Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Nézőpont Intézet: négypárti parlament alakulhat

A Fidesz-KDNP támogatottsága tovább nőtt, a szocialistáké stagnál, a Jobbiké csökkent, az LMP bejutásra esélyes - ez derül ki a Nézőpont Intézetnek a Heti Válasz számára készített, a választások első fordulója előtti utolsó felméréséből.
Az MTI-hez szerdán eljuttatott elemzés szerint a potenciális szavazótáborok nagysága alapján a Fidesz jelenlegi támogatottsága 63, az MSZP-é 15 százalék. A Jobbik 11, az LMP pedig 7 százalékon áll.

A Nézőpont Intézet a 2010-es országgyűlési választások első fordulójának országos részvételi arányát 60 százalékra jósolja. Akár 120 egyéni képviselőhely sorsa is eldőlhet április 11-én. Január óta az MSZP és a Jobbik vesztett támogatottságából. Ugyanakkor a Jobbik felé hajlókat a Fidesznek sikerült megtartania, a hiteles baloldali pártot keresők pedig az LMP-hez vándoroltak. Ez utóbbi párt támogatottsága először emelkedett öt százalék fölé, míg az MDF potenciális támogatottsága 4 százalékon áll.

A választópolgárok 52 százaléka Orbán Viktort választaná miniszterelnöknek, ha létezne a közvetlen kormányfőválasztás intézménye. Ilyen értéket közvetlenül a február 5-én megtartott országértékelő beszéde után mértek az ellenzéki politikusnál. Az elemzés rámutat, hogy az utóbbi hetekben Orbán személye még a Fidesznél is népszerűbb lett a megkérdezettek körében. Mesterházy Attila 7-ről 10 százalékra javította népszerűségét, Bokros Lajos 15-ről 12 százalékra rontott. Vona Gábor nem tudott kitörni az 5 százalék körüli támogatottságból - olvasható az elemzésben.

A kutatás rámutat, hogy a Fidesz kampánystratégái a legnagyobb veszélynek a szavazatosztást tartják. Erre utal a "Csak a Fidesz" jelszó. A felmérésből viszont kiderül, hogy szimpatizánsaik 93 százaléka mindkét szavazatát a Fideszre adja. A Jobbik ezért nem számíthat jelentős számú listás szavazatra a Fidesz-tábortól. A szavazatosztás jelensége más párt szimpatizánsai között is tapasztalható: az MSZP és a Jobbik esetében ez az arány 86 illetve 85 százalék, az MDF-et illetve az LMP-t választóknak pedig csupán 74-74 százaléka adja mindkét voksát választott pártjára.

A Nézőpont Intézet által felállított modellparlamentben a Fidesz-KDNP pártszövetségnek komoly esélye van a kétharmadra, az MSZP-nek pedig nőtt az esélye arra, hogy megelőzze a Jobbikot. A 386 képviselői székből 284 jutna a Fidesznek, 50 az MSZP-nek. A Jobbik 37, az LMP pedig 15 fővel képviseltethetné magát a parlamenti patkóban.

A felmérés ezer fő megkérdezésével készült március 31. és április 2. között. A Nézőpont Intézet szerint a kampány utolsó hetében szerdától péntekig történhetnek olyan események, amelyek nagy mértékben befolyásolhatják az elemzés eredményeit, így változhat a részvételi hajlandóság és a pártok támogatottsága is.

Az intézet egy másik, március végi felméréséből kiderült, hogy a Fidesznek 3,5 millió, az MSZP-nek közel 900 ezer, a Jobbiknak több mint 700 ezer szimpatizánsa van, azonban a pártok aktív szavazóbázisa ennél kisebb: a Fidesz 2,7 millió, a szocialisták 700 ezer, a Jobbik pedig félmillió aktív szavazóval rendelkezik.

Olvasóink írták

 • 10. gardiola 2010. április 08. 11:52
  „Fidesz a nemzet pártja.Kik is alkotják?

