Mutatjuk mit tehet, ha már megtörtént a baj

2022.01.20. 18:00

Így verik át a netes társkeresőkön az embereket

Csalók is használják az online társkereső oldalakat, hogy némi hazugság után könnyű pénzhez juthassanak. Ráadásul annyi ilyen eset van, hogy a Szegedi Áldozatsegítő Központ külön figyelmeztet a veszélyre.

Suki Zoltán

Forrás: Török János/Illusztráció

Több rendbeli csalás miatt emeltek vádat korábban az ellen a nő ellen, aki az interneten megismert férfiaktól csalt ki pénzt. Az ügyészség szerint a 28 éves nő 2019 júliusában, egy internetes társkereső oldalon regisztrált álnéven. A kitalált profillal elhitette a férfiakkal, hogy kapcsolatot akar. Miután elnyerte a bizalmukat, arra hivatkozott, hogy válságban van, és beteg hozzátartozójának ápolására, albérleti díjának kifizetésére vagy válásának ügyintézésére pénzt kért. 16 férfitől összesen több mint 2,5 millió forintot csalt ki így. Miután a sértettek átutalták a különböző összegeket, a nő megszakította velük a kapcsolatot. A vádlott a megszerzett pénzt magára költötte, számítógépet, telefont és ékszereket vett belőle. 

Ez csak az egyik eset azok közül a csalások közül, amelyek az online társkereső oldalakon történtek vagy történnek. 

 

Kereszty Ágnes, a szegedi Áldozatsegítő Központ koordinátora a Délmagyarországnak elmondta, hogy ebben a korlátozásokkal terhelt időszakban megfigyelhető, hogy az emberek az online térben kénytelenek kapcsolatot tartani és keresni egymással. Szerinte ennek köszönhetően megnőtt az érdeklődés az online társkereső oldalak és alkalmazások iránt is. 

A Szegedi Áldozatsegítő Központ munkatársai egyre több olyan ügyféllel találkoznak, akiket egy kapcsolat reményével hitegetnek olyan csalók, akik végül valamilyen indokkal pénzt kérnek tőlük jellemzően gyógykezelésre vagy külföldi csomag feladására. 

Ennek következtében akár milliós összegeket csalhatnak ki az érintettektől. 

 

Hozzátette, hogy az Áldozatsegítő Központokhoz ezzel a problémával is fordulhatnak azok, akiket megkárosítottak. 

 

A szegedi Áldozatsegítő Központ személyre szabott támogatást nyújt a bajbajutottaknak, így többek között pszichológiai és jogi segítségnyújtásban is részesülhetnek az áldozatok, valamint a bűncselekmény következtében kialakult krízishelyzet enyhítésére akár azonnali pénzügyi támogatásban is részesülhetnek a rászorulók. A szegedi ÁSK ebben a munkában szorosan együttműködik a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatallal. 

A szegedi Áldozatsegítő Központ a rendőrséggel is szoros együttműködésben dolgozik. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy a bűncselekmény sértettjétől a kihallgatáskor megkérdezik, hogy szeretné-e esetleg igénybe venni a központ szolgáltatását. Ha igen a válasz, akkor arról értesítést küldenek, és azzal el is indul a folyamat. Emellett a központ munkatársai a szegedi és hódmezővásárhelyi rendőrkapitányságon a hét több napján ügyeletet tartanak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!