Fenyvesi Anna fotókiállításával kezdték

2019.10.01. 20:43

Megkezdődött az őszi fesztivál

Megkezdődött a 24. Őszi Kulturális Fesztivál Fenyvesi Anna fotókiállításával és a látványos fényfestéssel. Az elkövetkező hetekben a művészet számos ágát érintő, több mint 300 kulturális program várja majd az érdeklődőket.

Kozma Rita

Fotó: Kuklis István

- Miért érez, amikor megállítja az időt? Örömöt – hangzott Fenyvesi Anna válasza az anekdota szerint, melyet Dusha Béla mondott el a tegnap esti tárlaton, mely egyben a 24. Őszi Kulturális Fesztivál hivatalos nyitórendezvénye volt. Fenyvesi Annának ez volt az első önálló tárlata, ahol főként épületeket, lépcsőházak belső tereit örökítette meg, de akadtak képek utcákról, kerékpárosokról. Az egyik képen egy budapesti épület lépcsősora tekeredik a Fibonacci- sorozatra emlékeztető csigaházként, majd Berlin és Prága utcái következnek, a moszkvai metró szimmetrikus oszlopsora, orosz üzeletemberek az egyik felhőkarcoló árnyékában, majd feltűnik Hamburg és Szeged is. A tér változik, a fotós és a szeme nem. A képeket méltató Dusha Béla a képek sorozatát a zenéhez, egy végtelen dallamhoz hasonlította.

 

- Ezek az alkotások valójában egy véget nem érő jam session, örömzene. Egy ilyen végtelen dallamot fedezhetünk föl most a látható képein is. Mielőtt bárki is arra gondolna, hogy csak el kell jutni ezekre a helyekre, kattintani és meg is van a csoda, rá kell ébrednie, hogy bizony ez nem így van – mondta Dusha Béla, fotóművész.

A képzőművészet és a zene összeolvadása a kiállításmegnyitó után is folytatódott. Fényben úszott a rektori épület, miközben a Fool Moon együttes énekelt a közönségnek. Ők a magyar pop a capella első számú képviselői, akikről érdemes megemlíteni, hogy tavaly Moszkvából már másodszor tértek haza az első díjjal. Így zajlott az Őszi Kulturális Fesztivál hivatalos megnyitója, bár a programok már szeptember végén elkezdődtek, de a java még hátra van. Zakar Péter, a nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettes elmondta, hogy a sokszínű fesztivál keretében több mint 300 kulturális programot sikerült egybegyűjteni.

- Ez a 24. fesztivál is azt bizonyítja, hogy a Szegedi Tudományegyetem és a partnereink, akikkel együtt működünk, egyfajta kulturális missziót teljesítünk. Hiszen ebben a programsorozatban, melyben majd 300 különböző kulturális esemény között válogathatunk, mindenképp kiemelésre érdemes, hogy rendkívül sokszínű a választék, ami pedig személyesen nekem is tetszik, hogy ez a fesztivál arra törekszik, minél több embert bevonjon a kultúra művelésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!