Tudósító

2019.09.12. 20:01

Hőlégballonok tükröződnek a tó vizében – olvasói fotók

Megírtuk: nemzetközi hőlégballonverseny zajlik a napokban Szegeden. Kora délelőtt, késő délután színes, hatalmas léggömbök lepik el az eget – nézzék meg fotókon, ha lemaradtak volna róla! Várjuk képeiket a hőlégballonokról!

Hőlégballonok tükröződnek a tó vizében

Fotó: Fotó: Olvasó-tudósító/Juhász László

Megírtuk: három hőlégballon-viadal is zajlik egyszerre a napokban Szegeden. A Közép-Európa-kupa, az első női Európa-kupa és a harminckilencedik magyar bajnokság mérkőznek meg az égen. Népes mezőny indult ismét, a reggeli start után megtelik a légtér.

 

A hőlégballon versenyeken a sorrend eldöntéséhez feladatokat kell végrehajtani. Egy repülés során több különböző feladatot is kaphatnak a versenyzők, amiket általában a napkelte utáni, illetve napnyugta előtti két-három órára terveznek. Tegnap késő délután kaptunk el egy futamot, megörökítettük a színes hőlégballonokat: akadt köztük csíkos, kockás, lepkés, és olyan is, ami piros nyúlványaival egy polipra emlékeztetett.

 

Ha Önök is készítettek fotókat, küldjék el nekünk a [email protected] e-mail címre – és érdemes lesz ma is kémlelni az eget. A tavalyi fotókat, videókat itt megnézhetik.

Amit még érdemes tudni a témáról: az országos minősítő versenyek eredményei döntik el a válogatott keretet, akik képviselhetik Magyarországot az Európa Bajnokságon, a világbajnokságon és a légi világjátékokon. 2021-ben egyébként Európa-bajnokság helyszíne lesz Szeged – most is sok ballon lebeg az égen, amikor megindul egy-egy futam, de akkor valószínűleg rekordmennyiségű „léggömbre” számíthatunk.

Egy kis ismeretterjesztés

A hőlégballon (hőléggömb) egy speciális léggömb (légballon), amelynél a töltőgáz meleg levegő. Kedvelt sporteszköz, tudományos célokra ritkán alkalmazzák – írja a Wikipédia. Részei a kupola, maga a ballon; égő; kötélzet; kosár (gondola) az utasok és a teher szállítására. A hőléggömböt felemelni a ballasztsúlyok kidobásával, vagy a töltőgáz melegítésével, süllyeszteni a melegítés kikapcsolásával lehet. A melegítés kezdetben szalma és száraz fa égetésével történt, ma már azonban gázpalackokat visznek a magasba. A vízszintes irányú mozgást a léggömb felemelésével és leengedésével lehet megoldani, ugyanis a szél különböző magasságokban más-más irányból fúj.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!