Ellépett tőlünk a szomszéd

2019.11.12. 10:04

Nálunk 11 százalékkal nőtt a fizikai foglalkozásúak bruttó átlagkeresete egy év alatt

Fél évvel ezelőtt a régióban még Csongrád megyében volt a legmagasabb a nettó havi átlagkereset, 2300 forinttal előztük Bács-Kiskunt is. Mára ellépett tőlünk a szomszéd, és nem csak a Mercedes-gyár miatt.

Kovács András

A szoftverfejlesztők többet keresnek az átlagosnál. FOTÓ: TÖRÖK JÁNOS

Fotó: Török János

2019 I. félévében a teljes munkaidőben alkalmazásban ál­­lók havi bruttó átlagkeresete országosan 359 ezer, míg az adókedvezmények nélküli nettó fizetés 239 ezer forint volt. A budapestiek keresték a legtöbbet, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyeiek pedig a legkevesebbet, az országos 1,3-szeresét, illetve héttizedét. Csongrád megyében a havi bruttó átlagkereset 303, a nettó 201 ezer forint volt az idei első fél évben.

Helycsere

A bruttó és a nettó fizetés or­­szágosan egyaránt közel 11 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. Az emelkedés 8,8 és 12,6 százalék között szóródott, mértéke Csongrád me­­gyében volt a legkisebb, a szomszédos Bács-Kiskunban pedig a legnagyobb. Fél évvel ezelőtt a régióban még nálunk volt a legmagasabb a nettó havi átlagkereset, igaz, Bács-Kiskun megyét akkor már csak 2300 forinttal előztük. Hat hónap alatt megtörtént a helycsere, mára a szomszéd jár előttünk, kerek kétezer forinttal. Mindez persze csak idő kérdése volt, a Mercedes-gyár – amelynek épül már a második üteme is – és a körülötte dolgozó autóipari beszállítók egyre magasabb bért kénytelenek fizetni, hogy munkaerőt találjanak.

Bruttó 244 ezer

Országosan a fizikai foglalkozásúak bruttó átlagkeresete 263, a szellemieké 462 ezer fo­­rintra emelkedett az idei első félévben. Az utóbbiaké a fővárosban volt a legnagyobb, a 546 ezer forint, míg Békés megyében a legkisebb, ott csupán 324 ezer jutott. A fizikaiaknál a két szélső értéket Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye képviselte, 327, illetve 194 ezer forinttal. Nálunk a fizikai foglalkozásúak bruttó átlagkeresete 244, a szellemie­ké 367 ezer forint volt, ez 11, illetve 7 százalékos emelkedés az egy évvel korábbihoz képest Csongrád megyében.

A szoftverfejlesztők többet keresnek az átlagosnál. FOTÓ: TÖRÖK JÁNOS

Vendéglátás

Térségünkben az alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete a verseny- és a költségvetési szférában 298, illetve 313 ezer forint volt, ami 11, valamint 5 százalékos növekedést jelent. A legmagasabb jövedelmű pénzügyi szolgáltatás, valamint információ és kommunikáció szektor bruttó átlagbére 121, illetve 85 ezer forinttal meghaladta a Csongrád megyei átlagot. Ez nettó fizetésben havi 282, illetve 258 ezer forintot jelent. Nálunk a legkevesebbet – 135 ezer forintot – a vendéglátás területén munkát vállalók keresték, az nem mondhatjuk biztosra, hogy vitték haza, hiszen erre a területre ma is jellemző a mi­­nimálbéren történő foglalkoztatás.

Kétkezi kereset

Csongrád megyében a közigazgatásban keresnek legtöbbet a kétkezi munkások, 201 ezer forintjuk után a feldolgozóipar a második 187 ezerrel. Az nem meglepetés, hogy a két sereghajtó a vendéglátás és az egészségügy, az utóbbiaknál a fizikai munkások, azaz a nem egészségügyi végzettségűek havi nettója kevesebb mint 89 ezer forint. A közfoglalkoztatottakkal együtt – nélkülük több mint 133 ezer. A KSH ma ezt már külön számolja, és az egészségügy mellett a közigazgatásban látható még nagyobb különbség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!