január 10. 09:40
  „QEENMARGARET! Bocsánat, félreérthető volt ahogy irtam:tulajdonkép téged idéztelek,egyetértve veled.”
 • 6. keiner 2011. január 09. 18:10
  „ok. bocs
  *úr* *nyilványos*”
 • 5. keiner 2011. január 09. 17:28
  „"Utóbb még inkább elbizonytalanodott, amikor nem sokkal később egy olyan politikussal találkozott, aki egyúttal történelmet oktatott egy budapesti egyetemen. Az illető a német vendégnek értésére adta: a kommunizmus bukása után legfőbb ideje, hogy újratárgyalják az I. világháborút lezáró Párizs környéki békeszerződéseket, különös tekintettel a trianoni szerződés ,,szégyenletes megállapodásaira". ,,Számomra abszurdnak tűnt ez a revizionizmus - írja Lepenies. - Egy évvel később széthullott Jugoszlávia, s a Balkánon kitört háborúk azzal fenyegettek, hogy az abszurditásból valóság lesz."
  http://nol.hu/kulfold/_tul_sok_a_zsido_
  "revizionizmus" hm.........., hélyes kifejeszés erre.

  Amúgy, a tisztelt ú tanúlhatja, hogy az EUban a "roma" kifejeszést használnak nyiválnyos beszedben.
  http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=518&langId=hu”
 • 4. queenmargareth 2011. január 09. 17:18
  „bocs, helyesen: idézetet”
 • 3. queenmargareth 2011. január 09. 17:18
  „2 deszkás...mit tettem?
  Kivettem egy idézetetet a cikkből...
  Biztos rosszul fogalmaztam, vagy értelmezési gondok adódtak, de én nem hangoztatom mi a jó. Ugyanis fogalmam nincs.

  Szóval, leírnád?

  Köszi”
 • 2. deszkás 2011. január 09. 17:10
  „Tőkés úr! Tulajdonkép mit is akar? Önre is akkor derült fény hogy nálunk leledzik mikor Hatvanba az öreg -el karambolozott a kormányőrség gépkocsija.Ne hangoztassa nekem mi a jó QUEENMARGAREThez hasonlóan.”
 • 1. queenmargareth 2011. január 09. 17:01
  „,,Az egyesült Európában végre legyen mindenkinek jó: legyen egyaránt jó románnak, cigánynak, zsidónak - és magyarnak lenni!"

  Cseszd meg! Tényleg ez a felsorolás, sajnos ilyen sorrendben!
  Sosem engedném a politikába a papokat, lelkészeket!!!Ja, ő szenvedett. Mert más nem????????????
  Ahhoz képest jól kikupálódott.
  És ő is belepofázik Mo-ba!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Honosítás: eddig több mint nyolcezer kérelem Szabadkán a főkonzulátuson

Több mint nyolcezren nyújtottak be eddig honosítás vagy visszahonosítás iránti kérelmet a szabadkai főkonzulátuson; május végéig minden időpont foglalt - írta hét végi számában a Magyar Szó. Tovább olvasom