Vezető hírek

2022.01.26. 18:00

Katolikus kapott református díjat

A hétvégén vette át Benyik György a Both Antal Teológiai és Kulturális Alapítvány Pro Unitate in Christo – A Krisztusban megélt egységért díját a debreceni Református Nagytemplomban. A Szeged-Tarjánvárosi Szent Gellért Plébánia katolikus plébánosát azért méltatták a református elismeréssel, mert a Szegedi Biblikus Konferencia megalapításával és szervezésével jelentős mértékben járult hozzá a hazai katolikus és protestáns egyházak közötti teológiai párbeszédhez.

Koós Kata

Benyik György a Both Antal Teológiai és Kulturális Alapítvány díjával és az oklevéllel. Fotó: Karnok Csaba

A tanszékvezető főiskolai tanár 1988-ban hetedmagával indította útjára a Szegedi Biblikus Konferenciát. 

Ellenszélben indult 

– Nem fogadták túl nagy szimpátiával a kezdeményezést, ugyanis a katolikus kollégák mellett civileket, sőt protestáns biblikusokat is meginvitáltam. Egykori tanárom, Gál Ferenc is az alapítók közé tartozott, így azért eljöttek néhányan a meghívott előadók közül. Emlékszem, a költségvetésünk 24 forint volt – idézte fel a kezdeteket Benyik György. A teológus hozzátette, akkoriban ugyanis nagy újdonságnak számított hazánkban az ökumenikus párbeszéd. – Majd a kilencvenes évek elején mellénk állt Jakubinyi György, immár nyugalmazott gyulafehérvári érsek, utána Joachim Gnilka katolikus biblikus, a Pápai Biblikus Bizottság egykori tagja vett részt rendszeresen összejöveteleinken, onnantól kezdve megszűntek a támadások – tette hozzá. 

Isteni üzenetet kódolnak 

Kifejtette, a Biblia tanítását minden korban adaptálni kell az aktuális gondolkodáshoz. Ebben a folyamatban az ókori szent szöveg és az adott kor filozófiai szemlélete időről időre ütközik, ennek eredményei a különféle bibliai értelmezések, amelyek bemutatása a biblikus konferenciák központi témáját képezik. 

A szeged-tarjánvárosi plébános a biblikusok tevékenységének gyakorlati jelentőségére is kitért. – A keresztény egyház folyamatosan folytatja a hitének megújítását és integrálását az újabb és újabb kultúrákba. A Szentírás-tudósok végzik legnagyobb mértékben a kultúrák közötti párbeszédet. Mivel a Szentírást az isteni üzenet hordozójának tekintjük, ezért nem beleolvasni kell a magunk üzenetét, hanem ezt az isteni üzenetet kell kiolvasni és naprakészen megfogalmazni – hangsúlyozta. 

A Szegedi Nemzetközi Biblikus konferencián az elmúlt 33 évben 534 tudományos előadás hangzott el 4424 látogató előtt. Külföldi egyetemekről 283 vendégelőadó érkezett Szegedre és mintegy hetven kötet látott napvilágot a konferencia megbeszéléseiből. Európa több nemzeti könyvtárában megtalálhatók kiadványaik. 

Már 54 előadó 

– Magam sem gondoltam, hogy a konferencia így kinövi majd magát. Főleg azt nem, hogy egyszer ilyen kitüntetést vehetek át emiatt. Életem legkülönösebb élménye volt, hogy a legjelentősebb, hazai protestáns egyház úgy gondolta, hogy ezért a tevékenységért egy katolikus papot kell díjazni. Az is nagy öröm számomra, hogy kialakult a biblikus kutatók újabb nemzedéke, akik szívesen jönnek Szegedre, és eredményes tudományos párbeszédet folytatnak – mondta Benyik György. 

Az idei konferencia augusztus 23–25. között zajlik majd, ahol a bibliai hermeneutika történetével és problémáival foglalkoznak. Gianfranco Luigi bíboros, a pápai kulturális bi­­zottság elnöke is üdvözölte az eseményt, amelyre már eddig 54 előadó jelentkezett be, ám ez még korántsem a végleges lista. – Egyszer azt mondtam, hogy a 70. születésnapomra 70 előadónak kellene jönni. A végén még beteljesül – közölte mosolyogva a plébános, aki idén pünkösdkor ünnepli 70. születésnapját. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!