Szegedi hírek

2021.12.10. 14:00

Újabb fűtőház kapott látványos festményt Szegeden

Újabb állomáshoz érkezett a Szetáv és a Mondolo egye­­sület Városmetamorfózis pro­­jektje: ezúttal a Retek és a Hóbiárt basa utca sarkán álló régi fűtőművet festette ki Marton Ákos és Vinkó Leó.

Farkas Judit

Fotó: Török János

A projekt már három éve zajlik, a fecskés, a tévés és a sünis fűtőmű után az idei év nagy produktuma a Beporzó Hadművelet volt, hangsúlyozta Kóbor Balázs, a Szetáv igazgatója, amikor csütörtök délután bemutatták az új alkotást. 

A fűtőműre harkályféléket: zöld küllőt és nagy harkályt festettek, ami abban is kapcsolódik a Beporzó Hadművelethez, amiről korábban lapunk is beszámolt, hogy ismét kulcsfajokra hívják fel a figyelmet. 

Ezek a fajok olyan szerepet látnak el az ökoszisztémában, amivel a többi fajra is nagy hatással vannak. 

A harkály által készített odúkat sok más faj is használja, és ha nem lennének a harkályodúk, azoknak is csökkenne az egyedszáma. 

Nagy Sándor alpolgármester méltatta a sajtótájékoztatón, hogy a hőszolgáltató nemcsak a fosszilis energiahordozók kiváltásával, hanem szemléletformálással is részt vesz a Zöld Város projektben. 

Újabb állatos fűtőmű született Szegeden. Fotó: Török János

Ézsiás Tamás, a Mon­­dolo Egyesület társalapítója el­árulta: a kulcslyuk a zöld küllő hátterében nem véletlen, ezzel is tudatosítani szerették volna, hogy a harkályfélék kulcsfajoknak számítanak. Ahogy azt már megszokhattuk a Városmetamorfózis eddigi lépéseinél, itt is került ki QR-kódos információs tábla, és sor került gyakorlati környezetmegóvó akcióra is, élő­­helyfát alakítottak ki harkályféléknek. Ezzel az embereket is inspirálják, hogyan tudják kialakítani a harkálybarát kertet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!