Lassítanák a sztrádára tartókat

2019.11.17. 14:59

Amióta újraaszfaltozták az utat Maroslelén, még veszélyesebb lett az ott élőknek

Makón és Maroslelén lakott területeket is érint az a 18 kilométeres útvonal, amit a kiszombori határátkelőtől az M43-asra járók használnak. Az új lelei polgármester, Drimba Tibor most nekigyürkőzött, hogy elődjének munkáját folytatva megoldást találjanak a Rákóczi utca problémájára.

Szabó Imre

Maroslele, Rákóczi utca. Fotó: Szabó Imre

– Eddig is veszélyes volt, de amióta felújították az úttestet, a románok úgy nyomják a gázt, mint a versenypályán – mondta a maroslelei Rákóczi utcában gyerekkora óta lakó Takács Tímea. Őt még nem érte baleset a száguldozás miatt, de a kutyáját már elütötték. – Valamit tenni kellene, mielőtt tragédia nem történik! – tette hozzá.

Nem csak Lelén probléma

A probléma nem új keletű. A kocsi azért sok ebben az utcában, mert a kiszombori határ­átkelőtől az M43-asra vivő leggyorsabb út ezen keresztül vezet át. Az útvonal teljes hossza a kiszombori határátkelőtől a maroslelei csatlakozásig bő 18 kilométer. Zomboron lakott területet nem érint, a két falu közti Makón viszont igen: a Szegedi utca egy rövid részét, teljes hosszában a Kölcsey és az Ardics, illetve a Zrínyi utca egy kis szakaszát.

Itt évekkel ezelőtt is szerették volna a lakók, ha a hatóságok tesznek valamit a nagy átmenő forgalom ellen. Ők 40-es forgalomlassító táblákra gondoltak, de a Magyar Közút az akkori forgalomszámlálási és sebességmérési adatokra hivatkozva ennek kihelyezését elutasította.

A Rákóczi utcában a héten mérték a sebességet – jó lenne ezt gyakrabban megismételni. FOTÓ: SZABÓ IMRE

Az új polgármester első gondja

Maroslele korábbi polgármestere, Martonosi György, aki ma­­kói lakosként rendszeresen járt az úton, érdeklődésünkre akkoriban megerősítette, hogy sokszor tényleg gondot okoznak a gyorsan hajtó, főként román sofőrök. Hozzátette: korábban az önkormányzat szeretett volna pályázni forgalomlassító technikai megoldás kiépítésére, de ebből nem lett semmi. Utóbb, egy lakossági fórumon elhangzottak szerint állandó sebességmérési pontot telepítettek volna ide, de ez sem valósult meg. A falu új polgármesterét, Drimba Tibort is az elsők között keresték meg a problémával a Rákóczi ut­­ca lakói. A napokban Palicz András makói rendőrkapitánynál járt, hogy segítséget kérjen.

A rendőrség segít

– Az alezredes azt ígérte, erősebb rendőri jelenléttel, gyakoribb se­­bességméréssel igyekeznek megzabolázni a gázt taposó so­­főröket – mondta a találkozó után Drimba. Aznap egyébként valóban állt sebességmérő kocsi a Rákóczi út szélén, és mint láttuk, a forgalom érezhetően lassabbá vált. A teljes körű megoldás azonban az új polgármester szerint is az lenne, amit elődje szorgalmazott: forgalomlassító szigetek kialakítása az úttesten. Ezt azonban az önkormányzat önhatalmúlag nem teheti meg, így hamarosan az út fenntartójával is tárgyalni fog.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!