Egy régi, csavaros történet Szegedről

2022.01.05. 19:54

Lapunk leplezett le annó egy csalót, aki szegedi családot csapott be

1911-ben írta meg a Délmagyarország: börtönbe került Incédi Árpád álmérnök és házasságszédelgő. A csalót lapunk leplezte le, vagyonos szegedi családot csapott be egy közismert ügyvéd segítségével.

Farkas Judit

Eljegyzési fotó az 1900-as évek elejének Magyarországáról. Ez a jelenet nem jött létre 1911-ben, amikor lelepleződött a házasságszédelgő szegedi fiatalember. Illusztráció: Fortepan/Bakó Jenő

Az 1911-es Délmagyarország-­lapszámokat más téma miatt böngészve érdekes kishírre bukkantunk, eldugva a hirdetések között. November 11-én jelent meg, vizsgálati fogságba került Incédi Árpád álmérnök és házasságszédelgő, akinek történetét részletesen közölte lapunk. A korábbi cikkeket el­­olvasva az is kiderült, hogy a csalót írásaink juttatták rendőrkézre. Már csak ezért is érdemes felidézni a sztorit, amiben nem csak egy vagyonos szegedi családot csapott be a vádlott. Segítségére egy akkoriban közismert szegedi ügyvéd volt. 

 

Tékozló fiú 

 

„Házasságban utazó tékozló fiú” – ezzel a címmel jelent meg a történet az 1911. november 12-i lapszámban, ami egy rossz útra tévedt úrifiúról szólt. Közmegbecsülésnek örvendő szegedi családból származott, de lejtőre tévedt, és „a szülői ház ajtaja becsukódott előtte”. Saját családját is megkárosította, és „az apróbb hamisságok után nagystílű szélhámossá fejlődött”, szülei még el­­megyógy­in­­tézetbe is próbálták utaltatni. 

A cikk megjelenése előtt másfél hónappal kezdett udvarolni egy vagyonos szegedi családból származó lánynak, akinek hamarosan karikagyűrű csillogott az ujján. Még érettségije sem volt, de építészmérnöknek adta ki magát a család előtt. Közismert szegedi ügyvéd, Wodiá­ner Sándor kí­­séretében járt udvarolni, aki a keresztapjának adta ki magát. „Pedig az az ügyvéd olyan messzire esett a fiú bölcsőjétől, mint Makó Jeruzsálemtől.” 

 

Kétezer korona 

 

A lány és apja akkor kezdtek el gyanakodni, amikor előadták: a vőlegénynek feltétlenül szüksége van tízezer koroná­­ra, hogy az eljegyzés előtt adós­­ságait rendezze. Kétezer koronát adott az apa, mondván, a többit majd az eljegyzés után. Incédi – másutt Inczédi – Árpád azonban a pénzt nem adósságrendezésre, hanem ék­­szerre, ruhákra, szórakozásra költötte. 

Leleplezésünk onnan indított, amikor Incédi könyörgött az apának: adjon neki egy kis haladékot a kétezer korona visszaszolgáltatására. A leendő menyasszony ugyanis, aki rá­jött, hogy becsapták, levelet ha­­gyott az álkeresztapa lakásán: „Közbejött akadályok mi­­att az eljegyzést nem tarthatjuk meg.” 

 

Incédi bűnei 

 

A lányt, S. Annuskát is megszólaltatta az újságíró, aki el­­mondta, nem gyanakodtak, jóhiszeműek voltak. A fiatalember azonban a pénz elrakása után nagy lábon kezdett élni, folyton mulatókban tűnt fel az ügyvéddel, és a kicsalt összegből még „színházi primadonnák csokrára” is futotta. Az is kiderült, hogy a házasságszédelgésen kívül más bűnök is „terhelik a lelkét”, feljelentést tettek ellene csalás és okirat-hamisítás miatt is. Mint álmérnök rászedte többek között Várossy Ferenc szegedi mérnököt és Bach Antal ékszerészt, akitől hitelbe vett ékszert. Az apa nem jelentette fel, adott neki haladékot, de a pletyka szertefutott a városban. Végül letartóztatták Incédit, vizsgálati fogsága helyezték. 1912. január 20-i lapszámunk adta hírül: csalásai miatt, büntetett előéletűként másfél év letöltendőt kapott. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!