Mesekönyvek

2021.12.20. 18:15

A Diótörő idén is favorit

T. Sz.

Részben vizuális küzdelem dúl a fiatal és korosabb olvasók kegyeiért, amelynek kétségtelen csúcspontja az ünnepi szezon. A leporolt, számtalanszor feldolgozott, átgondolt és frissített történetek közül idén látványosan kitűnik a Diótörő. 

Az eredeti, Diótörő és Egérkirály című E. T. A. Hoffmann-­történetet újragondolva, zenélő könyvként, újszerű illusztrációkkal, finom és érzékeny képekkel gazdagítva jelentették meg a kiadók az elmúlt években újra és újra. Vélhetően abban reménykedve, hogy az idősebb generációt és a fiatal korosztályt ugyanolyan sikerrel érik el. Ahogy a vásárhelyi Pósa Lajos Gyermekkönyvtár csaknem húsz éve együtt dolgozó két munkatársa, Daru Éva és Gyulafalviné Vereczkei Györgyi hangsúlyozták: az ünnepek előtti könyvkölcsönzési szokásokból jól követhető a világ változása. Nehezen megítélhető, hogy a kiadói kínálat diktálja vajon a trendeket vagy a kereslet határozza meg az előbbit. Valahol a kettő ötvözetéből rajzolódnak ki a mai kor jellemzői, így az ünnep körüli választék is. 

Andersen, Grimm és Benedek Elek meséit már kevésbé keresik, még az új köntösű kiadások sem irányítják rájuk ismét a figyelmet. A gyerekkönyvtárosok ezt részben azzal magyarázzák, hogy manapság a finomabbra hangolt, kifejezetten szívmelengető történeteket kedvelik a szülők, legyen szó akár kortárs, akár klasszikus történetről. Utóbbiaknál olykor kifejezetten a gyerekkorukat idéző korabeli kiadást keresik a felnőttek, hogy otthon családjukkal együtt idézhessék fel saját meseélményeiket. A kortárs kiadványok közül Bogyó és Babóca karácsonya, Anna és Peti ünnepi történeteit szinte rongyosra olvasták a gyerekek. J. K. Rowling A karácsonyi malac című frissen megjelent könyvének példányait szinte elkapkodták a könyvtárból. 

A gyerekkönyvtárosok szerint az új kiadású kötetek vizuálisan alkalmazkodnak a kor kihívásaihoz: a gyerekek egyre fiatalabb korban veszik kézbe az okoseszközöket, ezzel megváltoznak igényeik. 

Erre válaszul a kiadók – ünnepek környékén különösen – interaktív, gazdag és különleges grafikákkal kiegészített, gyakran klasszikus zenei dallamokat megszólaltató mesekönyvekkel jelentkeznek. Hihetetlenül izgalmas illusztrátorok adják hozzá saját személyiségüket olyan régi történetekhez, mint például a Diótörő, amelyből jelenleg legalább öt különböző változat elérhető. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!