A gazdaságfejlesztést segíti a beruházás az ipari parkban

2022.01.17. 15:35

Átadták a kisteleki szennyvíztisztítót

Hat hónap próbaüzem után hétfőn ünnepélyesen átadták a kisteleki ipari park szennyvízkezelő és tisztító üzemét. A fejlesztés 517 millió forintos TOP-os támogatással készült el.

Munkatársunktól

Átadták azt a nagy kapacitású ipariszennyvíz-tisztító telepet a kisteleki ipari parkban, amelyet a 2014-ben létesült lakossági mellett építettek. Bozsányi Ilona, az önkormányzat projektmenedzsere mutatta be a beruházást. Elmondta, hogy az ipari park szennyvízkezelő és -tisztító telep építése, szennyvízcsatorna-hálózat fejlesztése beruházás 517 millió forintos, 100 százalékos állami támogatásból valósult meg.

A projektmenedzser röviden bemutatta a beruházást, majd átadta a szót  Nagy Sándor polgármesternek. 

– A legfontosabb, hogy miért jött létre az a beruházás. Itt van mellette az új, kommunális tisztító, amelyet alig adtunk át, mégis belefogtunk egy másikba. A kommunális, lakossági tisztítóba csak nagyon kicsi, öt százalékos arányban lehet nem lakossági szennyvizet beleengedni. Az itteni befektetőknek köszönhetően több olyan beruházás készül, amelynek többletigénye van. Ha pedig nekünk valóban a gazdaságfejlesztés az elsődleges feladatunk, hogy meg tudjuk könnyíteni a beruházók dolgát – magyarázta a polgármester. Nagy Sándor elmondta, látták, hogy a sajtüzemük nagyjából egy éve tengelyen viszi el a szennyvizet, ezért az a cél, hogy azt a napi 60-70 köbmétert is itt, helyben tisztítsák meg. 

– Mérnökember vagyok, nem mondom, hogy csodát vártam ettől a beruházástól, de azt igen, hogy ezek a problémák megoldódjanak. Három olyan projekt áll előkészítés alatt a város környezetében, amelyeknek van ipari szennyvíztisztító igénye. Azt kívánom, hogy érjük el azt az állapotot, hogy ez egy használható és fenntartható beruházás legyen – tette hozzá. 

Az alvállalkozó, UTB Envirotec Zrt. részéről Csicsai Attila projektvezető a szakmai, műszaki oldalról mutatta be a szennyvíztisztítót. Elhangzott, a klasszikus szennyvíztisztítás mindhárom fokozata – mechanikai tisztítás, biológiai és vegyi kezelés – képviseltetve van.

– A tisztítómű az elmúlt hat hónapban élesben működött, alkalmas a feladatra, amire tervezve lett – fogalmazott a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!