2021.12.21. 16:00
Aranyat ért a mórahalmi diákok szárnyashidegtálja
Ismét aranyérmekkel tértek haza egy versenyről a mórahalmi Tóth János szakképző iskola diákjai. Ezúttal Zentán nyűgözték le a szakmai zsűrit.
Ha a Szegedi SZC Tóth János Mórahalmi Szakképző Iskola és Garabonciás Kollégium diákjai elindulnak egy főzőversenyen, legalább egy, de inkább több aranyéremmel térnek haza. Így volt ez az eggyel előző hétvégén is, amikor a IX. Vajdasági Kulináris Kiállításon vettek részt a zentai sportcsarnokban, ahol a házi torták, sütemények versenye mellett hatszemélyes hidegtálak is mérkőztek.
Idő és energia
Szekeres Ádámot és Szecsei Szabolcsot a Hunguest Hotel Forrás konyhafőnöke, Bálint Ferenc és helyettese, Pető Ádám készítette fel.
– Az iskola vezetősége keresett meg minket, van-e arra időnk, hogy a szakmai gyakorlatukat nálunk töltő két diák felkészítésében segítsünk. A hotel vezetősége és az igazgatónk ránk bízta, hogy ha időnk és energiánk van foglalkozni az üggyel, akkor miért is ne – idézte fel Bálint Ferenc séf a sikeres együttműködés első lépéseit.
Megfelelő hozzáállás
– Szeretjük támogatni az ifjú titánokat, mindkét gyerek munkához való hozzáállása olyan, hogy meg is érdemlik, ezért a szakmai felkészítés mellett az alapanyaggal is támogattuk őket. A különböző opciók közül a hatszemélyes hidegtálat választották, ami mellé egy hideg és egy meleg előételt kellett készíteni. Voltak ötleteik, de ebben a kategóriában híján voltak a versenyzési tapasztalatoknak, ezért közösen alkottuk meg a menüt, ami egy szárnyashúsból készült dísztál volt. A hideg előétel marinált lazac, a meleg pedig nyúlcomb volt édesburgonya veloutéval – mesélte a séf.
Napokon át készültek
Ádám és Szabolcs napokon át dolgoztak. Érdemes tudni, hogy az ilyen versenyek felkészülési és kivitelezési időszaka is elég hosszú. A fiúk iskola után mentek a Forrásba, nem sajnálták rá az idejüket.
– Meg vagyunk elégedve velük. A szakmai javaslatokat elfogadták, pedig nem is tudták, milyen egy ilyen verseny, akkor kezdett kiforrni, amikor elkezdtük összeírni a gondolatainkat. Akkor egy kicsit megijedtek, mert versenyrutin hiányában arra gondoltak, hogy könnyű dolguk lesz, de egyik hideg-meleg konyhás szakmai verseny sem egyszerű. Vették az akadályokat, ügyesen voltak, és remek eredményt hoztak haza az iskolának – tette hozzá a Forrás konyhafőnöke.
Együttműködés szárnyakon: A zentai verseny igazi kihívás volt számunkra. Az induló hat tanuló közül hármat az iskola oktatói készítettek fel, ketten a duális partnerünk szárnyai alatt dolgoztak. Egy ilyen versenyhez felkészülés, kitartás és rengeteg munka kell a kreativitás mellett. A termékeket a diákok maguk tervezték, Csernák Éva – felnőtt cukrásztanuló, aki két aranyérmet hozott el – munkáján a személyes tapasztalatok is jól érezhetők. A fiúk mellett a lányok is maguk gondolták ki és tervezték meg a versenytortájukat. Mindig büszke vagyok a diákokra, ha eredményesen szerepelnek, azonban most ennél a versenynél úgy érzem, szintet léptünk. A diákok is tanultak, de mi, az iskola és a Forrás Hotel is, a két partner együttműködése mint egy madár két szárnya, így lehet igazán magas célokat elérni. Inspiráló esemény volt – összegezte az iskola diákjainak versenyen való részvételét Angyalné Kovács Anikó igazgató.