Tűzeset

2021.12.28. 08:33

Kigyulladt a szentesi sportcsarnok, pótolhatatlan relikviák is odavesztek - Galéria a helyszínről

Bár maga a tűz csak kisebb károkat okozott a játéktéren, az épület oldalsó része, ahol az öltözők, irodák és a büfé is voltak, szinte teljesen kiégett. Az ott található sporttörténeti emlékek és relikviák – az egyesületek ott tárolt felszereléseivel együtt – a tűz martalékává váltak, így a hatalmas anyagi kár mellett ez is jelentős veszteség.

delmagyar.hu/ MTI

Tűzoltóautók szirénázása verte fel a város csendjét kedden reggel fél 7 után néhány perccel: az egységeket a Dr. Papp László Városi Sportcsarnokhoz riasztották. A sportlétesítmény 1996-ban épült, és Szentes sportéletének egyik legjelentősebb színhelye: adottságai révén a városi rendezvényeken túl magyar és Európa-bajnokságok, sportfesztiválok és egyéb kiemelt rendezvények házigazdája volt.A tűzoltók megfékezték a szentesi sportcsarnokban a tüzet - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kedden az MTI-vel.

Szimbolikus épület volt 

 

– Ez a sportcsarnok egy szimbóluma a városnak. Napi használatban volt, rengeteg amatőr és profi sportoló használta. Óriási a kár, ezt mondanom sem kell – mondta el a helyzet kapcsán Szabó Zoltán polgármester. 

 

– Az épület közel huszonöt éves, a tető szendvicspanelrendszerből épült fel, aminek a tartószerkezete fából van, ez egy borzasztóan nehezen oltható közeg. Ahogy megbontják a paneleket a tűzoltók, a tűz itt-ott újra fellángol, emellett a napelemrendszer is akadályozza az oltást. Személy, szerencsére, nem tartózkodott bent az épületben, így sérülés nem történt jelen tudomásunk szerint – tette hozzá a városvezető. 

A tragédia kapcsán a térség országgyűlési képviselője is együttérzését fejezte ki a szentesieknek. 

– Hatalmas veszteség érte a várost. Az biztos, hogy a csarnoktól egy elég hosszú időre kell elköszönnünk, de mindannyian azon vagyunk, hogy minél hamarabb helyre tudjuk állítani. Szentes nemzeti sportváros, ez elképzelhetetlen egy sportcsarnok nélkül – szögezte le Farkas Sándor. 

 

Többször is kigyulladt 

 

A helyszínre riasztott szentesi tűzoltók reggel azonnal megkezdték a lángok oltását, de a csongrádi, a kunszentmártoni, a szarvasi, a kiskunfélegyházi és a hódmezővásárhelyi hivatásos tűzoltókat is bevetették. A sportcsarnok első szintje gyulladt ki, de a lángok átterjedtek a tetőszerkezetre is. 

 

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint hat vízsugárral, tizenkét szerkocsi negyvenöt tűzoltója, a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányításával néhány óra alatt megfékezte a sportcsarnokban felcsapott lángokat. A szakemberek az utómunkálatok során izzó részeket keresve megbontották a tetőt is. Délután újabb probléma adódott: fél egy körül újra kigyulladt a tető, a lángok az ívelt tetőszerkezet rétegei között terjedtek tovább. 

 

Elolvadt a kosárpalánk 

 

Úgy tudjuk, a magas hőmérséklet hatására az épület belsejében lévő térelválasztó műanyag függönyök, reklámtáblák és a kosárlabdapalánkok is „elolvadtak”. 

Bár maga a tűz csak kisebb károkat okozott a játéktéren, az épület oldalsó része, ahol az öltözők, irodák és a büfé is voltak, szinte teljesen kiégett. Az ott található sporttörténeti emlékek és relikviák az egyesületek felszereléseivel együtt a tűz martalékává váltak, így a hatalmas anyagi kár mellett ez is jelentős veszteség. A sportcsarnok további sorsáról Farkas Sándor és Szabó Zoltán szerdán délelőtt tart sajtótájékoztatót. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!