Kopcsik Károly egy kisvárosnyi emberért felel

2019.11.03. 07:00

Új lehetőségeket akar mutatni a fogvatartottaknak a bűnözésen kívül a Csillag börtön új parancsnoka

Új parancsnoka van a Szegedi Fegyház és Börtönnek, szeptembertől Kopcsik Károly dandártábornok irányítja az intézetet. Elődje, Tikász Sándor dandártábornok augusztus végén vonult nyugállományba.

Jeszenszky Zoltán

Szeged 2019.10.29. Cillag börtön új parancsoka képen: Fotó: Török János - Délmagyarország - DM

Fotó: Torok Janos

– Minden büntetés-végrehajtási szakembernek óriási kihívást jelent, mivel az ország legnagyobb börtönéről van szó – mondta Kopcsik Károly.

– Olyan, mint egy kisváros: van lelkész, kertész, fodrász, konyhás is a falak között. A fogvatartottak neveléséről és őrzéséről több mint hétszázan gondoskodnak. A telephelyek között pedig 26 kilométer a távolság. A Szegedi Fegyház és Börtön nemcsak a Csillagból áll, a Dorozsmai úti objektum és a nagyfai intézet is hozzá tartozik.

Kopcsik Károly felújításokat tervez, komfortosabbá tenné a Csillagot. FOTÓ: TÖRÖK JÁNOS

28 éve szolgál a bv-nél

Kopcsik Károly 1991 óta dolgozik a büntetés-végrehajtásban. Kezdetben nevelőként, vagy ahogy manapság mondják, reintegrációs tisztként, később a Budapesti Fegyház és Börtön parancsnokhelyetteseként. 2011-től a váci bv-intézet pa­­rancsnoka volt. Szegedre szeptemberben került, amikor határozott időre, öt évre nevezték ki a Csillag börtön vezetőjének.

Pszichológus börtönparancsnok

– Olyan munkásszülők gyermeke vagyok, akik szerették volna, ha gyermekük többre viszi, mint ők, és ezért mindent elkövettek – folytatta a dandártábornok.

– Fegyelmezett, szabályköve­­tő gyerekként nőttem fel, ez pe­­dig alkalmassá tett a rendészeti pályára. Az emberekkel va­­ló törődés mindig fontos volt számomra. A középiskola után a rendőrtiszti főiskolára jelentkeztem, később tanultam jogot, de átjelentkeztem a pszichológiára, ott is végeztem. Nem voltam jó pszichológus, végül börtönpa­rancsnok lettem – mondta ne­vetve.

FOTÓ: TÖRÖK JÁNOS

Kevesebb legyen a visszaeső

– A börtönbe kerülő fogvatartottak hosszú évek szocializációja alatt kialakult személyiségét megváltoztatni nem nagyon lehet – mondta Kopcsik Károly.

– De mindent meg kell tennünk, hogy megnyissuk ezt a személyiséget, és akár a tanulás, akár a munka útján megmutassuk, hogy van más lehetőség, mint a bűnözés útja. Egy olyan élet felé kell terelnünk ezeket az embereket, hogy amikor visszakerülnek a társadalomba, és szomszédjaink lesznek, akkor senkinek se kelljen attól tartani, hogy ismételten bűnt követnek el – magyarázta a Csillag új parancsnoka.

Felújításokat tervez

Kopcsik Károlynak a több mint százéves börtön felújítása és az állomány megtartása a célja. A Csillag lakói dolgoznak, a bevételt pedig visszaforgatják az intézetbe. Kultu­ráltabbá és komfortosabbá teszik az irodákat, körleteket, kicserélik majd a bútorokat, hogy javítsák a büntetés-végrehajtási dolgozók munkakörülményeit. A bútorokat pedig a fogvatartottak készítik.

Az év elején átadott kiskunhalasi börtönnel a zsúfoltság is csökkent a Csillagban. Míg korábban előfordult, hogy 1800 elítéltet őriztek, ma már 1500-1600 fogvatartottról gondoskodnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!