Szegedi hírek

2021.12.17. 20:04

Átadták a Gelsey Vilmos-díjakat

Bencés szerzetest és miniszteri biztost méltatott idén a Gelsey Vilmos-díjakkal a Szeged-Csanádi Egyházmegye és annak pedagógiai intézete. Az átadó ünnepséget pénteken tartották a Dóm Látogatóközpontban.

K.K.

Forrás: Karnok Csaba

Az idén februárban elhunyt báró Gelsey Vilmos születésének századik évfordulóján rendezte meg a Szeged-Csanádi Egyházmegye és annak Gelsey Vilmos Pedagógiai Intézete (SZEGEPI) a Gelsey-díjak átadó ünnepségét a Szegedi Dóm Látogatóközpontban. A báró emlékét a magyar gazdasági élet és oktatás fáradhatatlan mentoraként, valamint a keresztény nevelés ügyének és az egyházi intézmények segítőjeként őrzi a közemlékezet. A magyar származású, brit közgazdász és bankár sokat tett Magyarország gazdasági megerősödéséért a rendszerváltás időszakában, a Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium újraindításáért, valamint  kezdeményezésére és támogatásával nyitotta meg kapuit 2015-ben a SZEGEPI. 

A díjakat Kiss-Rigó László, szeged-csanádi püspök adta át Korzenszky Richárd bencés szerzetesnek és Hegyi László miniszteri biztosnak. Fotó: Karnok Csaba

A 2014-ben alapított, szoborral és kétmillió forint pénzjutalommal járó díjjal minden évben olyan személyt méltatnak, aki hosszú idő óta példát jelentő módon szolgálta a keresztény értékekre épülő magyar társadalom fejlődését, továbbá a gazdaság és a kultúra erősítésével is a keresztény nevelés ügyét.

 Idén Korzenszky Richárd OSB bencés szerzetes, emeritus tihanyi perjel kapta a kitüntetést, akit Hölvényi György európai parlamenti képviselő laudált.  

A plakettel és egymillió forint pénzjutalommal járó másik díjat pedig évről évre olyan személynek ítélik oda, aki elkötelezett keresztényként a magyar nemzeti kultúra és oktatás rendszereiben, azok irányításában ért el kimagasló eredményt. Ezzel idén Hegyi Lászlót, az egyházi felsőoktatási és szakképzési intézmények fejlesztéséért felelős miniszteri biztost méltatták, akit Ternyák Csaba egri érsek laudált. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!