Megújulhat a település központja

2022.01.05. 18:00

Jelentős fejlesztések előtt áll Öttömös

Bár alig ért véget 2021, Öttömös már a jövő fejlesztéseire készül. Több pályázatuk elbírálását várják, a település központi része teljesen megújul, ha nyernek.

Arany T. János

Öttömös 2022.01.04. tervezett fejlesztések a településen képen: a bolt előtti rossz állapotú terület fotó: Kuklis István Délmagyarország DM KI

Fotó: Kuklis István

– Az a bajom, hogy tervekről mindenki tud beszélni, aztán kapunk 20 millió forintot, ami pedig nem sokra elég – kezdte a beszélgetést a rá jellemző őszinteséggel Dobó István, Öttömös polgármestere. 

 

Őszinte szavak 

 

– Amikor látod ezeket a számokat, vagy amikor én beírom, azt gondoltam, hogy ezek jó nagy számok. Ez a borzasztó ebben az egész fejlesztési metódusban, hogy 10-20-30 millió forintokról van szó, ami egy család életében óriási pénz, nálunk meg itt, a mostani árak mellett, csekélység. Beírtam 80 millió forintot a megállóhelyek felújítására, és elképzeltem, hogy minikörforgalmat is rakunk a központba, aztán egymás után kell kihúznom a sorokat, hogy ez se fér bele meg az se. Csak egy nagyobb, fedett központi autóbuszváró fedett kerékpártárolóval, buszöböllel és peronnal 20 millió forint – mondta a polgármester, akivel aztán derűlátóbb hangulatban folytattuk a beszélgetést. 

 

Már ’22-re készültek 

 

– Az év vége már a 2022-es fejlesztések forrásainak megszerzése jegyében telt. Egy olyan 700 fős település, mint Öttömös, nem teheti meg azt, hogy kész, darabonként millió forintba kerülő tervek álljanak a fiókban készen, várva arra, hogy kiírjanak rájuk egy pályázatot. A TOP Plusz-os pályázatokban megmaradt az az elv, hogy a benyújtásukhoz koncepcionális terveket kell csak készíteni, azaz nem kell részletes műszaki rajz, vázlatok, tételenkénti költségvetéssel, hanem elég csak nagyjából elmondani, mit szeretnénk – magyarázta az előzményeket. 

 

– Számunkra három pályázati lehetőség nyílt meg, amelyeknek január 14. a beadási határidejük. Az egyik a minibölcsőde, amelyre nem pályázunk, mert arra az előző keretből sikerült forrást találni. A másik az élhető település pályázat, amelynek több eleme – csapadékvíz, közlekedésfejlesztés, közösségi célú épületek, eszközbeszerzések és hulladékkezelés – van. Mi erre pályáztunk – folytatta a polgármester. 

 

Civil Centrum és buszváró 

 

Öttömösön régóta várat magára – eddig kimaradtak belőle – a közösségiközlekedés-fejlesztés. A régi, még hullámlemezekből készült utasváró fülkéket szeretnék lecserélni, és egy új központi buszvárót kialakítani. 

Öttömösön régóta várat magára a régi, hullámlemezekből készült buszvárók felújítása. Fotó: Kuklis István

– Fontosnak tartjuk a bolt előtti terület rekonstrukcióját, el kell onnan vezetni a csapadékvizet, mert esős, havas időben nem szép látvány, amikor a sarat felhordják az útra az autósok. A hivatal melletti szomszédos épületben, amely önkormányzati tulajdonban van, és a település egyik legrégebbi épülete, civil centrumot hoznánk létre. Van citerazenekarunk, aikidócsoportunk, énekkarunk, amelyeknek a tagjai sehol nem érezhették teljesen otthon magukat. Számukra szeretnénk egy épületet létrehozni. Mivel a bolttal és a buszvárókkal együtt ez is a falu központjában van, és remélhetőleg megújul, azt várjuk mindezektől, hogy a település képe jelentősen változni fog – adott hangot reményeinek Dobó István. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!