Szegedi hírek

2022.01.27. 10:00

Ígéretes kutatások az ELI-ben

A nukleáris hulladékok könnyebb kezelését szolgáló eljárást fejlesztenek Szegeden, az ELI-ALPS lézeres kutatóközpontban.

K. A.

A legmodernebb eszközökkel kutatnak. Fotó: SZTE

Fotó: Picasa

A Szegedi Tudományegyetem, a párizsi École Polytechnique és a kaliforniai székhelyű Tri Alpha Energy vállalat 2019-ben kötött megállapodást. A projekt – amelyet a magyar kormány három év alatt 3,5 milliárd forinttal támogat – célja a hosszú felezési idejű nukleáris hulladékot stabil vagy gyorsan lebomló maggá, magokká alakító lézeres neutronforrás kifejlesztése. Szabó Gábor, aki a kutatás kezdetekor még a projekt szakmai vezetője volt, azóta a lézerközpont éléről koordinálja a munkát. 

Fotó: SZTE

 

Osvay Károly, az SZTE Nemzeti Lézeres Transzmutációs Laboratórium szakmai vezetője elmondta, a program első két évében sikerült a teljes nyalábvonalat megtervezni, és két előkísérletet is elvégezni. Ezekben kimutatták, hogy az ELI-ALPS-ban lévő igen rövid lézerimpulzusokkal meglepően nagy energiájú protonokat tudnak gyorsítani, nagyon jól összetartó nyalábokban. 

 

A legutóbbi, decemberi kí­sérletsorozatban sikerült azt is bizonyítani, hogy a lézerrel gyorsított deuteronionokkal neutronok kelthetők. 

 

– Az elkövetkezendő két évben azon dolgoznak majd, hogy a lövésenkénti neutronszámot megsokszorozzák, il­­letve a másodpercenkénti lö­­­vések számát a jelenlegi több milliószorosára emeljék – hangsúlyozta a szakember. 

Fotó: SZTE

 

A lézeres iongyorsítás és neutron-előállítás ígéretesnek tűnik a korábbiaknál jóval biztonságosabbnak tűnő nukleáris technológia, a tóriumalapú energiatermelés fejlesztése so­­rán is. 

 

Az iongyorsítás más, lényegesen rövidebb idő alatt gyakorlati alkalmazásban is hasznosítható lehetőségeit is vizsgálják a kutatók az ELI-ben.

 Az elkövetkezendő hónapokban olyan radiobiológiai kísérleteket terveznek, amelyek a protonterápia – az egyik leghatékonyabb rákterápia – forradalmasításához vezethetnek. 

Szintén a közeljövőben or­vosi izotópok előállításának első kísérleteit is végrehajtják, ezek a mindennapos orvosi gyakorlatban jelenthetnek je­lentős előrelépést. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!