A lelkipásztorok szerint Szent József élete jó példa

2021.12.12. 15:30

Hálaadó szentmisével zárult a Szent József-emlékév

Szent József a sok megpróbáltatás ellenére is észre tudta venni az örömöt az életben, ezáltal pedig erőt kapott – mondta el advent harmadik, vagyis az öröm vasárnapján Fazakas Attila plébános. Hálaadó szentmisét mutatott be a lelkipásztor a Szent József-emlékév lezárásaként.

Kiss Anna

Forrás: Frank Yvette

Véget ért a Szent József-emlékév, amelyet egy évvel ezelőtt, december 8-án hirdetett meg Ferenc pápa azzal a céllal, hogy a hívek teljes búcsút nyerjenek. A Szeplőtelen Fogantatás ünnepén útjára indított emlékévet december 12-én a Szeged-Csanádi Egyházmegyében is lezárták a lelkipásztorok. Az algyői Szent Anna templomban és a móravárosi Szent Kereszt templomban is hálaadó szentmisét mutatott be Fazakas Attila plébános.

A lelkipásztor hangsúlyozta, az emlékévben kapott kegyelmekért adnak hálát ezen a vasárnapon, miközben Szent József közbenjárását kérik az egyház és mindenki életére. 

Ferenc pápa szándéka az emlékévvel az volt, hogy a hívek megerősödjenek az Isten akarata iránti alázatosságban. A pápa szerint a katolikusok a teljes búcsút a gyónással, a szentáldozással, az imádsággal és a jó cselekedetekkel kapják meg.

Fazakas Attila prédikációjában arról beszélt, hogy a bűnbánat, amelyre az adventi időszakban nagy hangsúlyt kell fektetni, csak a jó cselekedeteken keresztül valósulhat meg. Hozzátette, a bűnbánat csak akkor kezd megvalósulni, amikor igyekszünk jó cselekedeteket megvalósítani. Kiemelte, az igazságos társadalomnak az az ismérve, hogy a tagjai megosztják egymással azokat a javakat, amelyeket birtokolnak. 

Jelezte, december 12-én advent harmadik vasárnapját, vagyis az öröm vasárnapját is ünneplik, Szent József pedig jó példa arra, hogy miként lehet a örömöt felfedezni akkor is, amikor valóban szomorúságra lenne okunk. 

Rámutatott, nem volt könnyű élete Szent Józsefnek, hiszen töprengőbe esik Jézus fogantatásakor, nehéz körülmények között jön világra a Megváltó, és amikor végre menedéket találnak, akkor menekülniük kell Egyiptomba. Sok próbatételen ment keresztül, mégis megélte azt az örömöt, hogy Máriának és Jézusnak, vagyis a Szent Családnak őre és vigyázója lehetett – tette hozzá.

Forrás: Frank Yvette

A plébános szerint Szent József észre tudta venni azt az örömöt, amely erőt adott számára. Megjegyezte, nekünk is igyekezni kell észrevenni minden ilyen erőt adó örömöt az életünkben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!