Szegedi hírek

2022.01.28. 09:20

Alapítványi iskolák mögé bújva csaltak ki több mint 100 millió forintot a költségvetésből

A Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség vádat emelt hét személlyel szemben, akik alapítványi fenntartású köznevelési intézmények útján éveken keresztül jogosulatlanul vettek igénybe állami támogatást.

delmagyar.hu

Illusztráció: Török János

Fotó: Török János

A vádirat szerint 2001 szeptemberében Szegeden, hátrányos helyzetű fiatalok és kábítószer-függőségben szenvedők támogatására egy közhasznú alapítvány jött létre, melynek kuratóriumi elnöke a vádlottak egyike volt. Vállalt feladatainak megvalósítása érdekében a szervezet két oktatási intézményt is létesített a városban, ahol a további vádlottak vezetői, vezetőhelyettesi illetve ügyintézői feladatokat láttak el.

Az iskolák fenntartójaként az alapítvány a jogszabályok szerint minden tanévben, félévente jogosult volt a tényleges tanulói létszámhoz igazodó normatív támogatás igénybevételére az első szakképesítésüket itt megszerző diákok után. A vádlottak azonban közel 900 olyan tanuló után is igényeltek és kaptak állami támogatást, akik nem álltak tanulói jogviszonyban az oktatási intézményekkel, vagy beiratkoztak ugyan, de a tanórákat sosem látogatták.

Az elkövetők által 2012-2014. években jogosulatlanul igénybe vett állami támogatás összege meghaladja a 112 millió forintot. A központi költségvetésnek okozott vagyoni hátrány az eddigi eljárás során nem térült meg. A főügyészség a valótlan tartalmú támogatási igénylőlapokat a Magyar Államkincstárhoz az alapítvány nevében benyújtó vádlottat minősített költségvetési csalás bűntettével és hamis magánokirat felhasználásának vétségével, míg társait e bűncselekmények bűnsegédi alakzatával vádolja.

A vádlottak bűnösségének kérdésben a Szegedi Törvényszék fog dönteni – közölte Kopasz Zsolt főügyész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!