Védi a kormány a pénzügyi segítségre szoruló családokat

2022.01.08. 06:54

220 ezren a moratóriumban

A teljes lakossági hitelállományon belül a júniusi 33-ról mára 5 százalékra csökkent a moratóriumban maradók aránya. A jogosultsághoz kötött folytatás a várt eredményt hozta.

Munkatársunktól

Sok rászoruló lakásvásárló él a folytatható moratóriummal. Illusztráció: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

– A hitelmoratórium június 30-ig segíti a rászorulókat, a meghosszabbított lehetőséget 220 ezer lakossági ügyfél és háromezer kisvállalkozás veszi igénybe – mondta Tállai András. 

 

Egyedülálló intézkedés 

 

A Pénzügyminisztérium (PM) parlamenti államtitkára hangsúlyozta, a kormány majd két és fél évig tartó törlesztési moratóriummal segíti a bajba jutott banki adósokat. Hozzátette, a koronavírus-válság egyik legjelentősebb és a legtöbbeket érintő magyar intézkedése egyedülálló, máshol nem kaptak ilyen hosszú időre szóló védőhálót a segítségre szoruló banki adósok. 

 

Hosszabbítás 

 

– A kormány tavaly szeptemberben döntött a hitelmoratórium meghosszabbításáról – idézte fel az államtitkár. E szerint november 1-től idén június 30-ig kizárólag a rászorulók vehetik továbbra is igénybe a hiteltörlesztési moratóriumot. 

 

Azóta kiderült, a hosszabbítást az arra jogosultak – a nyugdíjasok, a gyermeket várók, illetve nevelők, a közfoglalkoztatottak és a csökkenő jövedelmű magánszemélyek – közül a családosok vették leginkább igénybe. A vállalkozások esetében azok élhetnek a lehetőséggel, amelyek árbevétele legalább 25 százalékkal esett vissza az előző évhez képest. 

 

Tállai András közölte: a teljes lakossági hitelállományon belül a 2021. júniusi 33-ról 5 százalékra csökkent a moratóriumban maradóké, míg a vállalatok esetében 21-ről 2 százalékra mérséklődött a teljes piaci állományhoz képest. 

 

Tilos a kamatos kamat 

 

Mint ismert, a halasztott kamatfizetést a bankok nem tőkésíthetik, vagyis nem alkalmazhatnak kamatos kamatot, illetve a moratórium miatt a korábbihoz képest nem emelkedhet meg az adós törlesztőrészlete, helyette a futamidő hosszabbodik. 

 

Az államtitkár szerint a cél egyértelműen az, hogy a rászorulóknak még június 30-ig biztosított legyen a pénzügyi védőháló. – Ugyanakkor annak, aki már képes a törlesztés folytatására, a következő hónapokban érdemes mérlegelnie a visszafizetés megkezdését – hangsúlyozta. Az államtitkár arra is emlékeztetett, hogy a moratóriumból kikerülő változó kamatozású hitellel rendelkezőket januártól a kormány kamatstop-szabályozása fél évig védi a jegybanki kamatemelés miatt megnövekedett törlesztőrészletektől. 

 

 

Címkék#moratórium

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!