Sokan vásárolják befektetési célból

2020.08.25. 09:50

Nem drágult tovább a garzonlakás

Az új építésű garzonlakások ára is csökkent a koronavírus járvány hatására, ám a négyzetméterárak lassan visszakúsznak a „békeidősre”, Szegeden például az 550-600 ezer forintra. A gyerek lakhatását megoldó tehetősebb szülőnek alternatíva a használt 1+2-es is, a teljes rezsit fizetheti az albérlő csoporttárs.

Kovács András

Új építésű ház az egyetem közelében. Befektetési célpont. Fotó: Török János

Fotó: Torok Janos

Közel 70 ezer diák kezdheti meg felsőoktatási tanulmányait szeptemberben.

– Az egyetemisták, főiskolások és fiatal munkavállalók számára az első, kisebb alapterületű garzonlakás megvásárlása is a bérlés alternatívája lehet, mivel a lakásárak emelkedése számos városban megállt vagy lelassult – írja az ingatlan.com. Több mint 28 ezer hirdetés adatai alapján kiderül, mennyibe kerültek július végén az egyszobás lakások Budapesten és a többi egyetemvárosban.

Szegeden 17,9 millió

A fővárosban az egyszobás lakások árának középértéke 27 millió forint. – Ez több mint 1 millió forintos csökkenés éves összevetésben, a járvány előtti, februári árakhoz képest pedig félmillió forinttal alacsonyabb – mondja Balogh László. A portál szakértője szerint a befektetési célú vásárlók egy része már a múlt év közepén eltűnt a piacról, amit felerősíthet a rövid távú lakáskiadás küszöbön álló szabályozása is. A koronavírus-válság okozta bizonytalanságban óvatosabbá váltak a vásárlók. Az alacsonyabb árak miatt a szülői támogatással vagy megtakarítással rendelkező fiatalok nagyobb számban jelenhetnek meg a garzonlakások vásárlóiként.

Új építésű ház az egyetem közelében. Befektetési célpont. Fotó: Török János

Az ingatlan.com adatai szerint a legdrágább városrész Budapesten belül az V. kerület, ahol több mint 44 millió forint a garzonok középértéke a kínálati piacon, a legolcsóbb Pesterzsébet és Soroksár, itt 20-21 millióval. A megyeszékhelyeken, köztük a legnagyobb egyetemvárosok közé tartozó Debrecenben, az egyszobás lakások középértéke 19,3 millió forint volt a kínálati piacon. Szegeden átlagosan 17,9 milliót, Miskolcon viszont csak 10 millió forintot kértek érte a tulajdonosok. Ezzel szemben Győrben a 19,9 millió, Pécsen pedig 14,9 millió forintos árszinttel találkozhatnak a lakásvásárlást tervezők.

550-600 ezer forint

A 24-35 négyzetméteres lakások, vagyis a minigarzontól az egyszobásig terjedő ingatlanok nagyon kelendőek Szeged belvárosában. Különösen igaz ez a TIK-től, 1-1,5 kilométeres sugarú körben. Egy a piacra jól rálátó forgalmazó az utolsó 10 ilyen lakásából 7-et befektetőknek adott el, akik természetesen az albérletet kereső diákokra építenek. Az új lakás szerkezetkész ára 550-600 ezer forint, de ebben már viszonylag modern és takarékos a fűtési és hűtési rendszer és kalkulálható az alacsony rezsiköltség. Persze a 24 négyzetméterből csodát nem lehet csinálni, de egy 4 négyzetméteres fürdőszoba és egy kis előszoba abba is belefér utána pedig már egy légtér minden. A nappali az étkező a hálószoba. Két ember azért elfér benne, a kollégiumi szobánál biztosan nagyobb, de a jó barátság, vagy a szerelem, illetve a kompromisszumkészség erősen javallott...

– Valamelyest csökkentek az árak, 35 négyzetméteres panelokat 13-14 millió forint körül már lehet találni, de azok messzebb vannak az egyetemtől, a TIK környékén a tetőtéri garzonok olcsóbbak – mondja Vass Sándor. A Lakásfutár ingatlanszakértője hozzáteszi, az újabb építésű garzonokért 20 millió felett is kérhetnek. Úgy látja, a vírus első heteiben lejjebb mentek az árak, de mostanra lassan visszatérnek az eredeti állapotra. Szerinte akkor sem lesz nagy visszaesés, ha jön a járvány második hulláma. Az elmúlt egy évben praxisában a legmagasabb új garzonlakás négyzetméterár 550, a legalacsonyabb 420 ezer forint volt Szegeden, a vásárlásoknak fele befektetési célú.

Nagyobb és használt

Tíz vevőből csak három készpénzes, a többek a lejáró lakáskassza, és/vagy hitelek segítségével vásárolnak. – A garzonoknak drága a négyzetméter áruk, ezért inkább adnak többet egy 1+1 vagy 1+2 szobás lakásért a tehetősebb szülők, akiknek itt tanul majd a gyereke. Kiadják a csoporttársnak az egyik szobát és 4-6 évig szinte ingyen él a gyerek, mert a lakótárs fizeti a rezsit. Végzés után pedig eladják a lakást – osztja meg tapasztalatait Vass Sándor.

Milliók kellenek a hitelhez is

A lakáshitelnél az ingatlan értékének minimum 20 százalékát a vevőknek kell biztosítania önrész formájában, ám a bankok ennél nagyobb összeget is elvárhatnak. Az ingatlan.com adatai alapján július végén Budapesten legalább 5,4 millió, Debrecenben 3,9 millió, Győrben pedig 4 millió forintos önrészre volt szüksége egy átlagos garzonlakás vevőjének. Szegeden és Pécsett pedig minimum 3,6, illetve 3 milliós saját erővel kellett rendelkezniük a vásárlóknak. Az önrész estenként kiváltható azzal, hogy a kiszemelt lakás mellett egy másik ingatlant, mondjuk a szülőkét bevonják pótfedezetnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!