Futótűzként terjed az omikron

2022.01.17. 07:00

A szakemberek szerint várjunk őszig a 4. oltással

Míg a delta az ország keleti részén, a Dél-Alföldön terjedt jobban, addig az omikron hazánk nyugati részében terjed gyorsabban. A legjobb védekezési módszer ellene a harmadik oltás, a maszk viselése és a szabályok betartása mellett. A szakemberek beszéltek az ötödik hullámról, az omikronról és arról, hogy kinek kell most kérnie a negyedik adag oltást.

Kiss Anna

Illusztráció: Vajda János

Fotó: Vajda János

Legalább kétszer olyan gyorsan terjed az omikron variáns, mint ahogy a delta, jó példa erre a főváros, ahol a delta esetében 4 hét alatt érte el a csúcsot a fertőzöttség, míg a mostani omikron esetében ez mindössze 2 hétbe telt – ez derült ki pénteken este a KOVIDŐK csatorna által szervezett online kerekasztal-beszélgetésen. Ezúttal Jakab Ferenc, a Koronavírus-kutatási Akciócsoport vezetője, Szekanecz Zoltán belgyógyászprofesszor, valamint Oroszi Beatrix epidemiológus osztotta meg a legfőbb tudnivalókat az ötödik hullámról, a várható trendekről és az omikron variánsról. 

Elhangzott, az omikron főként a felső légutakra lokalizálódik, esetében nem olyan erős a tüdő érintettsége, éppen ezért most kevesebb embernek van szüksége kórházi kezelésre, oxigénre, valamint a halálozások száma is alacsonyabb a harmadik hullámhoz képest. Közölték, 2021 végén főként a fiatal korosztályban terjedt a vírus, azonban 2022 első két hetében már az egész országra kiterjedt, minden megyében emelkedik a fertőzöttek száma. A fővárosban 150 százalékos emelkedést mértek az előző év­­hez képest. Hangsúlyozták, az omikronnal szembeni védekezési stratégia legjelentősebb eleme a harmadik oltás, ami által 70-80 százalékos védettség érhető el. 

 

Figyelmeztettek, futótűzként terjed a variáns, éppen ezért tár­­sadalmi szinten kell gondolkoznia mindenkinek, különben hiány alakulhat ki a kritikusabb területeken. Tehát például a tűzoltóknál, a mentőknél, a rendőrségnél és a gázszolgáltatónál is. Ha ezeken a területeken egyszerre sok ember hiányzik, akkor a szolgáltatásnyújtás is veszélybe kerülhet. Leszögezték, az orvosok esetében elég a 3-4 százalékos hiányzási arány ahhoz, hogy fenn­­­akadások legyenek az egészségügyben. 

 

Kiemelték, nem igaz az, hogy az omikron jelenti majd a járványhelyzet végét, ahogyan az sem, hogy hamarosan olyanná válik a koronavírus, mint a szezonális influenza. Rámutattak, az sem igaz, hogy a természetes fertőzés egész életen át tartó védettséget eredményez, ugyanis maximum 3 hónapig védett az, aki átesett a betegségen. Azonban nem kell megijedni akkor, ha a három adag oltás után is elkapjuk a vírust, ugyanis azzal még erősebb lesz a védettségünk. A japán kutatások szerint minél több idő telik el az utolsó oltás és a fertőzés között, annál erősebb lesz a védettség. 

Jakab Ferenc szerint nagyon messze vagyunk még attól, hogy olyanná váljon a koronavírus, mint a szezonális influenza. Fotó: LÖFFLER PÉTER/MW

 

Magyarországi adatokat is is­­mertettek, miszerint az oltottakhoz képest ötször nagyobb a kockázata az oltatlanok, a nem megfelelően immunizáltak esetében annak, hogy súlyos lefolyású lesz náluk a betegség. Elárulták, míg a delta az ország keleti részét, a Dél-Alföldet, azon belül Csongrád-Csanád megyét érintette jobban, addig az omikron hazánk nyugati felében terjed erősebben. A felmérések szerint a fővárosban, a nagyobb városokban és a megyeszékhelyeken élők körében magas az átoltottság, viszont az északkeleti, délnyugati országrész apróbb falvas területein alacsony az oltakozási kedv. 

 

A szakemberek szerint ezeket az egyenlőtlenségeket kell elsőként kezelni, valamint a cél az, hogy minél többen kérjék a harmadik adag vakcinát. Úgy vélik, a negyedik oltással érdemes őszig várni, addigra megérkeznek az új típusú oltóanyagok, amelyek az újabb variánsokra specializálódnak. Azt javasolták, hogy most azok kérjék a negyedik adag ol­tóanyagot, akik immunhiánnyal küzdenek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!