Szegedi hírek

2021.12.10. 08:24

Farkas Sándor miniszterhelyettes szerint 36 milliárdos kár érte a gazdákat

Farkas Sándor, az agrártárca miniszterhelyettese és Szél István, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Csongrád-Csanád megyei elnöke tartott csütörtökön délután sajtótájékoztatót Szegeden a magyar gazdák védelméről, a műtrágyaár alakulásáról és a kartellezésről.

K. A.

Szeged, 20211209. Farkas Sándor államtitkár és Szél István a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Csongrád-Csanád Megyei elnöke sajtótájékoztatót tartott a magyar gazdák védelmérõl. Fotó: Frank Yvette (FY), Délmagyarország

– A műtrágyaárak elszabadultak, egységesen kell fellépni a magyar gazdák érdekében – mondta bevezetőjében házigazdaként Szél István, a kamara megyei elnöke. Farkas Sándor arról beszélt, hogy hosszú idő óta minden évben emelkedett kisebb-nagyobb mértékben a műtrágya ára, mint gazdálkodó, nem nagyon értette, de beletörődött, megtanult vele együtt élni, mint az összes többi felhasználó. 

– Amikor azonban a versenyhivatal kiderítette, hogy kartelleztek a műtrágyapiac nagy szereplői, és az ezért kiszabott büntetést az érintettek egy része viszonylag rövid időn belül befizette, elismerték a törvénysértést – mondta a miniszterhelyettes, hozzátéve, a Bige-csoport megtámadta a versenyhivatali döntést a bíróságon. 

 

Számításuk szerint az elmúlt hét évben körülbelül 36 milliárd forint kár érte a magyar gazdákat a mesterségesen magasan tartott műtrágyaár miatt. 

– Ez természetesen becslés, a forgalomba hozott műtrágya értékének 10 százalékával számolunk, ami ezen a területen elfogadott – hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Farkas Sándor. 

Kiemelte, hogy az elmúlt években folyamatos áremelkedést szenvedtek el a magyar termelők, nem tudták tovább hárítani a magas műtrágyaárakat, ez rontotta a gazdálkodás eredményességét, és termelői áremelkedéshez vezetett. Szerinte az elmúlt rövid időszak egekbe szökő műtrágyaára rá­világított arra, hogy ez így nem mehet tovább. 

– Bige László meghirdette, hogy a magyar gazdák decemberben csak egyetlen napot kaptak volna arra, hogy lekössék a jövő évi műtrágyájukat, ez azonban komolytalan volt. Ahogy a felvetődő plusznap, az úgynevezett fekete péntek is – mondta az államtitkár. Az ügy még nem zárult le, tárgyalnak egyfajta kompenzációról, hogy a 36 milliárd forintból megtérülhessen valamennyi a hazai termelőknek. 

– A műtrágya a növények üzemanyaga, és ez kihat az élelmiszer-termelésre, kisebb lesz a hozam, a hiány pedig áremelkedéssel jár – ezt már Szél István mondta, aki néhány adatot is megosztott az újságírókkal. Eszerint Csongrád-Csanád me­­gyében 230 ezer hektárnyi szántón és 40 ezer egyéb területen gazdálkodnak a termelők, akik már több mint 12,5 ezer egységes kérelmet adtak be. 

 

A Délmagyarország arról kér­­dezte a miniszterhelyettest, hogy az emelkedő műtrágya­árakban mekkora szerepe volt az elmúlt rövid időszakban „ki­­lőtt” földgázárnak. 

– Tény, hogy nagyon gyorsan háromszorosára, három és félszeresére emelkedett a műtrágya előállításához nélkülözhetetlen földgáz ára, de ez az utóbbi rövid időszakban történt. A 36 milliárd forintos kár egy hosszabb, hétéves periódusra vonatkozik – válaszolta Farkas Sándor. 

 

Elmondta, mára némileg mér­­séklődött a földgáz ára a vi­­lágpiacon, de teljesen nem fog már visszarendeződni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!