Hódmezővásárhely

2022.01.19. 13:00

Jogszabálysértő a fürdő áremelése

A veszélyhelyzetre való tekintettel jogszabálysértőnek minősítette a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal a vásárhelyi strand áremelését. Törvényességi felügyeleti eljárást is indítottak az önkormányzat ellen, mert felszólításra sem küldték meg a december 16-i közgyűlés jegyzőkönyvét.

Forrás: Kovács Erika/Archív fotó

Mint lapunkban arról beszámoltunk, az elmúlt év utolsó ülésén került a közgyűlés elé az önkormányzati tulajdonú cégek 2022-es üzleti terve. 

Többek között a Török Sándor Strandfürdő és Gyarmati Dezső Sportuszodáét is tárgyalta a testület, amiben 6 százalékos jegy- és bérletáremelés is szerepelt. Ezt elfogadta a közgyűlés. A fürdő vezetője az év elején lapunknak azt nyilatkozta, átlagosan 6 százalékkal emelkedtek az áraik. 

A felnőtteknek szóló strandbelépő például 1700 forintról 1800-ra, a gyermek- (4–14 éves) belépő 850-ről 900-ra, a 2 órás úszójegy 900-ról 1000 forintra változott. Az éves felnőttbérlet 2021-ben 106 ezer forintba került, idén már 113 500 forintot kérnek el érte. Közben kiderült, a veszélyhelyzetre való tekintettel az áremelés jogszabályt sért. 

Lapunk kérdéseire válaszolva a kormányhivatal azt írta: „A Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal a hódmezővásárhelyi közgyűlés 2021. december 16-i üléséről készült jegyzőkönyvébe foglalt döntése alapján tudja vizsgálni a Török Sándor Strandfürdő és Gyarmati Dezső Sportuszoda napijegy- és bérletárai emelését. Az önkormányzat azonban a jogszabály által meghatározott határidőn belül, a közgyűlést követő 15 nap, nem küldte meg a jegyzőkönyvet, és ezt a kormányhivatal kérésére sem pótolta a meghatározott időpontig, január 11-ig. Ezért törvényességi felügyeleti eljárás van folyamatban. Miután a Hód-Fürdő Kft. az önkormányzat, valamint az önkormányzat 100 százalékos tulajdonában álló gazdasági társasághoz tartozik, tekintettel a veszélyhelyzettel összefüggő átmeneti szabályokra, a díjemelés jogszabálysértő. Ebben az időszakban egyik önkormányzat sem emelhet díjat. Törvényességi vizsgálatot követően az önkormányzatnak újra kell tárgyalnia az érintett napirendet és meg kell szüntetnie a jogsértést.

 A kormányhivatalnak arra nincs ráhatása, hogy a jogsértő állapot fennállásáig az önkormányzat hogyan érvényesíti az emelt strandbelépő- és bérletárakat. Amennyiben a közgyűlés visszavonja a jogsértő díjemelést, az önkormányzat döntése, hogy kompenzálja-e – és ha igen, miként – azokat a lakosokat, akik az idén már emelt áron vásárolták a strandbelépőt vagy a bérletet. Kompenzálás hiányában bíróságon érvényesíthetik követelésüket.” 

A Márki-Zay Péter vezette önkormányzat már nem először sarcolta volna meg a vásárhelyieket a veszélyhelyzet idején. 2021-től földadót akartak bevezetni, amit visszavontak. Január 1-jétől brutálisan, 25 százalékkal emelték volna meg a parkolási óradíjat is, amit végül az egyik Márki-Zayt támogató képviselő, Gyöngyösi Ferenc javaslatára vettek le napirendről. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!