Már vasárnaponként is vannak lakodalmak

2022.01.21. 19:30

Hiába a drágulás, nem lankad a házasodási kedv

Összesen 152-vel többen kötöttek házasságot megyénkben 2021 első és harmadik negyedéve között, mint 2020 első és harmadik negyedéve között. A szolgáltatók szerint a járvány és az áremelkedés sem szegi a párok kedvét. Már vasárnaponként is vannak lakodalmak.

Kiss Anna

A koronavírus sem szegte a párok kedvét, egyre többen kötnek házasságot. Fotó: Colour b’ART Film&Photo

A tavalyi év első és harmadik negyedéve között 2259 házasságkötés volt megyénkben, ez 152-vel több az előző év azonos időszakéhoz képest. Jól látszik, hogy Csongrád-Csanádban sem lankad a házasodási kedv a járványhelyzet és az emelkedő árak ellenére sem. Zsurka Péter, a Tisza River Étterem- és Rendezvényhajó tulajdonosa lapunknak ugyanis arról számolt be, hogy 30-40 százalékos emelkedés tapasztalható többek között az alapanyagárakban, valamint drágább lett a munkaerő is, ebből eredően a pároknak is nagyobb költséggel kell számolniuk a lakodalmak esetén. 

Hozzátette, az áremelkedések miatt most a szolgáltatóknak az okozza a legnagyobb fejtörést, hogy megmondják a jegyeseknek, az egy évvel későbbre tervezett lakodalom pontosan mennyibe kerül majd. Így most inkább csak időpontfoglalás történik, az összegről később egyeztetnek – jegyezte meg. Beszélt arról is, hogy továbbra is a kisebb létszámú lakodalmak jellemzőek, és már nemcsak a pénteki és szombati időpontok kelendőek, hanem a vasárnapiak is, ekkor viszont nem vacsorát, hanem ebédet tartanak a házasságkötés után. 

 

 

Tarkó Bálint, a Colour b’ART Film&Photo vezetője is arról számolt be lapunknak, hogy tart a nagy házasodási kedv a megyében, gyorsan elfogytak a szabad időpontok a naptárában erre az évre, sőt már a 2023-as időpontjainak 30 százaléka is foglalt. Megjegyezte, az országot járva is azt tapasztalja, hogy áprilistól októberig minden vendéglátóhely foglalt pénteken és szombaton a lakodalmak miatt. 

A szakember tapasztalatai szerint most kétféle esküvő van, vagy a nagyon szűk családi körben megtartott, ami maximum 20-25 főt jelent, míg a másik típus a 100 fős esemény. A 180-200 fős lakodalmak már nagyon ritkák. 

 

Utánakérdeztünk, hogy a ta­­valyi kihagyás után megtartják-e Szegeden a régió legnagyobb és legjelentősebb esküvői kiállítását. A szervező Confetti Dekoráció és Rendezvényszervező Iroda ügyvezetője, Pleskó Gábor elmondta, a járványhelyzet miatt nem szervezik meg idén a programot, 2023 januárjában várják majd újra a párokat. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!