A törékeny békét óvják

2022.01.20. 18:53

Tömegoszlatással zárták gyakorlatukat a Koszovóba készülő katonák

A magyar honvédség balkáni szerepvállalása folytatódik: az MH KFOR 26. váltása csütörtökön zárógyakorlatot tartott a vásárhelyi laktanyában. Tömegoszlatás, stresszkezelés, önkontroll mindenek felett.

T. Sz.

Hódmezõvásárhely, 20220120. KFOR misszós felkészülés gyakorlat a vásárhelyi laktanyában. Fotó: Frank Yvette (FY), Délmagyarország

Eltekintve attól, hogy a gyakorlat előre eltervezetten, szabályos útvonalon zajlott, majdnem valóságosnak tűnt a dulakodás. Ahogy haladt előre a menet, a katonák belendültek a közelharcba; főként a támadó fél imitálta agresszív viselkedés láttán torpant meg a külső szemlélő. Az MH KFOR 26. váltása csütörtök zárógyakorlatot tartott a vásárhelyi laktanyában. 

 

Teljes önkontroll

 

– Nyomás alá kell helyeznünk a teljes állományt a kiképzésen, hogy az erőnléten túl lelkileg is felkészüljenek a tömegoszlatáshoz. A feladat nehéz, hiszen össze kell dolgozniuk, nem veszíthetik el az önkontrollt, mindvégig a parancshoz és az eljárásrendhez igazodva kell viselkedniük. Mindezt gondolkodás nélkül – hangsúlyozta Rácz Szabolcs alezredes, az MH. 5. Bocskai István Lövészdandár, 3. Lövészzászlóalj parancsnoka arra a kérdésünkre, milyen instrukciókkal imitálták a várható feladatokat a katonák a majdnem két napig tartó zárógyakorlaton. Hozzátette: a stresszkezelés, az átfogó pszichológiai felkészítés a két és fél hónapos kiképzésük fontos eleme. 

Balkáni sajátosságok

 

Idén márciusban a 26. váltás indul útnak a balkáni műveleti területre, több, mint négyszáz katonával. Ahogy Rácz Szabolcs alezredes, a kontingens parancsnoka is fogalmazott: az alegység tagjai megedződnek az intenzív felkészítéssel, ami nem ér véget a laktanyában. A misszió helyszínén, a valós terepen tovább folytatják a kiképzést – mondta. Ráadásul a tényleges harceljárások mellett a kommunikáció sem sikkadhat el. A térségi sajátosságok, a kinti nemzeti kultúra, a viselkedési módok ismerete is a munkájuk része. A KFOR békefenntartók feladatrendszere az alezredes szerint szerteágazó. 

– Úgy gondolom, visszaérkezéskor vannak a csúcsponton katonáink, mert a helyszínen a valós feladatokkal találkoznak. Így olyan átfogó képességet kapnak, ami nagyban hozzájárul későbbi, más missziók magabiztos teljesítéséhez – hangsúlyozta az alezredes. 

 

Törékeny béke

 

– A Nyugat-Balkánon kialakított, nemzetközi erők felügyeletével fenntartott béke nagyon sérülékeny és törékeny. Ha a békefenntartók nem lennének ott, valószínűleg ismételten háborús szituáció alakulna ki. A koszovói helyzet nem egyszerű: láthattuk tavaly év végén, hogy már az is elég a barikádok felállításához, ha vitás egy rendszámtábla-alkalmazás használata a határátlépésnél. Innentől mindössze egy szikra kell, és az a barikád akár lángra is lobbanhat – fogalmazta meg Benkő Tibor honvédelmi miniszter a napokban a honvédelem.hu kérdésére. Hozzátette még: a Bosznia-Hercegovinában élők nemzetiségük, vallásuk, hitük és szokásaik, kultúrájuk különbözőségéből adódóan másként gondolkodnak. A szerb, a horvát és a bosnyák entitás döntései hosszabb távon sokszor nem szolgálják az építkezést, így aztán egészen biztos, hogy az ország továbbra is nehéz helyzet elé állítja majd a nemzetközi közösséget. Magyarországnak viszont kiemelten fontos a régió biztonsága, ezért is szolgál jelenleg békemissziós feladatokban részt vevő katonáink nagy része Koszovóban, illetve Bosznia-Hercegovinában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!