Komoly veszélyek

2019.11.14. 18:38

Csak minden ötödik kedvenc utazik szabályosan az autókban

A hazai kutyatartók sok esetben veszélybe sodorják négylábú barátaikat és saját magukat is autós utazásaik során – derül ki a Groupama Biztosító országos kutatásából. Pedig a nem megfelelően rögzített állat, legyen akár ölben, akár szabadon az utastérben, komoly veszélyben van.

Kovács András

Marci hámmal, a szabályos szállítódobozban. FOTÓ: KIS RÉKA

Magyarországon a kutyatartók 57 százaléka szokta szállítani négylábúját, vagyis minden má­­sodik kutya utazik autóval időközönként – derül ki a biztosító országos, reprezentatív kutatásából. Ugyanakkor csupán ke­vesen rögzítik azokat biztonságosan, és ez nemcsak a kutya, de az utasok, sőt más autósok biztonságát is veszélyezteti.

60 kilós tárgy

– Csak akkor mondhatjuk, hogy biztonságosan szállítják a kis kedvencet, ha valamilyen passzív biztonsági eszközt, például speciális hámot vagy rögzített bokszot alkalmaznak – összegzi tapasztalatait a szakember. Egy 2 kilogrammos yorkshire terrier rögzítetlen teste 50 kilométer/órás sebességű ütközésnél vagy fékezésnél 60 kilós tárgynak megfelelő súllyal csapódik az éppen útjában álló akadálynak, adott esetben a szélvédőnek vagy az autóban utazóknak. Nemcsak szabálysértést követünk el, de a kutya épsége is koc­­kán forog, ráadásul az utasok sincsenek biztonságban.

Marci hámmal, a szabályos szállítódobozban. FOTÓ: KIS RÉKA

Meglepetést okozhat

A kutatásból kiderült, hogy biztonságosan csupán az esetek 21 százalékában utaznak a kutyák: csak minden ötödik autós óvja házi kedvencét speciális hám, biztonsági öv vagy boksz használatával. A felmérés szerint a kutyák szállításakor leggyakrabban valamelyik utas fogja az állatot az ölében (37 százalék), vagy a kutya a hátsó ülésen ül szabadon (27 százalék). Mindkettő veszélyes, hiszen nem csak hirtelen fékezés okozhat gondot, előfordulhat, hogy a kutyát olyan inger éri, amelyre ösztönösen reagál – felpattan, előreugrik a vezetőhöz, vagy elkezd ugatni. Ez megijesztheti a sofőrt, ami tragédiához is vezethet.

A szakember javasolja, használjunk kifejezetten kutyák szá­­mára fejlesztett biztonsági eszközt: hámot, ülést vagy biz­­tonsági övet, és ha nincs spe­­ciális rögzítő eszközünk, a kutya a hátsó ülésen, egy utas felügyelete mellett autózzon, semmiképp sem szabadon.

Jár a pihenőidő

Ne engedjük, hogy az állat ki­­lógassa a fejét az ablakon, mert ez a járművezetőre, a többi közlekedőre és kedvencünkre nézve is balesetve­szélyes lehet. Csomagtérben csak akkor szállítsuk a kutyát, ha azt rács választja el az utastértől. Hosszú úton érdemes 2-3 óránként megállni, megmozgatni, megitatni a kutyát. Az ismerős szagok megnyugtatják a kutyát, ezért vigyünk magunkkal valamilyen otthoni, saját játékot.

Nők és férfiak

A kutatásból az is kiderült, hogy a tulajdonosok számára kedvencük utaztatása sok esetben okoz frusztrációt. Csupán 20 százalékuk vallotta, hogy semmi sem zavarja őket, amikor kutyájukat autóval viszik. A férfiak elsősorban kocsijukat féltik: 40 százalékuk sorolta a zavaró tényezők közé, hogy az kutyaszőrös, sáros vagy nyálas lesz. A nők közül valamivel kevesebben tartják ezt bosszantónak, 30 százalékuk jelölte meg problémaként. Ám amikor a kutya komfortérzete a kérdés, a férfiakhoz képest 10 százalékkal több nő tart attól, hogy az állatnak rossz érzést okoz az autóban utazás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!