Szegedi hírek

2022.01.30. 09:27

Aggódnak a védett napsugaras ház miatt

Ősszel elbontották egy védett napsugaras ház kapuját, olvasónk úgy tudja, januárban bontanak. Utánajártunk: a ház áll, és nincs rá kiadva bontási engedély, a házszámozást felülvizsgálják.

Farkas Judit

Fotó: Karnok Csaba

2021 őszén írt lapunk egy alsóvárosi, védett napsugaras házról, aminek régi kapuját akkoriban bontották el. Egy környéken lakó olvasónktól kaptuk akkor is a jelzést, aki aggódott a ház sorsa miatt. A Kisfaludy utca 29/b szám alatt jegyez egy védett napsugaras oromzatú házat a helyi védettség alatt álló épületek listája. Szeptemberben olvasóink arra is felhívták a figyelmet, hogy a számozás sem jó, ugyanis a 29/b helyett a 31. a napsugaras ház. Másik napsugaras épület mellette nincs, tehát csak ez lehet, amire a védelem vonatkozik – a 29/b tulajdonosa szerint sem védett. Egy utcában lakó olvasónk viszont úgy értesült, hogy az épületet még januárban lebontják. Megnéztük, megvan még, nem láttunk bontási előkészületekre utaló jeleket. 

 

Olvasónk a Csongrád Megyei Kormányhivatalhoz fordult ősszel a házszámozás miatt. Azt a választ kapta, hogy a Kisfaludy utca 29/b szám 20617 helyrajzi szám alatt álló épület szerepel a Szeged településképi védelméről szóló önkormányzati rendelet mellékletében mint helyi egyedi védelem alá tartozó napsugaras ház. Ám tekintettel arra, hogy az épület helyileg védett, a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi

 

Főosztályának sem hatásköre, sem illetékessége nincs az ügyben. 

 

Érdeklődtünk az önkormányzatnál: lekerült-e a védelem a házról, vagy a rosszul bejegyzett házszám miatt kaphatott bontási engedélyt? Válaszuk szerint a ház megjelölésének felülvizsgálata folyamatban van, de a kormány az építésügyi hatósági feladatokat ellátó általános építésügyi hatóságként a fővárosi és megyei kormányhivatalt jelöli ki. A bontási engedély kiadása tehát a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztály ha­tásköre. Ezért megkérdeztük a kormányhivatal építésügyi osztályától: csakugyan kapott bontási engedélyt a ház? 

A kormányhivatal válaszából kiderült, hogy az érintett in­­gatlanra a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal építésügyi hatóságának elektronikus nyilvántartásában nem szerepel bontási engedély kiadása. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!