  Stumpf István - MSZMP tag, Hazafias Népfront alelnök
  Járai Zsigmond - MSZMP tag, kormánytag, III/2 együttműködő
  Matolcsy György - MSZMP tag, III/2 együttműködő
  Martonyi János - MSZMP tag, kormánytag, III/2 együttműködő
  Chikán Attila - MSZMP tag
  Boros Imre - MSZMP titkár, III/2 együttműködő, D-8-as
  Fónagy János - MSZMP tag
  Kövér László - az MSZMP Központi Bizottsága alá tartozó Társadalompolitikai Intézet munkatársa
  Pozsgai Imre - MSZMP KB tag, Hazafias Népfront főtitkár
  Csintalan Sándor - MSZMP tag
  Szűrös Mátyás - MSZMP KB titkár.
  Mikola István - Hazafias Népfront, elnök
  Vonza András - MSZMP tag
  Szabadi Béla - MSZMP tag, munkásőr
  Varga Mihály - KISZ titkár
  Deutsch Tamás - KISZ titkár
  Orbán Győző - párttitkár, Orbán anyuka pedagógusi pályát cserélte fel egy pártbizottsági állásért.
  Orbán Viktor - Gimnáziumi, majd egyetemi KISZ titkár
  Ligetvári Ferenc - MSZMP tag
  Pintér Sándor - MSZMP titkár”
 • 9. gardiola 2010. április 07. 21:48
  „Novák Előd feljelentést tett a fővárosi fideszes ingatlanpanama gyanúja miatt

  Novák Előd, a Jobbik alelnöke szerdai budapesti sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a fideszes Pokorni Zoltán által vezetett fővárosi XII. kerületi önkormányzat több százmilliós vagyonvesztést szenvedett el a hegyvidéki bevásárlóközpont területének 2008-as korrupciógyanús értékesítése során. A Jobbik szerint a politikai felelősség világosan látható az ügyben, jogi megfontolásokból kedden mégis ismeretlen tettes ellen tettek feljelentést a Budapesti Rendőr-főkapitányságon - fűzte hozzá.”
 • 8. gardiola 2010. április 07. 21:33
  „A kampány legnagyobb botránya: Kubatov Gábor kiszivárgott beszéde

  .... exkluzív hangfelvételen Kubatov Gábor, a Fidesz kampányfőnöke és pártigazgatója elárulja, hogy Orbán Viktor és a teljes pártelnökség hozzájárulásával a Fidesz egy olyan országos adatbázist épített ki, melyben mindenki pártszimpátiáját rögzítik. Ezt felhasználhatják majd támogatások osztásánál, vagy épp tisztogatásra a közalkalmazottaknál.

  A köztörvényes autótolvajból lett Fidesz-kampányfőnök a pécsi időközi polgármester-választás példáját hozza fel, ahol Páva Zsolt megválasztásakor már kitűnően működött törvénytelen rendszerük: ,,Meg tudom mondani most a városban, hogy kik azok a komcsik, akik egyébként elmentek szavazni, és nem a Pávát vagy nem a Fideszt támogatták."
  ,,Áttértünk egy online adatbázis-kezelési módra" - számol be a Fidesz fejlesztéséről Kubatov, majd beismeri: név szerint tudják, a személyes adataikkal együtt, hogy ki szavazott rájuk, de ami ennél is elgondolkodtatóbb, hogy a más... Tovább olvasom >>

  A kampány legnagyobb botránya: Kubatov Gábor kiszivárgott beszéde

  .... exkluzív hangfelvételen Kubatov Gábor, a Fidesz kampányfőnöke és pártigazgatója elárulja, hogy Orbán Viktor és a teljes pártelnökség hozzájárulásával a Fidesz egy olyan országos adatbázist épített ki, melyben mindenki pártszimpátiáját rögzítik. Ezt felhasználhatják majd támogatások osztásánál, vagy épp tisztogatásra a közalkalmazottaknál.

  A köztörvényes autótolvajból lett Fidesz-kampányfőnök a pécsi időközi polgármester-választás példáját hozza fel, ahol Páva Zsolt megválasztásakor már kitűnően működött törvénytelen rendszerük: ,,Meg tudom mondani most a városban, hogy kik azok a komcsik, akik egyébként elmentek szavazni, és nem a Pávát vagy nem a Fideszt támogatták."
  ,,Áttértünk egy online adatbázis-kezelési módra" - számol be a Fidesz fejlesztéséről Kubatov, majd beismeri: név szerint tudják, a személyes adataikkal együtt, hogy ki szavazott rájuk, de ami ennél is elgondolkodtatóbb, hogy a más pártra voksolókat is név szerint ismerik. Súlyos törvénysértés a választók személyes adatairól, köztük a politikai szimpátiájukról adatbázist készíteni. Kubatovék eddig tagadták, hogy gyűjtenék az információkat, de az alábbi hangfelvétel végre bizonyítékul szolgál arra, amit eddig csak sejteni lehetett, amit eddig csak kiábrándult fideszes aktivisták mondtak: közvélemény-kutatásokkal, szomszédok megkérdezésével és más módszerekkel mindenkinek a pártpreferenciáját begyűjtik, nyilvántartják. Ezért kellett a kétmillió ajánlószelvény is, és persze azt is feljegyzik, milyen indokkal nem adja át valaki a kopogtatócéduláját...

