Szentes

2022.01.26. 18:30

A decemberi tűzvész „belülről”

Tűzoltói szemmel nézve is az elmúlt évek egyik legnagyobb és legemlékezetesebb beavatkozása zajlott 2021 utolsó és 2022 első napjaiban Szentesen. Az eset, amelynek során lángra kapott és a tűz martalékává vált a Dr. Papp László Városi Sportcsarnok épülete, a szentesi tűzoltóegységek és a város lakóiban is mély nyomot hagyott.

Majzik Attila

A lángok martalékává vált a sportcsarnok. ARCHÍV Fotó: DONKA FERENC

December huszonnyolcadikán, kedden reggel egy járókelőtől bejelentés érkezett a szegedi főügyeletre: ég a sportcsarnok. Nem telt el három perc, a szentesi tűzoltók már a helyszínre érkeztek. A lángok ekkor már a tetőn is kicsaptak, sejteni lehetett, hogy nagy a baj. A környező városok tűzoltói is elindultak: Csongrádról, Hódmezővásárhelyről, Kunszentmártonról, Szarvasról, Kecskemétről és Kiskunfélegyházáról is riasztottak egységeket. Ezzel vette kezdetét a több napig tartó „birkózás” a sportcsarnoknál újra meg újra fellobbanó lángokkal. A tűzoltók küzdelméről Molnár Krisztina tűzoltó főhadnagy, megyei szóvivő számolt be a katasztrófavédelem szakmai kiadványában. 

Szendvicspanel, jég és napelem 

Mint a szóvivő elmondta, a tűzoltók gépezetes tolólétra segítségével a magasból támadták a lángokat: a játéktér szélénél található első emeleti büfé és annak teljes előtere lángokban állt, mintegy százötven négyzetméteren. 

A tűz a tetőszerkezetet is elérte, és azon át csapott fel a magasba. Az oltást jelentősen nehezítette a szendvicspanelekből épített tető: a fémlapokkal fedett elemek között fagerendák, tartóoszlopok, szigetelő­anyag és fóliák elegyéből állt a tető. A panelek belsejében ellenállás nélkül, szinte láthatatlanul terjedtek a lángok. 

A szerkezet ráadásul a ko­­rábban leesett ónos eső miatt teljesen jeges volt, íves formája miatt lehetetlen volt megközelíteni. Tovább nehezítette a munkát, hogy a teljes tetőterület mintegy fele napelemekkel volt tele. 

Sokan szerettek volna segíteni 

Az épület belsejében a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat munkatársai hőkamerával figyelték, hogy a zárt rendszerű tetőszerkezetben merre tartanak a lángok, számolt be Molnár Krisztina. A tető elemei folyamatosan omlottak le a csarnok játékterére, minden belső helyiség életveszélyessé vált. 

A rendőrök és a polgárőrök segítségére is szükség volt, mert a kíváncsiskodók be akartak jutni az életveszélyessé vált épületbe fotózni, videózni vagy csak nézelődni. 

Emellett rengetegen próbáltak meg segíteni is, sorra érkeztek a helyszínre az élelmiszerekkel megrakott csomagok. Ételt, meleg italt, kávét vittek a mentésben részt vevőknek. 

Újjáépül majd a sportcsarnok

A beavatkozás során hét város egységei fogtak össze, mintegy ötven tűzoltó oltott több napon keresztül. Teljes légzésvédelem mellett, kétóránkénti váltásban dolgoztak a hideg, esős időben. Az utolsó tűzoltó január elsején, délelőtt fél tízkor hagyta el a helyszínt. Mint a szóvivő elmondta, a tűz okát vizsgálják a szakemberek. A tüzeset során senki sem sérült meg, de az anyagi kár több száz millió forintra tehető. 

A csarnok jövője nemrég tisztázódott: Farkas Sándor miniszterhelyettes, a térség országgyűlési képviselője je­lentette be, hogy Magyarország kormánya átvállalja egy új sportcsarnok teljes tervezési és építési költségeit. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!