Szegedi hírek

2021.12.26. 16:00

Erős a tempó, de élvezik

Nehezen indult az idei év a Szegedi Nemzeti Színházban, hiszen a járványhelyzet miatt a tavalyi évad kis híján teljes egészében zárt kapuk mögött, közönség nélkül telt el. Azonban, ahogy mondani szokás, mélyről szép nyerni, és a szeptemberi újranyitás óta eltelt időszakban bebizonyosodott, hogy a társulat nyerni akar és öles léptekkel száguld a cél felé.

Koós Kata

Forrás: Karnok Csaba

– 2018 nyarán vettem át az intézmény vezetését. 2019 vé­­gén már azt tapasztaltuk, hogy a jegy- és bérleteladások jelentősen megugrottak, körülbelül 23 ezerrel nőtt a nézőszám. Ebbe a felfelé ívelő tendenciá­­ba rondított bele a pandémia, amely lelkileg és anyagilag is nagyon megviselte a színházat – mondta Barnák László fő­­igazgató. 

 

Gazdag repertoár 

 

Az újranyitáskor ritka magasra tették a lécet, ugyanis 18 bemutatót hirdettek az idei évadra. 

 

– Eddig öt nagy- és öt kis­színházi premieren vagyunk túl, ezek közül A nagyon, na­gyon, nagyon sötét dolog és az Élet-ritmusra magyarországi bemutatók, amelyeket csak ná­­lunk láthatnak a nézők. Ezek mellett volt további öt továbbjátszásunk és négy ven­­dégprodukciónk, jelenleg pe­­dig gőzerővel készülünk a szilveszteri gálánkra. Ennek a 104 előadásnak több mint 36 ezer nézője volt – fejtette ki. Arról is beszámolt, hogy eddig az évad slágerdarabjai az 1984 és A padlás. 

– Sűrű időszakon vagyunk túl, hiszen szinte min­den héten új bemutatónk volt. Persze fárasztó a tempó, de azt látom, mindenki nagyon boldog, hogy újra közönség előtt játszhatunk. Ráadásul a széles repertoárnak köszönhetően a művészek nagyon sokféle szerepben megmutathatják magukat – részletezte Barnák László. 

 

Fókuszban az opera 

 

– Az operatagozat is folyamatosan erősödik, új, fiatal operaénekeseket szerződtettünk, és a vidéki színházak között egyedülállóan gazdag az operarepertoárunk. Már három be­­mutatón túl vagyunk, február elején pedig jön Donizetti Maria Sturda operájának koncertszerű feldolgozása, amely hazánkban még nem volt hallható, majd tavasszal a Don Giovanni – emelte ki. 

Mások mellett Vaszy Viktornak köszönhetően Szegedet az operajátszás egyik hazai fellegváraként tartják számon. Ez Barnák szerint nagy büszkeség, de nagy felelősség is egyben. 

 

– Az évtizedek során a kö­­zönségigények átalakultak. Hogy ezt a műfajt életben tartsuk, ahhoz az kell, hogy nagyon széles választékot kí­náljunk olyan rendezőkkel, mint Göttinger Pál, Juronics Tamás, Horváth Csaba. Fontos számunkra, hogy az elő­adó-művészeti törvényben rögzített operajátszási szabály esetünkben ne csak kötelesség legyen, hanem valódi művészi misszió – magyarázta. 

Az évad legsikeresebb darabjai az 1984 és A padlás. Fotó: Karnok Csaba

 

Sikeres egyesülés 

 

A tavaszi időszakban olvadt össze a Szegedi Nemzeti Színház a Szegedi Szabadtéri Játékokkal és a REÖK-kel. A főigazgató azt mondta, az egyesülés szoros ütemben, de zökkenőmentesen zajlott, amelyet a szabadtéri idei, 90. évada látogatottságának adatai is alátámasztanak. 

 

– Annak ellenére, hogy csak májusban tudtuk meghirdetni a szabadtéri ünnepi évadát, sikeres nyarat zártunk, hiszen a 28 előadásnapon a két helyszínen több mint 66 ezer néző fordult meg. A jubileumot is si­­került méltóképp megünnepelnünk többek között plakátkiállítással és egy dokumentumfilm elkészítésével – szá­­molt be. 

 

A szabadtéri jövő évadának Dóm téri programja már elérhető, az újszegedi szabadtéri színpad repertoárját pedig januárban hirdetik ki. 

– A színházi előadások mellett nagykoncerteket is tervezünk a nyárra az újszegedi színpadra – árulte el Barnák László. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!