Kistelek

2022.01.13. 18:30

A családfakutatás hozta össze a rokonságot

A Kisteleken élő ópusztaszeri, baksi és pusztaszeri kötődésű, gyökerű vállalkozó, Varga Zoltán 1830-ig visszamenően kikutatta családfáját. Zárásként nagy családi találkozót szervezett.

Imre Péter

Varga Zoltán egy évig dolgozott a rokonok összegyűjtésén.

Forrás: Török János

– Még a bátyám, József kezdett bele a családfakutatásba 3 évvel ezelőtt, tőle vettem át, hogy folytatom és befejezem. Nagyon kíváncsi voltam, érdekelt az eredmény – mondta elöljáróban a kisteleki vállalkozó, Varga Zoltán, aki szabadidejében verseket is szívesen ír különböző alkalmakra, nőnap, névnap és születésnap, legutóbb a kórházban őt koronavírussal ápoló nővéreknek címezte költeményeit. A kutatással egy év alatt végzett, és a munkában nagy segítségére voltak az önkormányzatok és Antal Imre plébános, „hiszen az egyházi kimutatások, születési és halálozási anyakönyvek, évszámok sokkal pontosabbak” – jegyezte meg. 

Keresés, nyomozás 

– Az is nehezítette a keresést, hogy Ópusztaszeren 1946-ig nem volt temető, Bakshoz tartozott, és 1974-ig Sövényházának hívták, így az ópusztaszeriek Bakson és Dócon temetkeztek. Nem feledkezhetek meg hat unokatestvéremről sem, nagyon lelkesek voltak, és szintén sokat segítettek, például abban, hogy mindenkivel találkozhassak, akivel még lehetett. Éppen a családfakutatás apropóján akadt olyan unokatestvérem, akivel 2 hónap alatt többet beszéltem, mint az azt megelőző 10 évben, illetve akit már 40 éve nem láttam, de a találkozóra hazajött Angliából – mesélte a mezőgazdasági vállalkozóként dolgozó, országos és regionális szántóversenyeket is szervező Varga Zoltán. 

Családtalálkozó 

A keresés, kutatás eredményeként tavaly augusztusban nagy családi összejövetelt tartottak. A Varga Ádám, Vígh Veronika nagyszülőknek összesen, a házastársakat is beleértve 231 örököse közül még 170-en éltek 2021 áprilisával bezáróan – azóta még egy 97 éves hozzátartozó hunyt el, betegsége miatt már az összejövetelen sem tudott részt venni –, 124-en jelezték, hogy elmennek az eseményre, amin végül 112-en jelentek meg a Varga Zoltán telephelyén felállított rendezvénysátorban. 

Varga Zoltán büszkén mutatja az elkészített családfát.  Fotók: Török János

Forrás: Török János

A találkozón, amelynek öt­lete az egyik unokatestvért, Varga Ilonát dicsérte, elhangzott Zoltán ismertetőjében, egyben köszöntőjében, hogy a Varga családban van Tóth, Kovács, Nagy, Kiss és Papp is, de a 48 Vargán kívül a legtöbben, szám szerint 29-en a Paragi nevet viselik. A Varga pedig a Nagy, Kovács, Tóth, Szabó és Horváth után az országban a 6. leggyakoribb család-, illetve vezetéknév. Az elkészült családfából mindegyik família kapott egy-egy példányt.

 

Folytatják 

– A találkozó 13 órakor kezdődött, és az utolsó vendég este 10 órakor ment el. Remek volt a hangulat, sokat, jókat beszélgettünk, és többen úgy gondoltuk, ezt folytatni kell, akár már az idén. Megható volt, amint az elkészített, kinyomtatott családfa tulajdonképpen életre kelt – mondta Zoltán. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!