Kötelező az ebrendészeti ellátás

2021.12.30. 14:00

Elkészült Magyarország kóbor állat rendelete

A kormány elfogadta a kóbor állat befogásával, tulajdonjogának átruházásával és elhelyezésével kapcsolatos kormányrendeletet, amely részletesen szabályozza az ebrendészeti telepek feladatát és ellenőrzését.

K. A.

Szigorodnak az állatvédelmi szabályok. Illusztráció: Török János

Fotó: Török János

A szabályozás célja a köz- és állategészségügyi, illetve állatvédelmi szempontból is megfelelő és korszerű környezet létrehozása, amelyek révén növekszik az ebrendészeti telepek szakmai színvonala, átláthatósága, javul az itt tartott állatok jólléte, egészsége és gazdához jutási esélye is. Az egészséges állatok minimális tartási ideje 14 napról 45-re emelkedik, róluk részletes nyilvántartást kell vezetni, és fel kell tüntetni az állatokat a kötelezően létrehozandó honlapon is. 

Az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi törvény felhatalmazást adott a kormánynak, hogy rendeletben szabályozza a kóbor állatok befogásának, ellátásának részletes szabályait. Ez Ovádi Péter, a Nemzeti Állatvédelmi Program miniszteri biztosa, a hatóságok, a szakmai intézmények, illetve az állatvédő civil szervezetek előkészítésével 2021 év végére megszületett, lehetővé téve az ebrendészeti, illetve gyepmesteri szolgáltatás egységesítését, működési kereteinek meghatározását. 

E szerint minden önkormányzatnak rendelkeznie kell saját ebrendészeti ellátással vagy szerződéssel. Fontos módosítás, hogy minden gyepmesteri telepnek kötelező lesz sorszámozott, időrendi nyilvántartást vezetnie a befogott, illetve leadott állat fajáról, fajtájáról, ivaráról, koráról – becsült koráról –, ismertetőjegyéről, egyedi azonosítójáról, immunizáltságáról, illetve befogásának körülményeiről. A rendelet meghatározza a telepek kötelező nyitvatartását, telefonos és e-mailes elérhetőségét is. 

Minden állat mikrocsippel megjelölve, veszettség ellen beoltva, ivartalanítva vagy ivartalanítási kötelezettséggel, féreghajtóval kezelve, írásbeli megállapodással adható majd örökbe. A gyepmesteri vagy ebrendészeti telep Magyarországon bejegyzett szervezettől nem kérhet kihozatali díjat az állatért. A rendelet meghatározza a minimum tartási területet, ellátási követelményeket, valamint a csoportos tartás szabályait is. Kizárólag azonos ivarú, ivartalanított, egymással szemben agressziót nem mutató állatok kerülhetnek ugyanazon helyre. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!