Szegedi hírek

2021.12.27. 14:30

Folyamatosan takarítják el a platánok leveleit

Odessza városrészben lakó olvasónk arra panaszkodott, a falevelek sáros masszává állnak össze a házak közötti kis utcákban. Az illetékesektől megtudtuk: a platánok levelei hullottak le tömegesen az éjszakai fagyok beköszöntével, folyamatosan takarítják a lombot tél végéig.

Munkatársunktól

Forrás: Olvasó-tudósító

Újszegeden lakó olvasónk ke­reste meg a szerkesztőséget azzal a panasszal, hogy Odessza városrészben halmokban áll és rohad a falevél az épületek közötti kis utcákban. 

 

„A rothadó levéltakaró már olyan masszát csinált ezekben a kis utcákban, hogy gyalog nyakig sáros lesz az ember. Ha nagyobb hideg jön, és ráfagy ez az útra, autóval is elég ve­szélyes ezeken a szűk helyeken közlekedni úgy, hogy ne koccanjunk neki a parkoló járműveknek, kukáknak” – jelezte a panaszos, észrevételét továbbítottuk a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.-nek. 

 

Az illetékesek válaszából ki­derült: a társaság folyama­tosan végzi Szeged város te­rületén a téli munkákat. Az időjárás függvényében ez kézi, illetve gépi síkosságmentesítési és lombgyűjtési feladatokat egyaránt jelent. 

Mivel a lombhullás az egyes fafajoknál eltérő időszakban következik be, kora ősztől tavaszig a lombgyűjtés folyamatos munkát ad. 2021. október elseje óta már 650 tonna falevelet gyűjtöttek be a közterületekről, ami az éves mennyiség 65 százaléka. 

 

A sok falevél sáros masszává vált az odesszai kis utcákban.  Fotók: Olvasó-tudósító

A platánfákra jellemző az elhúzódó, kései lombhullás, tud­­tuk meg, ami az éjszakai fagyok beköszöntével tömegessé vált. Igen rövid idő alatt ha­­talmas mennyiségű fa­­levél jelent meg ismételten a közterületeken, aminek az összegyűjtése időigényes. 

Ezen helyszínekre, tél végéig, ismételt kézi lombgyűjtési mun­­kálatokkal térnek vissza ütemezetten. 

A zöldterületekről való lomb eltakarításával egyidejűleg az útburkolatok takarításáról is gondoskodnak a környezetgazdálkodás munkatársai. A szegedi közterületekről várhatóan még további 300-350 tonna falevél gyűlik majd össze tél végéig. 

 

 

Korábban megírtuk: Szegeden átlagban 800-1000 tonna lehullott levelet gyűjtenek össze évente, ez a mennyiség kö­­rülbelül 75 ezer fáról hullik le. A környezetgazdálkodás feladata a közterületek, parkok, külvárosi par­­kolók takarítása, de a parkoló autók miatt nem mindig tudják elvégezni a feladatukat. A belvárosi parkolókat az SZKT tartja rendben. 

 

 

Szegeden átlagban 800-1000 tonna lehullott levelet gyűjtenek össze évente, ez a mennyiség körül- belül 75 ezer fáról hullik le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!