Szegedi hírek

2022.01.19. 17:30

Hegedűvonóra költi az elnyert támogatást a tehetséges Lara

Vonóra költi a MOL Tehetségtámogató Programban elnyert pénzét a szeged Haluska Lara Jázmin. A 12 éves hegedűs a zenére tette fel az életét, idéntől magántanuló, hogy a fővárosba is tudjon járni zeneiskolába.

Timár Kriszta

Fotó: Frank Yvette

A MOL Tehetségtámogató Program az idei tanévben összesen 20 millió forinttal segíti a 10–23 év közötti tehetségek pályafutását. Országszerte összesen 63 fiatal pályázó nyert támogatást, köztük a szegedi Haluska Lara Jázmin. A 12 éves hegedűs 5 és fél éve tanul zenélni, egyelőre még kölcsönhangszeren játszik. Egy új vonót szeretett volna hozzá vásárolni, ami önmagában is milliós értéket képvisel, ezért adta be pályázatát. 

– Annak idején egy gyerek­előadást mentem el megnézni az Agórába, ahol a Szegedi Szimfonikusok is felléptek. A koncert után lehetőséget biztosítottak mindenkinek, hogy kipróbáljanak bármilyen hangszert. Akkor szerettem meg a hegedűt, és végül addig könyörögtem, hogy járhassak zeneiskolába, hogy a hetedik születésnapomra ezt a lehetőséget kaptam ajándékba – mesélt a kezdetekről. 

Lara a Király-König Péter Zeneiskolában kezdett, idén szeptembertől azonban már a fővárosi Tóth Aladár Zeneiskolában tanul. A fél hetet a fővárosban tölti, ezért magántanuló lett, de így is szinte kitűnő bizonyítványt hoz haza a Juhász Gyula gyakorlóból, köszönhetően gimnazista nővérének, aki hétvégenként segít neki a felzárkózásban. 

Haluska Lara Jázmin Fotó: Frank Yvette

– Már most biztos vagyok benne, hogy hegedűművész szeretnék lenni, ezért tettem fel erre az életemet – magyarázta, hogy hetedikesként miért választotta ezt az életmódot. Naponta 2-3 órát gyakorol, amikor pedig csak teheti, versenyekre és mesterkurzusokra jár. Idén nyáron például 17 nemzetközi online versenyen indult el, melyből 10-et meg is nyert, a többin második helyezést ért el. Az oroszországi megmérettetésen ráadásul az elmúlt évek legjobbja címre is felerjesztették. De jól szerepelt a tavalyi Virtuózok című zenei tehetségkutatóban is, ahol különdíjas lett. 

Lara azt mondja, annyira élvezi a zenélést, hogy már zeneszerzést is tanul egy szegedi zeneszerző, Klebniczki György támogatásával, búcsúzóul elő is adta nekünk azt a kadenciát, melyet Haydn koncertművéhez írt. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!