A "digitális bennszülöttekre" várnak a cégek

2022.01.19. 11:00

A szakemberekért versenyeznek

Az informatikai pályaválasztást gyakran akadályozza, hogy a fiatalok körében téves kép él a szükséges készségekről, így például a matematika kiemelt szerepéről. A munka­erőpiac tátongó résein a megfelelő szakképzés, illetve a lányok meggyőzése is segíthet.

T. Sz.–M. A.

A szegedi informatikai vállalkozás is nyitott a programozó hölgyekre.  Fotó: Frank Yvette

Fotó: Frank Yvette

Évekkel ezelőtt megindult a verseny az informatikai ágazatban a munkavállalókért: az IT-szektor egyértelműen vonzó jövőt kínál Csongrád-Csanád megyében is, de a szakmai utánpótlás az országos tapasztalatokhoz hasonlóan nehézkes. A fejlesztők hiányoznak leginkább, de a devops-szakemberekből és tapasztalt tesztelőkből sincs egyelőre elegendő. 

Téves kép a szakmákról 

A szakemberhiány egyik okaként emlegeti a Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara vállalkozások bevonásával készített tanulmánya azt, hogy gyakran téves kép él a fiatalokban a szakterület nehézségeiről, a szükséges készségekről. Főleg például a matematika kiemelt szerepéről és magas szintű ismeretének szükségességéről. Ez pedig döntően befolyásolja pályaválasztásukat. A tapasztalatok szerint főleg az általános, illetve a korai középiskolás korosztályra jellemző a megalapozatlan elképzelés. Ez kiemelten igaz a lányokra, akik eleve kevésbé érdeklődnek a szakterület iránt, és igaz a szülőkre is, akik viszont befolyásolhatják a gyerekek pályaválasztási elképzeléseit. A probléma hatékony megoldása lehet az általános informatikai tudás növelése, valamint az, hogy a diákokat és szüleiket megismertetik a szakterülettel, a szoftverfejlesztéssel, az ágazat jellemzőivel és lehetőségeivel. Külön figyelve arra, hogy erősítsék a lányok „informatikai önbizalmát.” 

Pályán a nők 

Jelenleg 166 diák tanul a Hódmezővásárhelyi SZC Szentesi Pollák Antal Technikum informatika ágazatának nappali tagozatán, köztük mindössze tizenhárom lány, tehát a diákok mindössze nyolc százaléka. A szakképző és esti tagozatos képzésen 55 diák készül informatikai pályára, ott 6 hölgy szerez technikusi bizonyítványt. 

A húszfős szegedi CreatIT Solutions Kft. egyik tulajdonosa, Ződi-Sipos Mária személyes tapasztalata egybevág ezzel. Ahogy mondta: az elmúlt években kevés programozólánnyal dolgoztak, női kollégák jellemzően a kiszolgáló – HR, adminisztráció, marketing – területeken vállaltak munkát. De volt már rá példa, hogy valaki egészen máshonnan indulva, de személyes indíttatásból belekóstolt a programozásba. 

– Rálátásom alapján még mindig kicsi a nők aránya a programozói piacon, pedig szerintem van hozzá képességük, a rugalmasság, a komplex látásmód és a logikai képesség nem kizárólag nemhez kötött tulajdonságok – hangsúlyozta Ződi-Sipos Mária. 

400 ponttal versenyben 

– Az IT-szektort a dinamikus fejlődése, a kiemelkedő kereseti, karrierépítési lehetőség teszi vonzóvá. A szakirányú képzések választéka pedig jó lehetőséget kínál – mondta Kovács Attila, a szentesi Pollák igazgatója. 

Hozzátette: az IT területén belül rengeteg új területre keresnek a munkaadók speciális tudással rendelkező szakembereket. Egy szoftverfejlesztő végzettséggel, a robotok programozásától a játékfejlesztésen át az applikációk szoftvereinek megírásáig, számtalan területen dolgozhatnak a végzettek. A fiatal generáció, az úgynevezett digitális bennszülöttek egyre szívesebben választanak az informatika ágazatban szakmát. A 2025-ben technikusi bizonyítványt szerzett diákok nagy eséllyel kerülnek be a szakirányú felsőoktatásba. Egy 90 százalékos technikusi bizonyítvány 400 pontot ér a felvételi eljárásban – hangsúlyozta Kovács Attila. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!