Hódmezővásárhely

2022.01.21. 15:18

A hatóság bezáratta a főzőhelyet

A kormányhivatal beázás, penészedés, padozati és oldalfali hibák miatt bezáratta Hódmezővásárhelyen a Serháztér utcai konyhát. Az önkormányzat szerint ez politikai túlkapás, Mucsi Tamás, a közétkeztetési intézmény volt vezetője viszont azt állítja, már évek óta jelezték az önkormányzat felé a tető hibáját.

Kovács Erika

A Serháztér utcai idősek otthona több száz lakója most a város többi konyhájából, vagy Orosházáról kapja az ételt. Fotó: Frank Yvette

Fotó: Frank Yvette

Az önkormányzat gyorshírszolgálata szerint a kormányhivatal 2 éve fennálló állapotokat kifogásolt: a beázást, a megfelelő szellőzés hiányát, az ebből eredő penészfoltokat, a padozati és oldalfali hibákat. Szerintük „politikától nem mentes hatósági túlkapás tanúi vagyunk, különben kénytelenek lennénk azt gondolni, hogy a hatóság eddig nem végezte jól a munkáját”. Arról is írtak, hogy a januártól szolgáltató Prizma Food Zrt. december közepén látott hozzá a felújításhoz. A Prizma Food Kft. most a többi konyha és az orosházi konyha segítségével oldja meg a Serháztér utcai egység kieső kapacitását. 

Mucsi Tamás 2020. január 3-tól 2021. október 7-ig volt a tegnap megszüntetett Hódmezővásárhelyi Közétkeztetési Intézmény (HKI) vezetője. 

A bezáratás hírére megdöbbenésének adott hangot a Facebook-oldalán. Hangsúlyozta, a HKI és korábban a HMSZ Zrt. közétkeztetési részlegének vezetése a korábbi években szinte havonta jelezték a tulajdonos felé, hogy nagyon rossz állapotban van a tető. A hatóság is rendszeresen ellenőrizte a konyhát, jegyzőkönyvben rögzítették az elvégzendő javítások szükségességét. 

– A többszörösen bekért árajánlatok alapján 10-15 millió forint lett volna a bekerülési összeg, ami rendelkezésünkre állt – írta. Állítása szerint 2021 szeptemberében a dolgozók még petíciót is benyújtottak az önkormányzathoz, de a döntés elutasító volt. A petíció hatására arra kaptak engedélyt, hogy a tetőt fóliával lássák el. Ha ez megoldás lett volna, akkor azt ők saját hatáskörben korábban elvégezték volna. 

– A hatóság a 2021. szeptember végi bejárása során rendben találta a konyhát. Tisztában volt mindkét fél azzal, hogy a karbantartási feladatok elvégzésének lazításával akár egy-két hét alatt képes a legrosszabb állapot megjelenni – írta Mucsi. 

Cseri Tamás fideszes önkormányzati képviselő is reagált a hírre: „Két éve mocskos, penészes helyiségekben főznek a gyerekeinkre? Két éve? Akkor bátorkodom jelezni, hogy Márki-Zay négy éve városunk polgármestere. És ebből az következik, hogy polgármestersége alatt szépen hagyta lerohadni a város konyháit… Köszönjük!” 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!