  Íme, küszöbön áll Orwell világának magyarországi változata. Ami 1984-re nem valósulhatott meg, az 2010-re gyakorlatilag igen. Kubatov Gábor a Fidesz pártigazgatójaként az online rendszerük országos központjában saját bevallása szerint azt is meg tudja állapítani, mely szervezőjük mikor töltött fel utoljára adatokat, s mennyit, vagy esetleg csak alibiből jelentkezett be a rendszerbe, de valójában nem végez aktív adatgyűjtést, s akkor kaphat a fejére a Nagy Testvértől... Kétségünk sem lehet afelől, hogy amennyiben kétharmados többséget szerez a Fidesz, akkor ezek a listák egyébre is felhasználhatóak lesznek. Például álláskeresők jelentkezését is ez alapján bírálhatják el, vagy segélyekről dönthetnek adatbázisuk felhasználásával. Az egyszerű magyarnak jobb, ha bele sem gondol.

  A hangfelvétel második részéből mellesleg az is kiderül: hazugság, amit korábban állítottak, hogy maga Orbán írogat a Facebookra, hiszen Kubatov beismeri: Orbán számítástechnikai analfabéta, még a fax és az e-mail közti különbséget sem tudja.

  (Ha esetleg a fenti videót megpróbálnák eltűntetni, a Dailymotion portálon is elérhető.)”
 • 7. abdul66 2010. április 07. 20:40
  „LMP=szdsz, zöld köntösben....”
 • 6. Filctoll 2010. április 07. 20:22
  „flexsnake - Erre a "közvélemény" kutatásra nem vennék mérget! Nagy meglepetések várhatók!
  Szebb jövőt!”
 • 5. kisscitrom 2010. április 07. 20:21
  „Flexi, te hol élsz?A Jobbik úgy bejut, mint a pinty.Veri majd az msz(m)p-t.”
 • 4. dodó 2010. április 07. 18:05
  „Részletek az LMP programjából:

  Közoktatás:
  ,,Az iskolában integrált osztályokra van szükség. Ne érezze a cigány kissrác, hogy őt kiszelektálják, és a hülyék közé rakják."
  ,,A szegregáció visszaszorítása és az esélyegyenlőség érdekében eltörölnék az iskolaérettségi vizsgálatot, és a nyolcadik osztály végéig megtiltanák, hogy a gyerekeket teljesítményük alapján csoportosítsák vagy megkülönböztessék. "
  Segélyezés:
  ,,A segélyezési rendszert a garantált minimumjövedelem bevezetésével alakítanák át, ez az összeg azoknak is járna, akik dolgoznak, de családjukban az egy főre eső jövedelem nem éri el ezt a meghatározott összeget"
  Államadósság :
  ,,Hazánknak folytatnia kell a bilaterális adósságok átstrukturálását, indokolt esetben azok elengedését a rászoruló országoknál."

  ...és itt nem is linkeltem a támogatóik névsorát. Van még három napom.”
 • 3. flexsnake 2010. április 07. 16:11
  „A jobbik jelenleg úgy néz ki hogy nem biztos hogy bejut, a fidesz messze 2/3os többség, az lmp a küszöb felett. Az mszp hozza a saját 18-20%át.
  VAsárnap nagy lesz a kopp :D”
 • 2. Ahmadinejad 2010. április 07. 15:41
  „Meglepetések várhatók, én meg nem hiszek százalékokat senkinek sem! Majd meglátjuk 11-én!”
 • 1. antikos 2010. április 07. 15:25
  „Ezt pont benézték:)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szonda Ipsos: erősödött a Fidesz, gyengül a Jobbik

Az utóbbi hetekben a Fidesz-Jobbik csata a legnagyobb ellenzéki párt sikerét hozta: a népesség… Tovább olvasom