Gyorsabb az élet az M5 lehajtóval

2021.12.20. 16:00

Ilyen hatása van az autópálya-lehajtónak Csengelére

Alig több mint egy hete, december 11-én adták át a csengelei autópálya-lehajtót, és a helybeliek, az arra járók már élvezik az előnyeit. Gyorsabbá, biztonságosabbá vált a közlekedés, illetve a megnövekedett forgalom okán a közelében, pályázati forrásból, kisebb étteremmel új konyhát építenének.

Imre Péter

Amikor ott jártunk, nem volt nagy a lehajtó forgalma. Fotó: Kuklis István

Az elkészült és december 11-én átadott csengelei autópálya-lehajtót már birtokba vették a helybeliek és a település irányába közlekedők, a vélemények és a tapasztalatok kedvezők. 

 

Már nagyon várták 

 

– A lakosság már nagyon várta az autópálya-lehajtó elkészültét, a munkálatokat magam is végig figyelemmel kísértem. Két hete szombaton avattuk, hétfőn próbáltam ki, tapasztalatom szerint gyorsabb lett az út, és a kiugró őzekre sem kell figyelni, vagyis biztonságosabb a közlekedés, és az úttest felülete is jó minőségű – mondta Tóth Tibor, Csengele polgármestere. Elárulta, jóval hamarabb Szegedre ért, mint korábban, éppen önkormányzati ügyet intézett a megyeszékhelyen. Közölte még, hogy a kivitelező cég, a Strabag Építőipari Zrt. a polgármesteri hivatal udvarán tárolt eszközöket, illetve a befejezést követően ott depóztak felszereléseket az elszállításig. 

 

Használatba vették

 

– A múlt héten mindennap használtam a lehajtót, ugyanis Kistelekről járok dolgozni a csengelei önkormányzathoz – mondta Boros Klára, aki arra is emlékezett, mikor anno 40 éve Csengelére költözött az anyósa már akkor várta, hogy elérjen a faluig az autópálya. A tanyájuk a nyomvonalba esett, nem tudták fejleszteni, és ez hátrányosan érintette a gazdálkodást, a sztráda végül 2005-ben érkezett meg, az említett, pihenőhöz csatlakozó lehajtó a csengelei és a pusztaszeri oldalon pedig idén valósulhatott meg. Klára még megjegyezte: a fel- és lehajtásnál is olykor zsúfolt a pihenő, ezért kicsit nehéz rátérni a pályára. A felvetéssel egyetértett Hajagos László is. 

– Az elmúlt héten kétszer használtam, Szegedre és Kistelekre kellett mennem. Végül is egyszerű a csatlakozás a pihenőn, az ottani parkolón keresztül a pályára, de az ott várakozó kamionok miatt időnként valóban zsúfolt az a szakasz. A reggeli forgalom elviselhető, délután viszont nagyobb – emlékezett László. Az otthonuktól 2,5 kilométerrel hosszabb, időben mégis rövidebb az út, a járási, illetve a megyeszékhelyig. Erika azt mondta, még nem vette igénybe az autópálya-lehajtót, mert nincs matricája, januártól viszont vásárol és arról közelíti meg Kistelek felől érkezve Csengelét. 

 

Étterem a lehajtóhoz 

 

Tóth Tibor polgármester elmondta még lapunknak, hogy a növekedő forgalommal is kalkulálva a lehajtóhoz, felhajtóhoz vezető út mentén új konyhát és ahhoz kapcsolva kisebb éttermet szeretnének építeni pályázati forrásból. Ez a megoldás érdekes módon a növekvő csengelei gyereklétszámmal is magyarázható, ahhoz is kötődik, ami több, de kellemes feladat elé állítja a település vezetőit. Ezért ugyanis a minibölcsődét külön épületbe költöztetnék – vagyis új létesülne –, és ezzel felszabadulna a mára ismét szükségessé vált csoportszoba az óvodában. A tervek szerint a konyha is kiköltözne az óvodából, és a már említett kisebb éttermet is kialakítanák hozzá az új helyen. 

 

Amikor ott jártunk, nem volt nagy a lehajtó forgalma. 

Fotó: Kuklis István

Az út mentén új konyhát és ahhoz kapcsolva kisebb éttermet szeretnének építeni pályázati forrásból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!