Tóth Tiborral, a település polgármesterével beszélgettünk

2022.01.05. 17:00

Kivárták: elkészült a lehajtó Csengelénél

Csengele 2021-es évét két jelentős, nagy beruházás jellemzi: az autópálya-lehajtó és az iskolai tornacsarnok építése. Előbbi már elkészült, decemberben adták át, az utóbbi befejezése január végére várható. Kisebb fejlesztések is voltak még a községben.

Imre Péter

Kivárták: elkészült a lehajtó Csengelénél

Fotó: Kuklis István

– Szerencsére a koronavírus-járvány nem befolyásolta jelentősen a fejlesztéseket és beruházásokat – mondta elöljáróban Tóth Tibor, Csengele polgármestere. Azzal folytatta, hogy köszönetet mond a helyi egészségügyben dolgozóknak, az asszisztenseknek és a két háziorvosnak, akik helytálltak, minden jelentkezőt beoltottak, és figyeltek az egyéb megbetegedésekre is. 

A 2021-es év egyik legnagyobb beruházása, az 572 milliós tornacsarnok építése február végén kezdődött a községben, a kivitelező a Reogroup Kft. 

– Azt, hogy a központi költségvetésből finanszírozva iskolánk A típusú sportcsarnokkal gazdagodik, már a 2014-es kormányhatározat rögzítette. Elkészültét nagyon várják a helybeliek, és nemcsak a diákok, mert megvalósulása azt is jelenti, hogy a faluházban nem tartanak majd több testnevelési órát, így több kulturális rendezvényt fogadhat – mondta a faluvezető. A tervezett átadási határidő, január 14. kicsit csúszik, de a hónap végéig befejezhetik a csarnokot, már belső munkákat végeznek a szakemberek. Saját forrásból, 1,5–1,8 millió forintból felújítottak egy szolgálati lakást – festés, fűtés-korszerűsítés, fürdőszoba-felújítás –, amelybe a védőnő költözött be. A 70 év feletti idősek 2021-ben is kaptak az önkormányzattól 10 ezer forintot az ünnepekkor. 

– Szeptember 21-én kezdődött és 2 hónap múlva befejeződött a régóta várt autópálya-lehajtó építése, amelyet a Strabag Zrt. kivitelezett, a beruházó a Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Zrt. volt. Meg kell említeni, hogy a megvalósítás miatt telkeket is vásároltak, önkormányzatunktól is megvett egyet az állam – sorolta a polgármester. Elmondta még, amit a december 11-ei átadón is hangsúlyozott: Csengelének nemcsak múltja és jelene van, jövője is. A sztráda 2005-ben érte el a falut, 16 évvel később épült a lehajtó. 

– Tervezzük felújítani, átalakítani a faluházat, amire 20,5 milliós költségre nyújtottunk be igényt, a zártkerti pályázat viszont már nyertes, 16 milliót költhetünk az egyik út, utca pormentesítésére. Szeretnénk a bölcsődét, az óvodát és a konyhát különválasztani, utóbbi kiköltözne az óvodából, és egy kis éttermet építenénk hozzá – közölte Tóth Tibor. Zárásként megemlítette: örömteli, hogy 2019-hez képest is pozitívan alakult a gazdálkodásuk, jelentős tartalékot halmoztak fel. 

 

Tóth Tibor, Csengele polgármestere elsősorban a két jelentős építkezésről szólt évértékelőjében. Fotó: Kuklis István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!