Vezető hírek

2022.01.07. 17:28

Felújították a temető kerítését

A Kisteleki Városvédő és Szépítő Egyesületnek a tavalyi éve is mozgalmas volt. Legnagyobb projektként pályázati forrásból felújították a katolikus temető kerítését, ezzel egységesítve a Kocsó-kápolna, az új kegyeleti témapark és a sírkert megjelenését. Tisztújítást is tartottak a tavalyi évben.

I. P.

A kisteleki katolikus temető kerítése 16 milliós pályázatból újulhatott meg. Archív fotó: Kuklis István

Fotó: Kuklis István

– Szerettük volna vendégül látni a kárpátaljai Csongorról a gyerekeket, akik már többször ellátogattak hozzánk, és mindig jól érezték magukat, de ez sem 2020-ban, sem tavaly nem valósulhatott meg, mindkétszer a koronavírus-járvány húzta keresztül a számításunkat – kezdte beszélgetésünket Vass Rozália, a Kisteleki Városvédő és Szépítő Egyesület titkára. Hozzátette, ez azért kedves program, mert szinte minden egyesületi tagot bevonnak, hogy részt vehessenek a lebonyolításában. 

 

Tisztújítás 

 

Az elmúlt esztendő májusában tisztújító közgyűlést is tartottak, újabb 5 évre kapott bizalmat Pappné Guba Éva elnök, Hajdú Istvánné elnökhelyettes és Vass Rozália titkár. Az egyik alapító, az első elnök, Kosztinné Vastag Andrea vállalkozása mellett továbbra is nagyon aktív, mindig segít, ha kell. Az egyesület hagyományosan részt vett tavaly is szilvás gombócával a gasztronómiai fesztiválon, de festettek kerítést, ültettek virágokat és fákat, utóbbit Csengelén is a Móra-fáknál. 

 

A sírkert kerítése 

 

– A tavalyi legnagyobb projektünk a temető kerítésének a felújítása volt, pilléres és kovácsoltvas elemekből álló lett a korábbi fehérre mázolt vas he­­lyett. Erre pályázati forrásból 16 milliót költhettünk, és amikor elkészült, egységes kép alakulhatott ki. Hasonló stílusú a kerítés a Kocsó-kápolnánál, a tavaly létesült kegyeleti témaparknál és a sírkertnél – sorolta Rózsa. Arra is emlékeztetett, hogy a Kocsó-kápolna és a kálvária stációinak 2000-ben kezdődött felújításában is jelentős szerepet vitt a Városvédő és Szépítő Egyesület, sőt a tagokkal a mai napig eljárnak oda rendbe tenni, tisztán tartani a környéket. 

 

A már citált önkormányzati beruházásból létrejött kegyeleti témaparkkal kapcsolatosan is van terve az egyesületnek: 3 millió forintra nyújtottak be pályázatot, hogy a terület hátsó részén, ahol már nincsenek síremlékek, 20-25 fát ültessenek, de folytatják az utcabútorok, padok, asztalok, szemetesek vásárlását és kihelyezését, a növények és virágok ültetését, és amennyiben szükséges, a várostáblák rendbehozását. Tavaly karácsonykor, a Jó­­nak lenni jó kezdeményezéshez kapcsolódva osztottak szenteste éjszakáján az éjféli misén süteményt, és hívták fel a figyelmet a tárcsázha­­tó segélyvonalszámra, az or­­szágosan befolyt összeget a Covid-árvákat segítő Regőczi István Alapítvány kapta. 

 

Kevés közös program 

 

– A koronavírus-járvány miatt ismét jóval kevesebb közösségi rendezvényt, eseményt tarthattunk, jó lenne, ha ez idén megváltozna. Óvatosságból a hagyományos gyopárosfürdői kiránduláson is kevesebben vettek részt a szokásosnál. Az viszont öröm, hogy ebben az időszakban is új tagokkal gyarapodott egyesületünk – mondta Vass Rozália. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!