Zentai versenyen lettek a legjobbak

2021.12.21. 16:00

Aranyat ért a mórahalmi diákok szárnyashidegtálja

Ismét aranyérmekkel tértek haza egy versenyről a mórahalmi Tóth János szakképző iskola diákjai. Ezúttal Zentán nyűgözték le a szakmai zsűrit.

Arany T. János

Ha a Szegedi SZC Tóth János Mó­­rahalmi Szakképző Iskola és Garabonciás Kollégium diákjai elindulnak egy főzőversenyen, legalább egy, de inkább több aranyéremmel térnek haza. Így volt ez az eggyel előző hétvégén is, amikor a IX. Vajdasági Kulináris Kiállításon vettek részt a zentai sportcsarnokban, ahol a házi torták, sütemények versenye mellett hatszemélyes hidegtálak is mérkőztek. 

 

Idő és energia 

 

Szekeres Ádámot és Szecsei Szabolcsot a Hunguest Hotel Forrás konyhafőnöke, Bálint Ferenc és helyettese, Pető Ádám készítette fel. 

– Az iskola vezetősége keresett meg minket, van-e arra időnk, hogy a szakmai gyakorlatukat nálunk töltő két diák felkészítésében segítsünk. A ho­­­tel vezetősége és az igazgatónk ránk bízta, hogy ha időnk és energiánk van foglalkozni az üggyel, akkor miért is ne – idézte fel Bálint Ferenc séf a sikeres együttműködés első lépéseit. 

 

Megfelelő hozzáállás 

 

– Szeretjük támogatni az ifjú titánokat, mindkét gyerek munkához való hozzáállása olyan, hogy meg is érdemlik, ezért a szakmai felkészítés mellett az alapanyaggal is támogattuk őket. A különböző opciók közül a hatszemélyes hidegtálat választották, ami mellé egy hideg és egy meleg előételt kellett készíteni. Voltak ötleteik, de ebben a kategóriában híján voltak a versenyzési tapasztalatoknak, ezért közösen alkottuk meg a menüt, ami egy szárnyashúsból készült dísztál volt. A hideg előétel marinált lazac, a meleg pedig nyúlcomb volt édesburgonya veloutéval – mesélte a séf. 

 

Napokon át készültek 

 

Ádám és Szabolcs napokon át dolgoztak. Érdemes tudni, hogy az ilyen versenyek felkészülési és kivitelezési időszaka is elég hosszú. A fiúk iskola után mentek a Forrásba, nem sajnálták rá az idejüket. 

Sikeres együttmuködés. Szekeres Ádámot és Szecsei Szabolcsot Bálint Ferenc és helyettese, Peto Ádám készí- hozzá a Forrás konyhafonöke.

tette fel. FOTÓ: HUNGUEST HOTEL FORRÁS

– Meg vagyunk elégedve ve­­­­lük. A szakmai javaslatokat elfogadták, pedig nem is tudták, milyen egy ilyen verseny, akkor kezdett kiforrni, amikor elkezdtük összeírni a gondolatainkat. Akkor egy kicsit meg­­ijedtek, mert versenyrutin hiányában arra gondoltak, hogy könnyű dolguk lesz, de egyik hideg-meleg konyhás szakmai verseny sem egyszerű. Vették az akadályokat, ügyesen voltak, és remek eredményt hoztak haza az iskolának – tette hozzá a Forrás konyhafőnöke. 

Együttműködés szárnyakon: A zentai verseny igazi kihívás volt számunkra. Az induló hat tanuló közül hármat az iskola oktatói készítettek fel, ketten a duális partnerünk szárnyai alatt dolgoztak. Egy ilyen versenyhez felkészülés, kitartás és rengeteg munka kell a kreativitás mellett. A termékeket a diákok maguk tervezték, Csernák Éva – felnőtt cukrásztanuló, aki két aranyérmet hozott el – munkáján a személyes tapasztalatok is jól érezhetők. A fiúk mellett a lányok is maguk gondolták ki és tervezték meg a versenytortájukat. Mindig büszke vagyok a diákokra, ha eredményesen szerepelnek, azonban most ennél a versenynél úgy érzem, szintet léptünk. A diákok is tanultak, de mi, az iskola és a Forrás Hotel is, a két partner együttműködése mint egy madár két szárnya, így lehet igazán magas célokat elérni. Inspiráló esemény volt – összegezte az iskola diákjainak versenyen való részvételét Angyalné Kovács Anikó igazgató. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!